30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

NTR | RIVM: ‘Bestrijding infectieziekten zoals corona op eilanden structureel onvoldoende’

HomeMediaNTR | RIVM: ‘Bestrijding infectieziekten zoals corona op eilanden structureel onvoldoende’
Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moeten onderling nauwer samenwerken en ook met Nederland om infectieziekten beter te kunnen bestrijden. Want ‘de capaciteit van de bestrijding is structureel onvoldoende op orde en kwetsbaar door de schaalgrootte van deze landen’.

Dat maakt de huidige coronacrisis opnieuw duidelijk, volgens Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “We dringen bij de landen overigens al veel langer op aan om de capaciteit van de infectieziektebestrijding te vergroten. Helaas heeft dat buiten dergelijke crisis om, vaak weinig politieke aandacht en prioriteit.”

Waarom pakken de eilanden corona verschillend aan?
Het RIVM adviseert de eilanden bij de aanpak van de coronabestrijding. Dat gebeurt volgens hen op ‘dezelfde wijze en met dezelfde overwegingen’. Maar Aruba, Curaçao en Sint-Maarten bepalen vervolgens zelf wat ze met dit advies doen. “Bij dit beleid spelen naast wetenschappelijke overwegingen, ook politieke argumenten en besluitvorming een rol.” Vooral de politieke argumenten en besluiten kunnen een rol spelen bij de verschillen in aanpak van de eilanden, aldus RIVM.

Op Aruba worden veel meer mensen getest dan op Curaçao. Sint-Maarten week af omdat er geen testcapaciteit was op het eiland aan het begin van de crisis. Ook verschillen de maatregelen die de lokale regeringen nemen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Zo sloot Sint-Maarten al snel de grens met Amerika waar de meeste toeristen naar het eiland vandaan komen. Aruba sloot in navolging van Curaçao de grens met Europa, maar niet met Amerika terwijl daar ook haar meeste toeristen vandaan komen. De eerste besmettingsgevallen op het eiland kwamen vervolgens uit Amerika. Aruba kwam daarna wel als eerste van de eilanden met de serie maatregelen om mensen te dwingen vooral binnen te blijven, zoals de avondklok en overdag shelter-in-place.

Waarom heeft het ene eiland meer gevallen en het andere meer doden?

De officiële cijfers van de eilanden laten nog steeds grote verschillen zien. Aruba is koploper met 101 gevallen. Sint-Maarten heeft 76 gevallen en Curaçao 16 positieve gevallen. Maar Sint-Maarten heeft het meeste aantal doden (15), gevolgd door Aruba met drie doden en Curaçao één coronadode tot nu toe.

Een verklaring voor deze verschillen is er nog niet. Volgens RIVM is het achterhalen en bestrijden van epidemieën als corona een complexe zaak. Waarbij een deel van de ontwikkelingen ook ‘afhankelijk is van toeval en soms pech’.

Waarom krijgt Sint-Maarten extra hulp?

Het eiland met de meeste coronadoden (Sint-Maarten) in het Nederlands-Caribisch gebied heeft extra hulp van Nederland. Dit omdat het eiland van alle eilanden de minste capaciteit heeft, zegt RIVM, om de crisis ‘verantwoord’ te kunnen bestrijden.

“Sint-Maarten is een complexe situatie met twee landen op één eiland. Dit maakt ook internationale afstemming noodzakelijk.” Door de snelle verspreiding van de corona-epidemie daar heeft Nederland dan ook personeel gestuurd om te helpen.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties