26 C
Willemstad
• vrijdag 25 juni 2021 05:05

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ‘Regering onderhandelt met Valero over schoonmaakfonds’

Door Ariën Rasmijn

De raffinaderij in San Nicolas
De raffinaderij in San Nicolas

ORANJESTAD — De Arubaanse regering onderhandelt met Valero over het stichten van een schoonmaakfonds, voor wanneer de raffinaderij in San Nicolas wordt overgedragen aan Aruba.

De nieuwe operator Citgo neemt dat fonds vervolgens over en wordt aansprakelijk voor alle milieuaspecten van de raffinaderij. Dit zegt regeringsadviseur Richard Arends in reactie op berichten in de internationale media.

- Advertentie -

Afgelopen zaterdag verscheen een nieuwsbericht bij persbureau Reuters waarin verschillende bronnen verklaren dat Valero van aansprakelijkheid wordt gevrijwaard wanneer ze de raffinaderij verlaat. Ook zou de huidige eigenaar van de raffinaderij vast willen houden aan de haventerminal.

Schoonmaakfonds
Volgens Arends heeft Reuters niet met de betrokken partijen gesproken. Het is de bedoeling dat Valero het schoonmaakfonds volledig financiert en Citgo wat overblijft van dat fonds overneemt, wanneer de schoonmaak heeft plaatsgevonden en zij operator wordt van de rafffinaderij.

Volgens Arends wordt nu met Valero gesproken over hoeveel dit fonds gaat bedragen en wat voor schoonmaakwerkzaamheden het zal dekken. Dat Valero niet van plan zou zijn om de haventerminal los te laten is ook niet waar, verklaart Arends. “Zij willen echt van de raffinaderij af.”

Arends, die namens de Arubaanse regering de onderhandelingen en Citgo leidt, zegt dat Citgo volledig aansprakelijk wordt doordat zij feitelijk alle milieuverantwoordelijkheden overneemt van Valero. “Net als wanneer je een huis huurt. Je verwacht dat de huurder de woning bij vertrek achterlaat zoals de vorige huurder het heeft achtergelaten.” Over hoe Valero de raffinaderij precies achterlaat wordt dus onderhandeld.

Volgens Arends ligt het doel om een definitieve overeenkomst in maart te sluiten nog op schema. Afgelopen vrijdag en afgelopen weekend waren er onderhandelingen en deze week worden er weer documenten uitgewisseld met Citgo, zodat volgende week de fysieke onderhandelingen weer hervat kunnen worden. De punten van het in december getekende preliminaire akkoord zijn volgens Arends ongewijzigd gebleven.

Gedetailleerde overeenkomst
De onderhandelaar stelt dat de uiteindelijke overeenkomst met Citgo een stuk gedetailleerder wordt dan die met Valero. “Met Valero gebeurde een hoop simpelweg op basis van goede wil. Met de kennis en ervaring die we nu hebben willen we met Citgo veel meer gaan vastleggen. Zo willen we dat Citgo voor de volledige duur van haar leasecontract de raffinaderij volwaardig opereert en niet zomaar zoals Valero toentertijd kan overgaan tot operatie van slechts de opslagterminal. Er komt een investeringsschema, ook voor milieuaspecten, zodat gebouwd kan worden aan een raffinaderij voor de 21e eeuw”, besluit Arends.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Artikel delen

1 reactie

  1. Jaja, blijf de bevolking van Aruba maar lekker voor de gek houden.
    Valero en Citgo zullen voorlopig niets investeren, met de kage olieprijzen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Tekort van 10 miljoen gulden in juni

Curaçao heeft deze maand niet meer genoeg geld om aan de kosten te voldoen. Dit betekent dat ambtenarensalarissen, de zorg en onderstand eigenlijk niet meer bekostigd kunnen...

Democracy now! | Thursday, June 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Negen boetes tijdens controle kustwacht

De Curaçaose kustwacht heeft afgelopen weekend 9 boetes uitgedeeld tijdens controles op zee en bij stranden aan de oostkant. Daarbij zijn er verschillende vaartuigen op papieren en...

ParadiseFM | Kabinet Pisas reageert nog niet op afwijzing IOC

Het kabinet Pisas reageert nog niet op de meest recente afwijzing door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Te zijner tijd wordt het een en ander bekend gemaakt...

ParadiseFM | RIVM: twee nieuwe Gamma-varianten op Curaçao aangetroffen

Er zijn twee nieuwe gevallen van de Gamma-variant van het coronavirus op Curaçao aangetroffen. Dat meldt het RIVM op basis van de laatste monsters die uit het...
- Advertentie -