NTR | Rijksministerraad: Opnieuw geen akkoord, wel groeiend optimisme

John Samson

DEN HAAG – Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hebben opnieuw geen akkoord bereikt met Nederland over de honderden miljoenen aan coronaleningen. Toch zijn de eilanden ‘hoopvol’ en ‘optimistischer’.

De zogeheten Caribische Hervormingsentiteit is het struikelblok in de onderhandelingen. De eilanden vrezen dat via zo’n instituut alleen Nederlandse bestuurders gaan bepalen hoe het geleende geld wordt uitgegeven.

Staatssecretaris Raymond Knops na afloop van de Rijksministerraad

Download de audio hier

‘Meer ruimte voor onderhandelingen’
Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zeggen dat hun autonomie op deze manier wordt uitgehold. Ze willen alleen tekenen als zij ook een eigen vertegenwoordiger hebben in de Hervormingsentiteit. Ook willen de eilanden de mogelijkheid hebben om officieel in beroep kunnen gaan als ze het straks niet eens zijn met de Nederlandse aanpak.

Den Haag wilde in eerste instantie dat de eilanden bij het kruisje tekenen. De regeringsvertegenwoordigers van de eilanden zeggen vrijdag na de Rijksministerraad dat ze iets meer ‘begrip en bewegingsruimte’ zien aan de Nederlandse kant.

Gevolmachtigde minister Guillfred Besaril van Aruba

Download de audio hier
.

“Je kunt niet een onderhandeling ingaan door te zeggen: er is geen millimeter ruimte om te onderhandelen. Mijn gevoel zegt dat er beweging is”, aldus regeringsvertegenwoordiger Anthony Begina van Curaçao. “Ik ben hoopvol”, zegt René Violenus van Sint-Maarten.

Eilanden inhoudelijk eens met hervormingen
Als het gaat om de inhoudelijke plannen voor de hervormingen, zitten de eilanden nagenoeg op dezelfde lijn als Nederland. Er liggen in het pakket bijvoorbeeld actiepunten om de economie te versterken, de kosten voor het publieke sector te verlagen en te zorgen dat er meer geld binnenkomt bij de belastingdienst.

Onder regie van diezelfde Hervormingsentiteit komen er ook veranderingen op het gebied van zorg, justitie en onderwijs. De eilanden willen dus niet alleen vooraf tekenen voor de plannen, maar ook tijdens de uitvoering ervan mee kunnen beslissen.

In september opnieuw Rijksministerraad in Den Haag
Zolang er geen deal is én de eilanden niet aan eerder gestelde voorwaarden voldoen, komt er in de tussentijd ook geen geld. Dat de boodschap waar staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) sinds juli aan vasthoudt.

Aruba loopt voorop en Curaçao voldoet ‘bijna’ aan de eerder gestelde voorwaarden. Aruba heeft bijvoorbeeld al de loonkosten voor ambtenaren met 12,5 procent gekort. De Curaçaose regering wil diezelfde voorwaarde ook doorvoeren, maar moet dat besluit nog officieel maken. Sint-Maarten loopt achter, stelt Knops.

Voorlopig is op 11 september de eerstvolgende Rijksministerraad gepland, maar een deal kan eerder gesloten worden. De komende weken willen de eilanden verder met Nederland onderhandelen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

Naschrift KKC

Tweede tranche

De Rijksministerraad 2e tranche coronavirusmaatregelen liquiditeitsvoorwaarden voor Aruba, Sint Maarten en Curacao. Met dank aan een trouwe lezer. Indien niet leesbaar en/of downloadbaar in verschillende browsers, klik hier (PDF).

2020 05 13 – RMR 2de Liquid… by Knipselkrant Curacao on Scribd

Derde tranche

Onder de samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten 3e tranche. Met hervormingen toezicht en handhaving financiele (trust met gok) sector gehighlighted. Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Toezicht Financiele sector

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D1 p.9

D.1 Er wordt een integrale doorlichting van de financiële sector uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten D2 en D5 p.10

D.2 Er wordt een integrale doorlichting van het stelsel van toezicht (wet- en regelgeving, toezichtbeleid) op de financiële markten uitgevoerd door een externe onafhankelijke partij. Op basis van de uitkomsten van deze doorlichting worden maatregelen geformuleerd om tekortkomingen te adresseren. Opdracht is uitgezet voor 15 september 2020. Het tijdpad voor vervolgacties wordt bepaald op basis van de uitvoeringsagenda.

D.5 De governance van de CBCS wordt versterkt, conform internationale best practices waaronder door het scheiden van verschillende taken binnen de CBCS. Plan van aanpak aanpassing corporate governance is uiterlijk op 15 september 2020 gereed.

Versterken Rechtstaat

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H2 p.15

2020 07 06 – HERVORMINGEN TRUST en GOKSECTOR Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten H19 p.17

H.19 Curaçao komt met een getrapt plan voor de modernisering en hervorming van het aanbod van online-kansspelen. Dit plan bevat tevens een realistisch tijdpad met bijbehorende mijlpalen. De modernisering en hervorming omvat ten minste: 1. Wet- en regelgeving die voorziet in een onafhankelijke toezichthouder op online kansspelen. Zij verstrekt ook licenties en handhaaft indien nodig, waarbij als uiterste interventie de licentie kan worden ingetrokken. 2. Waarborgen dat aanbieders van online kansspelen vanuit Curaçao handelen. Tijdpad: Vóór 1 januari 2021: plan voor onderdeel 1 gereed. Vóór 1 juli 2021: plan voor onderdeel 2 gereed. Bijzonderheden: Onderlinge samenhang bezien met H.2.

Aanvullende informatie

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer.

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

4 Reacties op “NTR | Rijksministerraad: Opnieuw geen akkoord, wel groeiend optimisme

 1. Ik heb een beter idee, huur het team van klesch in om namens curaçao te onderhandelen en geef ze die roestbak gratis als betaling.

 2. Curacao revisited

  Misschien dat de onderhandelaars bij de klesch deal kunnen helpen (Gilbert Martina en Kruithof bor)? Dat was ook een groot succes

 3. Ze zijn niet allen erg trage, maar ook hele zwakke onderhandelaars.

 4. Ben helemaal gerustgesteld dat enkelingen optimistisch zijn.

  Er is een mogelijkheid voor een renteloze lening waar voorwaarden aan vastzitten.

  En dan is men positief omdat de deur niet meteen wordt dichtgegooid?
  Dat men mag praten betekend toch niet dat er onderhandelingsruimte is?

  Denk nou eens in belangen ipv woorden.

  Als je met je rug tegen de muur staat, betekenen je laatste woorden geen onderhandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *