28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Petitie slavernijmuseum sterft strategische dood

HomeLandenArubaNTR | Petitie slavernijmuseum sterft strategische dood

Natasja Gibbs


AMSTERDAM – De petitie voor een slavernijmuseum in Nederland begon veelbelovend. Maar precies een maand later blijkt er nog maar weinig steun voor te zijn. Volgens de initiatiefnemer, GroenLinks Amsterdam, is dat juist de bedoeling.

“We laten de petitie voor een slavernijmuseum in Nederland expres doodbloeden, want we willen het veel groter aan gaan pakken.” Dat zegt GroenLinks Raadslid Simion Blom in reactie op het uitblijven van meer handtekeningen.

Het Amsterdamse raadslid wil de petitie vervangen door een burgerinitiatief, om zo meer druk uit te oefenen op de Tweede Kamer.

Strategische zet
Geen ongelukkige tegenvaller, maar een strategische zet, zo meent Blom dus. “Met de petitie wilden we ons initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer voor een nationaal slavernijmuseum meer kracht bijzetten. Maar een petitie heeft enkel een signalerende functie. Een burgerinitiatief is een veel sterker middel. Toen het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) dat voorstelde, hebben we geen moment geaarzeld en de petitie links laten liggen.”

Antilliaanse steun
Het burgerinitiatief kan volgens OCaN (Overlegorgaan Caribische Nederlanders) rekenen op ‘massale steun vanuit de Antilliaanse gemeenschap in Nederland’. “Ik weet wel zeker dat er behoefte is onder de Antillianen”, reageert OCaN-voorzitter, John Leerdam. “Ze hebben vaak het gevoel dat het geclaimd wordt door de Surinaamse gemeenschap. Daardoor blijven Antillianen een beetje op de achtergrond, maar ik weet heel zeker dat er behoefte is aan kennis over de eigen historie.”

Na de zomer
Alle pijlen zijn nu dus gericht op het burgerinitiatief voor een nationaal slavernijmuseum. Hoe het burgerinitiatief eruit gaat zien, is echter de vraag. Blom zegt daarover nog niets te kunnen vertellen. “We gaan na de zomer met alle betrokken partijen overleggen en het voorstel formuleren.”

Het voorstel van GroenLinks, PvdA en SP voor een nationaal slavernijmuseum is begin juli met een meerderheid in de Amsterdamse gemeenteraad aangenomen en ligt nu bij de Tweede Kamer. In november beslist die daarover. Tegen die tijd moet het burgerinitiatief ook rond zijn.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

12 reacties

  1. Er stond van de week in het AD, ik meen vrijdag, een interessant goed historisch onderbouwd stuk over “Brazilie, regenboognatie” waarin het totaal aantal Afrikanen die over een periode van meer dan 350 jaar werden verscheept vermeld. Er werd verwezen naar de Trans Atlantic Slave Trade Base, waar alles is terug te vinden. De moeite van het lezen waard. Vwb een slavernijmuseum, er is reeds meer dan een decennia het NiNSee in Amsterdam, dat uitermate goed gedocumenteerd is en waar veel terug te vinden is.
    Overigens het NAAM hier – ik neem aan dat er niet veel mensen zijn hier die dat bezocht hebben danwel bezoeken – is eveneens de moeite waard.

  2. @Enri. U schijnt over totaal onbekende informatie te beschikken. Wellicht kunt u die – onderbouwd – delen met de lezertjes. Zo niet, hou dan op met verzinsels debiteren.

  3. LaStiwz lolas het Nederlandse aandeel in de slavenhandel op Curaçao en Suriname was als ik me niet vergis wel 100%. Minderjarige meiden werden ook verkracht alleen is dit niet bekend omdat het was een grote taboe.

  4. @Enri: het Nederlandse aandeel in de slavenhandel was ongeveer 5%.

    Jouw (wederom domme opmerking): “…Als de Hollanders niet meededen dan warren de slaven in Afrika gebleven…” is dus grote onzin.

    @Kommentpolis: mag ik wel zeggen dat Enri geen grote lolo is?

  5. wat een politiek geneuzel zeg. Eerst komt er een petitie en wordt gehoopt op veel handtekeningen. Maar nu die uitblijven wordt gezegd dat dat de bedoeling was, want er komt nu nog iets veel groters, waar “ze in Den Haag” niet omheen kunnen, namelijk een burgerinitiatief. Denken ze daar aan de elitaire grachtengordel nu echt dat het dan wel storm gaat lopen? Wordt toch wakker! De mensen wisten niet dat dit de bedoeling was, dus ze hadden eerst maar één kans om te tekenen en die hebben ze niet genomen. En nu gaan die mensen wel allen tekenen? Erken toch gewoon dat dit initiatief een mislukking is en maak jezelf en de politiek geloofwaardig!

  6. Miep in dit geval hebt geen gelijk, als je geen brood van een vaste bakker koopt dan verkoopt hij minder brood.

    Als iemand gestolen goederen koopt is hij ook strafbaar (heling)

    Ik vind die mensen die de slaven hadden opgekocht en verscheept van Afrika naar Curaçaos om te verkopen, samen met de kopers veel erger dan wie ze hadden verkocht in Afrika.

    Als de Hollanders niet meededen dan warren de slaven in Afrika gebleven.

  7. Ergens zijn er nog groepen die de term “herstelbetaling” ergens gehoord hebben. Wie er wat zou moeten betalen en aan wie is me totaal onduidelijk.
    de VOC en de WIC bestaan niet meer en de Republiek der Nederlanden is ook ter ziele. Mensen kunnen vandaag niet verantwoordelijk zijn voor de misdaden van hun overgrootouders.
    Het zou redelijk zijn om aan ieder die dat wil een terugreis naar zijn land van oorsprong aan te bieden. Op Curacao zou dat een boost geven aan Insel Air.

  8. Miep, bij die Afrikanen is niets te halen, dus de Curacaoenaars – niet door enige ijver of vlijt gehinderd – geven de schuld aan degene met geld, de Nederlander.

    Lekker makkelijk, toch?

  9. zeer zielig gedoe–weggegooit belasting geld-laat die afrikanen-die de negers verkocht hebben aan de blanken daar maar voor betalen als ze daar behoefte aan hebben —ik heb er genoeg van dat gezeik over slavernij—het is al meer dat 100 jaar voorbij zeikers.
    geen blanke die er interesse in heeft

  10. Slavernijmuseum prima, maar laten we dan ook een museum openen waarin de historie van de criminaliteit van Antillianen in Nederland getoond wordt.

    Alleen met de banden van het tv programma Opsporing Verzocht kunnen bezoekers al uren geamuseerd worden.

  11. Het is kennelijk een wedstrijd wie het meest geleden heeft onder de slavernij. Ik benieuwd wanneer de Molukkers, Ghanezen of andere groepen die op Nederlandse steunpunten van hun vrijheid beroofd waren zich gaan melden in dit spel.

  12. Het besluit voor een nationaal slavernijmuseum wordt genomen door de dorpsraad van Amsterdam. Dus de dorpsraad neemt het besluit dat iemand anders moet betalen.
    Waarom betaalt Amsterdam het museum niet uit eigen zak?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties