26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024 05:29

NTR | Overschot van straathonden dreigt op Curaçao

Straathonden | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Al 36 honden heeft Carina Tieke met behulp van de stichting Rescue Paws van de straat gered en allemaal een nieuw thuis kunnen geven. Maar dat stopt nu. Door nieuwe regelgeving in Nederland wordt het onmogelijk gemaakt om honden van straat te redden en ze een ‘gouden’ mandje in Nederland te geven.

“Wegkijken of inslapen wordt de enige optie, want zonder adoptie kunnen ze niet meer worden opvangen”, aldus Tieke.

Door een verandering in de Nederlandse wetgeving wordt het vanaf 1 november, voor lokale stichtingen die straathondjes op Curaçao opvangen, bijna onmogelijk gemaakt om deze straathonden na opvang voor adoptie naar Nederland te sturen. De nieuwe wetgeving treedt in werking omdat de vraag naar honden in Nederland heel groot is.

Illegaal
Volgens de Rijksoverheidsdienst Nederland is een groot deel van die handel illegaal. “In de illegale hondenhandel is veel geld te verdienen maar er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden. Extra regels zijn daarom hard nodig”, aldus de Rijkoverheidsdienst Nederland.

Deze nieuwe wetgeving voor buitenlandse hondjes moet vooral de invoer van zogeheten ‘broodfokhondjes’ vanuit Oostbloklanden tegengaan. Er wordt met broodfokhondjes heel veel geld verdiend. “De pups worden geboren om geld op te leveren”, aldus Sandra Boereboom, mede-oprichter van de stichting Rescue Paws.

‘In de illegale hondenhandel is veel geld te verdienen maar er wordt weinig rekening gehouden met de gezondheid van de honden’

Maar door deze nieuwe wetgeving worden stichtingen op Curaçao nu benadeeld. “Onze stichtingen worden gezien als handelsonderneming omdat mensen die een hondje adopteren hiervoor betalen, maar de stichtingen maken hier geen winst op. De bedragen die wij vragen voor het uitvoeren van onze hondjes zijn voor het opvangen van de hond. Het verzorgen wordt daarmee kostendekkend gemaakt.”

1000 euro
Elke hond die straks vanuit het buitenland Nederland binnenkomt, moet geregistreerd en gechipt worden. “Dat is op zich geen probleem, maar de honden moeten straks cargo gaan vliegen. Dat kost 1000 euro per hond iin plaats van de tachtig euro die eerder werd betaald. Dat is niet te betalen. Een hond van de straat met de waarde nul wordt zo ineens een heel dure hond. Hierdoor wordt het niet meer aantrekkelijk voor mensen in Nederland om een Curaçaos hondje te adopteren”, aldus Boerenboom.

De vraag is wat er straks al die honden gaat gebeuren die niet meer naar Nederland kunnen gaan. “Er zullen meer straathonden komen waardoor de overlast van honden ook omhoog zal gaan”, denkt Boereboom. Per jaar gaat het om honderden honden die straks niet meer naar Nederland kunnen gaan. Alleen de stichting Rescue Paws voert volgens Boereboom al zo’n driehonderd hondjes per jaar naar Nederland. En er zijn meerdere stichtingen die actief honden naar Nederland sturen. Boereboom: “Dus dit gaat echt om honderden honden per jaar!”.

Sterilisatieprojecten
De verwachting is dat alle stichtingen op het eiland vast gaan lopen omdat ze straks de honden niet meer kwijt kunnen. Wat inhoudt dat ze ook niet meer van straat gehaald kunnen worden. Ook speelt de angst voor het verlies van donateurs, als de enige oplossing straks is om ‘overtollige’ honden af te maken. De hoop is volgens Boereboom dat er meer sterilisatieprojecten zullen komen. “Dit zal in de toekomst kunnen helpen om het aantal straathonden tegen te gaan. Maar dit is natuurlijk geen oplossing voor de hondjes die nu al geboren zijn”.

‘Meer sterilisatieprojecten kunnen in de toekomst helpen om het aantal straathonden tegen te gaan’

De stichtingen hopen dat, aangezien Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk, dit probleem door de minister van Gezondheid, Natuur en Milieu, Dorothy Pietersz-Janga aangekaart kan worden bij de Nederlandse overheid. Boereboom: “Misschien dat dit probleem op Konikrijksniveau kan worden aangekaart. Curaçao maakt geen deel uit van het probleem waardoor de wetgeving in eerste instantie is aangepast, maar zit straks wel met de gevolgen hiervan”.

De minister was tijdens het schrijven van dit artikel niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

10 reacties

  1. Ik was net op curacrim komen wonen en had nog geen hek om mijn grondstuk 4000 m2, werd overvallen in de nacht kreeg twee pistolen op mijn kop en ze eiste geld, had ik niet in huis en het schorum heeft toen mijn ijskast die net vol was leeg geroofd, politie kwam 15 uur later in de middag een rapport maken en zeiden meneer u moet een goeie hond nemen. Heb toen twee honden uit het asiel gehaald een ervan heeft kinderen gehad waarvan ik er twee heb gehouden en die heb ik nog zijn grote honden en nu 7 jaar hun moeder is overleden toen ze 14 jaar was heb nu 6 honden totaal waarvan 4 grote meiden 2 kleine teven, in de tijd van 18 jaar hebben wij 10 honden verzorgt waarvan er 4 op oude leeftijd zijn gestorven en begraven in onze tuin, 6 zijn er nog in leven waarvan zoals ik al gezegd heb 2 van 7 jaar 2 van 4 jaar 1 van 5 jaar 1 van bijna 2 jaar en elke lopen er 5 van de 6 gewoon 24 uur per dag los in de tuin 1 binnen in huis en terras, is een heel kleintje, niks in het hok of aan een ketting kom je ongevraagd binnen de omheining ” doen ze niet ” word je heerlijk op gevreten, komen ze toch nog binnen het hek heb ik nog een verrassing voor ze een langloop vriend met hagel word dan ook een soort 1e prijs kermis schiet tent mijn tuin, trouwens de politie heeft mij zelf gezegd om dit te nemen. Trouwens ik had in NL een wel een vergunning maar die geld hier niet meer omdat ik in Nl een akkevietje met zo’n ding heb gehad en die is in beslag genomen. Nou dus mensen gewoon een of twee honden nemen en goed verzorgen, daar krijg je geen spijt van aangezien het met de dag erger word op het eiland met deze waardeloze regering. Kom er maar in Drekkie .

  2. @ Lamoenchi,

    Helaas voor jou ben ik geen hondenmelker, maar een hond is voor mij nog steeds een levend wezen en wanneer ze bij mij in de straat worden gedumpt dan geef ik ze inderdaad te eten.
    Weet je waarom ?
    Omdat de eigenaar, en nee, dat zijn geen expats, gewoon van mening is dat de hond maar moet verhongeren en sterven van de dorst. Zullen we dat ook maar gaan doen met de kinderen wiens ouders niet voor hen willen zorgen of die puur crimineel gedrag vertonen ?
    Tijdens de lock down is er eentje gedumpt bij mij in de straat, eigenaar vond haar waarschijnlijk niet mooi genoeg.
    De andere honden ? Allemaal mishandeld door YdK. Ik weet precies wie de eigenaren waren, waar ze wonen en wat ze met de honden hebben gedaan. De politie en dierenbescherming wilden er niets aan doen, uiteindelijk zijn ze bij mij beland.
    Dus kom aub niet met het onzin verhaal aan dat alle honden worden gedumpt door expats. Bovendien, de meeste expats snappen dat honden moeten worden gesteriliseerd, de meeste YdK hebben daar het geld niet voor over en dus krijgen we puppy nest na puppy nest dat wordt gedumpt.

    Hou eens op met wegkijken voor het probleem. Ga eens kijken bij Dulce Bonifacio, zij heeft meer dan 100 gedumpte honden in haar opvang en geloof me, ze heeft het niet breed, maar ze begrijpt wel dat honden gewoon levende wezens zijn.

  3. @Desiree, mijn honden worden beter verzorgt, krijgen beter te eten en zijn intelligenter dan veel mensen. Ze zijn goed getraind en super waakhonden. Mijn terrein is goed afgesloten en wij zijn niemand tot last. De honden melkers vergroten het probleem door dagelijks zwerfhonden te voeren en door het thuis houden van zoveel beesten een overlast voor buurtbewoners. De mensen die hun beesten dumpen zijn vaak Nederlanders die terug keren naar Nederland na enkele jaren op het eiland. Zij zijn te cheap om de vrachtkosten voor hun hond te betalen en dumpen dan het beestje ergens.
    Het was een gemiste kans om tijdens de lockdowns op de autovrije zondagen, de loslopende honden op straat af te schieten door politie, VKC en militairen. De gedumpte honden zijn beter af dood, dan een “hondenleven” te moeten lijden.

  4. @Robert “loslopende honden vangen en laten inslapen” wat een super oplossing…NOT
    Gezonde dieren mogen niet de dupe zijn van de slechte mensen onder ons!

  5. Bijzondere titel; Overschot van straathonden “dreigt” op Curaçao. Blijkbaar is de populatie straathonden reeds ‘onder controle’?

  6. @ Robert,

    Invoeren van een hondenbelasting zal het probleem alleen nog maar vergroten, de dieren zullen massaal worden gedumpt, simpelweg omdat velen geen zin hebben die belasting te betalen. Wie er dan wel voor op mogen draaien zijn de mensen die veel van die gedumpte honden opvangen en een huis geven. Zo heb ik thuis inmiddels 6 honden, opgevangen nadat ze waren gedumpt en nu wil jij mij dus belonen door mij daarvoor 3000 NAF te laten betalen ? Ik ken iemand die meer dan 100 honden heeft opgevangen, zij zou 50.000 NAF op tafel moeten leggen ?

    Beter is om iedereen te verplichten zijn of haar hond te laten chippen. Dan weet je van wie de dieren zijn en kun je gericht een programma opzetten. Het is jammer, maar waar, welzijn van dieren leeft bij velen op Curacao in het geheel niet. Men ziet dieren als een gebruiksvoorwerp, zonder gevoelens, zonder emoties, en zolang dat idee blijft bestaan plus dierenmishandeling bij wet niet wordt verboden, zullen we een derde wereld land blijven op dit gebied.
    De politiek vindt het belangrijker de eigen zakken te vullen dan problemen structureel aan te pakken en op te lossen.

  7. Stereliseren, hondenbelasting van Nf 500 invoeren voor wie meer dan 1 hond heeft, loslopende honden vangen en laten inslapen, hondefokkers formaliseren, controleren en belasting laten betalen enz. Oplossingen genoeg. Probleem is vooral politieke onwil, flapdrolgedrag en gebrek aan daadkracht. Actie, doen. Het kan echt wel

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties