27 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 08:39

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Proces hindervergunning windmolenpark Urirama moet overnieuw

Door: Ariën Rasmijn

Protestactie vorig jaar tegen de komst van het windmolenpark. | Foto: Ariën Rasmijn
Protestactie vorig jaar tegen de komst van het windmolenpark. | Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — De aanleg van een tweede windmolenpark op Aruba heeft vertraging opgelopen. De administratieve rechter besloot dat de hindervergunning niet kan worden gewijzigd om te voorzien voor een windmolen met meer vermogen.

De regering moet dus beginnen met een nieuw vergunningsproces. Tegenstanders van het windmolenpark spreken van een overwinning. Projectontwikkelaar Henk Hutting zegt dat het project nu zes maanden vertraging heeft opgelopen.

- Advertentie -

Vorig jaar gaf minister van Justitie Arthur Dowers een hindervergunning aan Windpark Vader Piet NV voor de aanleg en exploitatie van acht windmolens van 3 megawatt. Buurtbewoners hebben toen een proces aangespannen tegen het afgeven van deze vergunning.

De windturbines van 3 megawatt zijn niet meer in productie en de regering wil deze op verzoek van projectontwikkelaar Windpark Vader Piet NV  vervangen met windmolens van 3,3 megawatt.

De vergunningsaanvraag was echter al ingediend. De projectontwikkelaar vroeg tijdens de LAR-zitting in maart aan de rechter om toestemming te geven voor wijziging van de al aangevraagde vergunning. De rechter oordeelt in zijn vonnis echter dat voor andere windmolens een andere vergunning moet worden aangevraagd.

Alsnog met de huidige vergunning acht windmolens van 3 megawatt neerzetten gaat niet. Henk Hutting, eigenaar van Windpark Vader Piet, zegt dat die windmolens in het geheel niet meer leverbaar zijn. De investeerders zijn niet uit het project gestapt:

“We gaan gewoon door”, zegt Hutting

- Advertisement -

Hoe lang het gaat duren voordat de minister van Justitie zich over de nieuwe hindervergunningsaanvraag kan buigen is nog niet duidelijk.

‘Overwinning’
Holmo Henriquez, een van de buurtbewoners die de zaak had aangespannen, noemt de uitspraak een overwinning alhoewel het verzoek om de hele vergunning ongeldig te verklaren niet ontvankelijk is verklaard. Volgens hem is het windpark door de rechter ongegrond verklaard ‘vanwege ondeugdelijkheid in de hele procedure’. Zo zou de projectontwikkelaar de hindervergunning hebben gekregen ondanks dat de erfpacht voor het terrein op Urirama nog niet was gegeven. In het vonnis staat dit echter niet als overweging vermeld.

Bron: Caribischnetwerk.NTR

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -