WILLEMSTAD – Over enkele jaren ontstaat er een tekort aan specialisten in de zorg op Curaçao. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van medici die de pensioenleeftijd bereiken en ‘eilandskinderen’ die niet terugkeren na hun artsenopleiding in Nederland.
Die conclusie trekt Asosiashon Mediko di Antias (AMA) uit de database waar zij momenteel de laatste hand aan leggen. Secretaris Priscilla Maria legt uit dat de vereniging in oktober 2017 is opgericht om de vraag naar universitair opgeleide medici op de eilanden beter af te stemmen op het aanbod van Antilliaanse artsen die een studie hebben gevolgd in Nederland.
Tekst gaat verder onder de video
Door Roelie van Beek
‘Braindrain’ verkleinen
AMA probeert de ‘braindrain’ (het vertrek van hoger opgeleiden van de eilanden) te verkleinen. Eén van de eerste stappen om dat doel te kunnen bereiken, was het maken van een inventarisatie. Van de Antilliaanse studenten die in Nederland een medische opleiding volgen enerzijds en de specialisten die momenteel op Curaçao werkzaam zijn anderzijds.
Dat overzicht wordt binnenkort beschikbaar gesteld aan het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, zodat er met ‘eigen mensen’ ingespeeld kan worden op de tekorten die al in de nabije toekomst te verwachten zijn. “We hebben met minister Suzy Camelia-Römer en ziekenhuisdirecteur Franke Scheper een intentieverklaring ondertekend. Daarmee beloven zij meer rekening te houden met de Antilliaanse medici en paramedici uit Nederland”, aldus Maria.
Re-integratie
Een voorbeeld van iemand bij wie dat al gebeurde is plastisch chirurg Vito Koeijers. Een half jaar geleden keerde hij op verzoek van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) terug naar Curaçao. En al kon Koeijers genoeg redenen bedenken om dat niet te doen – hij heeft naar eigen zeggen niet voor niets ruim twintig jaar in Nederland gewerkt – is hij toch op dat verzoek ingegaan.
De verschillen zijn volgens Koeijers groot. “Je moet hier roeien met de riemen die je hebt. In het Sehos, dat al meer dan 150 jaar oud is, is het behelpen. Je moet als arts improviseren. En dat maakt ook weer dat je respect moet hebben voor de mensen die hier al die jaren hebben gewerkt. Ze hebben met minder toch een hoop mensen kunnen helpen. Dus het heeft ook zijn positieve kanten om hier te werken; je leert je aan te passen en flexibel te zijn”, vertelt hij.
Nieuw ziekenhuis
Het probleem van de ‘minderwaardige, verouderde en niet goed onderhouden’ materialen waar artsen op Curaçao nu mee werken, moet nog voor het laatste kwartaal van 2019 verleden tijd zijn. Dan wordt het nieuwe ziekenhuis, met de werknaam Hospital Nobo Otrobanda (HNO), in gebruik genomen. Het nieuwe ziekenhuis moest in 2017 al opgeleverd worden, maar wordt geplaagd door vertragingen en hogere kosten. Strategisch communicatieadviseur Clifton Wallé ziet het nieuwe ziekenhuis als een keerpunt voor de zorg op Curaçao. Toch valt er qua personeel nog een slag te slaan.
“Een nieuw ziekenhuis met nieuwe apparatuur, betekent ook nieuwe zorgprocessen. Het personeel van het Sehos zit momenteel in een transitieproces, waarbij ze de nieuwe processen eigen moeten maken. Zij worden om- of bijgeschoold om betere service te verlenen.” En dat zou het volgens hem een stuk interessanter maken voor ‘Yu di Kòrsou’ (kinderen van Curaçao) om terug te komen naar het eiland.
Bron: NTR/Caribisch Netwerk
@J.Johannes
U schrijft “patienten zijn altijd boos”.
Mijn zus is arts in Amsterdam-West en is verleden maand nog bedreigd door een erg “boze” patient die haar wilde verbouwen zoals hij dat noemde. Ik denk dat de mentaliteit van de burger ongeacht waar met rappe schreden achteruit gaat. Bedreigen hulpoverleners, artsen die niet de Bijlmer meer ingingen zonder politie begeleiding, etc etc.
Of je nu in A’dam zit als arts, hulpverlener of in de Achterhoek, mensen worden steeds gekker en de lontjes steeds korter.
Sukses hier.
Als ik de reactie van de heer Johannes lees, ben ik eerlijk gezegd verrast want de bedoeling kan nooit zijn om artsen te demotiveren om hier te werken.
Ik vind het zelfs een briljante zet van plastisch chirurg Vito Koeijers die heeft ingezien dat alleen al aan Jachmin Pinedo genoeg werk voor hem tot zijn pensioen is. Als arts moet je niet alleen aan geld verdienen denken, artsen hebben ook een zorgplicht.
Als ik naar het wagenpark van huisarts Jerry Semper kijk, dat hij zich kan permitteren ondanks al zijn bysides, dan denk ik dat onze ziektekostenpremie flink omlaag kan.
Na 14 jaar in Nederland gewoond te hebben zijn wij nu ook weer terug gekomen. Ik werk ook als arts. Het is een drama, je gaat flink achteruit, elektronisch patientendossier werkt voor geen meter, mensen zijn in eerste instantie altijd boos (patiënten, normale burger, iedereen!), etc, etc.
Leuk dat dr. Koeijers, plastisch chirurg, terug is gekomen. Maar we moeten niet vergeten dat hij al jaren in Nederland heeft gewerkt, flinke buffer heeft opgebouwd, hoogstwaarschijnlijk ook een huis heeft in Nederland die hypotheek vrij is ( wel speculaties). Oftewel terug komen is pas verstandig als je een financiële buffer hebt en geen hoge verwachtingen hebt van een carrière groei of zelf ontwikkeling.
Natuurlijk verdien je als arts hier niet slecht. Zelfs als je even veel of meer zou verdienen als in Nederland, vind ik dit nog steeds geen verstandige keuze als je “jong talent” bent.
Mijn advies aan alle artsen die geboren zijn op het eiland en nu in Nederland wonen en werken, het is hier niet altijd romantisch en dushi bida!!!! Er is een grote groep “jong talent” die toch weer terug verhuizen naar Nederland, ook al houden ze van Curacao.
Trouwens, wij gaan terug naar Nederland! We komen terug als we oud zijn en niet meer hoeven te werken!
bericht aan onze zgn. eilandskinderen:
-kom werken op een corrupt eiland
-kom werken met minimaal halvering salaris
-kom werken met de grootste minkukels die we hier hebben
-kom werken in een nieuw gebouw met nog steeds dezelfde oude instelling
-kom werken bij een organisatie, waar het i.q. van haar bestuurders niet boven de 30 uitkomt.
welkom………
Klopt @Esther
ik ben bang dat we met dit onbenul opgescheept moeten blijven.
“Tekort medisch specialisten dreigt op Curaçao”. Volgens mij is het voor deze specialisten ook belangrijk met wie ze moeten samenwerken. In het fimpje zien we 2 lichtgekleurde mensen de ene is een chirurg de andere een co assistent. Ik vraag me af, “Na unda nos homber ku muhe pretu nan a keda?”.
De verpleger op de foto rechts vind zijn rasta haar belangrijker dan zijn baan. Normaal gesproken zijn er voorschriften als het om haardracht gaat dat kan een bron van bacterie zijn.
Commentpolis, hoe lang accepteert u de off topic stupide infantiele puberale reacties van Beflapas nog?
Het heeft weinig gescheeld of Curacao had nog een gynaecoloog erbij. Toen ik op de middelbare school zat, kwam een beroepskeuze adviseur om te kijken wat wij het liefst wilden gaan studeren. Haar advies aan mij was om van mijn hobby mijn beroep te maken dus adviseerde zij mij om gynaecoloog te worden. Ik heb het een tijdje geprobeerd maar de studie was niets voor mij, ik had alleen interesse in de praktijk, het voelen en zo. De theorie vond ik niets.
Zou de werkelijke oorzaak niet eerder bij onze wannabe bestuurders liggen ?
Erg. we hadden al een tekort aan boticas en advocaten.