26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Standbeeld Curaçaose zwemkampioen Enith Brigitha moet op centrale plek’

HomeMediaNTR | ‘Standbeeld Curaçaose zwemkampioen Enith Brigitha moet op centrale plek’

ALMERE – Er moeten veel meer standbeelden komen van mensen van kleur. Dat zegt de kunstenaar Patrick Mezas, die een atelier in Almere heeft. Hij mag het standbeeld maken van oud-zwemkampioen Enith Brigitha (65) die op Curaçao geboren is en al jaren in Nederland woont.

De Antilliaanse Mezas maakt het standbeeld op verzoek van acteur en programmamaker Mo Hersi, die met een crowdfundingsactie ruim 18.000 euro binnen heeft gehaald. Het aanvankelijke doel was 16.000 euro, maar dat bedrag had Hersi al een week voor de geplande slotdag zaterdag 19 december binnen.

Mezas kent Brigitha nog van vroeger, toen ze al internationale wedstrijden zwom. “Als kind zaten met z’n allen op Curaçao naar de televisie te kijken hoe ze zou winnen van de Duitsers,” zegt Mezas enthousiast. Toch won Brigitha in 1976 op de Olympische Spelen van Montreal, geen goud maar brons. “Dat komt omdat die Oost-Duitsers niet clean waren. Ze kregen doping toegediend en daarom wonnen ze van Brigitha.”

‘In haar eentje tegen een heel team’
Trots en blij is Mezas dat hij het standbeeld van Brigitha mag maken. “Ze was een amateurtje van zo’n klein eilandje dat het opnam tegen de grootheden die een heel team om zich heen hadden. En toch haalde Brigitha in haar eentje de derde plaats.”

Mezas vindt het vreemd dat Brigitha in het buitenland veel bekender is dan in Nederland. Zelf heeft hij van verschillende mensen van kleur een beeld gemaakt. Van bekende politici tot aan jongeren. Rolmodels. Dat zouden zouden veel meer moeten zijn want je ziet ze niet. “Voor mij is het daarom een eer om een beeld van Enith te maken.”

Actiebeeld
Hoewel het nog niet helemaal zeker is of het beeld ook echt komt, is Mezas al bezig met de voorbereidingen. Gauw doet hij een donkere plastic zak over het ontwerp en zet het in een hoek van z’n atelier. “Ik heb al een studie gemaakt van haar maar ik kan nog niet vertellen wat het wordt.” Het wordt in ieder geval een actiebeeld van de oud-zwemkampioen.

Het standbeeld van Brigitha moet op plek staan waar mensen haar zien. Niet bij een achteraf parkje in een buitenwijk van Almere, vindt Mezas. Maar fier een stevig van koper op een prominente plek. De Nederlands-Curaçaose zwemkampioene wil Mezas in de buurt van water. “In hartje Almere met uitzicht op het Weerwater.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

  1. Er moeten veel meer standbeelden komen van mensen van kleur.

    Met wat voor reden? Om hun kleur of om wat ze hebben gedaan?

    Enid had een bronzen medaille. Er zijn voldoende sporters in Nederland die goud haalden en geen standbeeld hebben.

    En wij op Curacao vernoemen wel straten naar vrouwenmishandelaars maar de enigste sporter die voor ons een medaille haalden op een OS is niets naar vernoemd.. Omdat hij blank is

  2. Standbeelden kunnen altijd, ook bij het leven.
    Dan worden de voornamen niet voluit geschreven maar slechts de initialen. Na het overlijden wordt dat gewijzigd.
    Papa Smeets pleintje was dat het geval.
    Dat mocht ook wel,
    Er moest genoegdoening komen bij het leven.
    Het kantoor van ome Ton had aantoonbaar stukken vervalst.
    Ome Ton moest toen terugtreden als waarnemend gouverneur.
    Beetje het Lockheed-Bilderberg geval met Herr Bernard von Lippe-Biesterfeld. Hij mocht er niet meer bij zijn en evenmin zijn uniform dragen.
    Dan is de vader van Maxima er nog goed van af gekomen bij het huwelijk van zijn dochter. Meekijken vanuit de coulissen mocht nog wel in deze polder witwas operatie.

    Terug naar papa Smeets.
    Die man is en blijft de grondlegger van het off shore gebeuren op Curacao. Daar mogen wij, iedereen, trots op zijn. Geniale rakker was dat.

  3. @O. Jee: De Willem-Alexander, Maxima en hun 3 dochters- straten, pleinen, rotondes, bruggen, ziekenhuizen en scholen zijn er genoeg.
    Beatrix, Irene, Margriet en van Vollenhoven doen ook goed mee,

    Dr. P.J. Crutzenlaan in de BILT (Winnaar Nobelprijs), terwijl Crutzen nog niet dood is (geloof ik).
    Arjan Erkelpad in Terneuzen heeft zijn naar hem genoemde paadje zelf geopend.

    En hier in Curacao doen ze maar wat aan rommelen.

  4. “Dat Enid Brigita nooit voor Curaçao is uitgekomen en ook niet bijgedragen heeft aan coaching of training van de jeugd hier, zal hem wel aan zijn reet roesten.”
    “Eric” Foutje of bedoel je een andere Brigitha? Voor wat betreft je opmerking over training die zij nooit gegeven zou hebben zal ik je uit de droom helpen:
    Zwemles geven aan de jeugd bij de Marine basis Parera en Asiento, Zwemles geven aan de jeugd bij Livingstone, “watertrappelen” les geven aan ouderen bij o.a. Kontiki en dat merendeel bijna voor niets.
    O.Jee: Op Curacao geeft men straatnamen aan nog levende personen. Soms wordt alleen eerst de achternaam vermeld en na overlijden van deze persoon wordt de voornaam toegevoegd.
    Andrew Jones en Hensley Meulens zijn volgens mij nog niet dood en zo zijn er nog wel een paar waarvan de naam op een straatnaambordje vermeld is.
    Op dit eiland kan alles want er zijn ambtenaren die de regels niet kennen.

  5. Vergis mij als ik meen dat het geen usance is om voor nog levende personen een standbeeld op te richten -noch een straatnaam naar te vernoemen?
    Zijn er voorbeelden die het tegendeel bewijzen?

  6. @Mezas, wees creatief en maak een standbeeld van Amparo Dos Santos, want met zo’n omvang van Amparo , ben je gelijk binnen wat je bankrekening betreft.

  7. @ Mezas weet niet of het beeld er echt komt?, mijn vraag aan, Mezas waar gaan die 18.ooo,oo Euro’s dan wel heen als het beeld er niet komt !. Tip aan Mezas maak dat beeld en geef het een plaats op het Brion plein in Curacao, daar zal geen mens op tegen zijn en daar kan je er ook zeker van zijn dat het beeld niet wit gekalkt word en daar ben ik als het in Almere staat niet zo zeker van, in Nederland kalken ze tegenwoordig veel beelden vol met verf, vooral van helden die in de slaven tijd leefde, laatst wilden er een paar mafkezen Jan Pieter zoon Koen nog van zijn sokkel trekken en aan puin slaan.

  8. Er moeten veel meer standbeelden komen van mensen van kleur. Dat zegt de kunstenaar Patrick Mezas. Patrick Mezas denkt aan zijn bankrekening natuurlijk. Dat Enid Brigita nooit voor Curaçao is uitgekomen en ook niet bijgedragen heeft aan coaching of training van de jeugd hier, zal hem wel aan zijn reet roesten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties