30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Spanningen gevangenis KIA stijgen weer

HomeMediaNTR | Spanningen gevangenis KIA stijgen weer
Gevangenis KIA heeft enkele maanden terug nog te kampen gehad met een opstand - foto: Ariën Rasmijn
Gevangenis KIA heeft enkele maanden terug nog te kampen gehad met een opstand – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De spanningen tussen gevangenen en cipiers in het Korrektie Instituut Aruba (KIA) escaleren weer. Dat zegt René Bernabel, de leider van de vakbond Topa waar een groot deel van de cipiers is vertegenwoordigd. Volgens de vakbondsman zijn de cipiers onzeker over wie definitief Fred Wijenberg gaat opvolgen als directeur van de gevangenis.

“Er zijn elke dag problemen in de KIA. De gevangenen dagen de bewakers voortdurend uit. Daarnaast is de infrastructuur in de gevangenis ‘total-loss’ en is de regering nu pas bezig met de selectie van een nieuwe directeur. De werknemers beginnen er genoeg van te krijgen”, zo laat Bernabela weten.

De vakbondsman zegt dat er dagen zijn waarop waarnemend directeur Dick van Leenen niet eens op het werk verschijnt, wat bij de cipiers de indruk wekt dat er momenteel geen leiding is bij de penitentiaire inrichting.

Bernabela zegt ook dat er van de regering geen enkele aanwijzing is dat de praktisch onbruikbare gedeelten van de gevangenis gerenoveerd zullen worden. De regen van de afgelopen dagen heeft de zaak zelfs verergerd. Er zijn ruimtes die vol water staan en de muren zitten onder de schimmel. Bernabela zegt dat zowel bij de gevangenen als bij de gevangenbewaarders grote frustraties opkomen en dat dit weer kan leiden tot een explosieve situatie, net als twee keer eerder dit jaar is gebeurd.

Brand
Zowel Berbabela als Van Leenen bevestigen dat er de afgelopen dagen incidenten waren waarbij brand werd gesticht in de cellen. Volgens Bernabela komt dit door de onzekerheid die er deze dagen bij de KIA heerst, waarbij de gevangenen mogelijk misbruik maken van de afwezigheid van een vaste directeur. Van Leenen zegt dat het incidenten bij de jeugdafdeling betrof, waar eergisteren het bijstandsteam en de K-9 unit een uitgebreide razzia hebben gehouden om de orde te herstellen.

Van Leenen betreurt de uitspraken van Bernabela. Hij ontkent dat er momenteel bij de KIA geen leider is.

“Het beleid dat we onder Wijenberg hadden blijft gehandhaafd. De KIA is zeker niet onveiliger dan zes maanden geleden. Het bijstandsteam en de hondenbrigade zijn nog even sterk”, zegt Van Leenen, die als enige over is van het managementteam.

“Daar wil ik zo snel mogelijk verandering in brengen. Momenteel werken we er hard aan om een nieuwe directeur voor de KIA te krijgen.”

Kandidaten
Op de beschuldiging van Bernabela dat hij afwezig zou zijn zegt Van Leenen dat hij deze week drie dagen in gesprek was met kandidaten voor de directeursfunctie.

“Die vonden plaats op het kantoor van de minister van Justitie. Dan ben ik dus inderdaad niet aanwezig op de KIA, maar ik ben bezig om een directeur te zoeken. Ik ben een van de weinigen daar die zes à zeven dagen per week werkt. Dus als meneer Bernabela mij niet op het werk aantreft dan wil dat nog niet zeggen dat ik niet aan het werk ben”, benadrukt Van Leenen.

Door Ariën Rasmijn

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties