NTR | Schotte: ‘Ik heb geen cent van het volk aangenomen’


WILLEMSTAD – Woensdag 5 december, negen uur in de ochtend. Het tijdstip waarop de veroordeelde Gerrit Schotte zich bij de gevangenis zal melden. De leider van de MFK rekent op een massa aanhang die hem tot aan de gevangenispoort vergezelt: “Negen uur, mensen! Dan is het zover.”

De ex-premier van Curaçao is veroordeeld voor corruptie en witwassen.

Hij maakt zich zorgen om zijn gezin, vraagt zich af hoe het zijn vrouw en kinderen zal vergaan met de Kerstdagen en tijdens Oud en Nieuw. “Ik kan aan niets anders meer denken”, zegt Schotte. “Wat betekent dit voor mijn familie? Hoe gaat dit de kinderen beïnvloeden?”

Schotte is pas met zijn gezin teruggekeerd uit Colombia, waar hij zich medisch liet onderzoeken. “Mijn cholesterol is aan de hoge kant, maar verder ben ik gezond”, zegt hij, terwijl hij het bij een privékliniek verkregen medisch dossier in de lucht houdt. “Lichamelijk moet ik het verblijf in de gevangenis kunnen doorstaan.”

Enkelband
Zijn advocaten hadden te elfder ure nog een verzoek bij de rechtbank ingediend om hem zijn straf thuis te laten uitzitten, onder Elektronisch Toezicht. Met een enkelband. Omdat hij vader is en zijn kinderen hem nodig hebben. Omdat hij een vooraanstaande figuur in de samenleving is. En omdat hij leider is van een politieke partij en dat werk gewoon doorgaat.

Maar bij de rechtbank was er geen ruimte op de agenda om dit verzoek te behandelen, zo luidde het antwoord op schrift. Schotte, met grimmige blik: “Geen tijd. Waarom verbaast me dat niet?”

Een voorkeursbehandeling zit er niet in voor Schotte. Elektronisch Toezicht wordt doorgaans toegekend aan gedetineerden die het merendeel van hun straf hebben uitgezeten en zich netjes hebben gedragen. De MFK-leider moet van de drie jaar cel waartoe hij veroordeeld is, minstens twee jaar zitten om in aanmerking te komen voor de enkelband.

“In de gevangenis wil ik uitrusten”

– Gerrit Schotte

Woensdagochtend, wanneer hij zich meldt, gaat hij eerst praten met gevangenisdirecteur Urny Floran, zegt Schotte. “Ik wil van Floran horen wat mijn kansen zijn in de gevangenis. Let wel, ook daar heb ik rivalen. Hen is er alles aan gelegen om mij het leven zuur te maken. Daar zit ik niet op te wachten.”

“Gestraft ben ik al genoeg, dunkt mij”, vervolgt Schotte. In feite heb ik vier straffen gekregen: ik moet drie jaar zitten. Gedurende vijf jaar mag ik niet verkozen worden. Ook mag ik zelf in die periode niet mijn stem uitbrengen. En ik moet 1.8 miljoen gulden betalen. Kan ik dat niet, dan wordt mijn gevangenisstraf verdubbeld van drie naar zes jaar.” Hij zucht. “Je begrijpt: nog meer kopzorgen wil ik vermijden. In de gevangenis wil ik uitrusten.”

‘Geld van een ondernemer’
Hij gaat, omdat het moet, maar zijn verdediging gaat door, zegt Schotte. “Ik ben de enige politiek leider in de geschiedenis van dit land die is veroordeeld voor het aannemen van geld voor de financiering van onze partijpolitieke campagne. Geen cent van het volk heb ik aangenomen, nee, geld van een ondernemer. Alle politieke partijen doen dat. Alleen ik ben er voor veroordeeld.”

Hij is slachtoffer van een politieke heksenjacht, meent Schotte. “Er komt een dag dat dit vuile spel uitkomt, dat de waarheid aan het licht komt.” Aansluitend aan de persconferentie werd er door zijn partij MFK een auto verloot.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

12 Reacties op “NTR | Schotte: ‘Ik heb geen cent van het volk aangenomen’

 1. Abraham Mossel

  Ik heb geen cent genomen van het volk, inderdaad Gerrit de Raaf heeft geen cent genomen van het volk, hij heeft alleen maar miljoenen genomen, lees Aqa/RDK/BOO/KTK diverse grondstukken verkocht samen met CURPTCOOPER etc etc maar dat begrijpen die moncy toch niet zij kunnen amper schrijven nog lezen dat zijn de MFK/KFO/KnDT kiezers.

 2. De muppet show dus morgen ochtend bij bon future,te gek voor woorden.
  Deze vent is geestelijk ziek toont geen berouw hetzelfde geld voor zijn partner.Zij wil clementie maar toont geen berouw .
  Dit hebben wij aan Piet Heyn Donner en Frits Goedgedraag te danken want gekke Gerrit ging niet door de screening hij mocht nooit min.p.worden.
  Onder druk van gekke Gerrit is dit toch gebeurd.Nu zitten wij met gebakken peren.

 3. Mwhaaaaahhhhhhhh wat een Rat zeg!!

 4. Trots op Curaçao

  Pakjes avond……? Hij is Sinterklaas!

 5. Pffffffffff

  @john bash
  Zoontje Schotte is o.a. van de International School afgetrapt ivm herhaaldelijk drugsgebruik en verkoop daarvan.

 6. Zelf presidenten gaan de gevangenis in, wie ben jij dan!?

 7. @Harold.
  Verklaar je nader over zoon *****

 8. Voor zijn kinderen is verblijf van Schotte in Bon Futuro Juist beter.

  Zoon Brandon heeft hij al tot drugs dealer opgevoed.

 9. Wie betaalde Ramsay Soemanta, Stella van Rijn, hun peperdure snoepreizen en de 5 (!) commissariaten van Chi Chi Cicely?

  Juist, het volk!

 10. Geen cent van het volk heb ik aangenomen..

  Hoeveel geld heb je verspild? Hoeveel extra kosten heb je gemaakt? Waarom zijn overheids nv bijna failliet? waarom heb je KTK Panama laten verkopen? Al die rechtzaken die fortuinen hebben gekost, vriendjes op leuke baantjes zetten? gratis de wereld rondreizen? Informatie van de AIVD verkopen aan het buitenland?

 11. Fred Schiedam

  Walgelijke leugenaar, deze veroordeelde crimineel. Ik begrijp niet waarom media zoveel aandacht geven aan zijn leugens.

 12. The show must go on.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *