28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Oud-studenten op Curaçao in financiële problemen door DUO

HomeMediaNTR | Oud-studenten op Curaçao in financiële problemen door DUO
Oud-studenten op Curaçao in financiële problemen door DUO

WILLEMSTAD – Honderd oud-studenten op Curaçao hebben zich verenigd omdat ze door jarenlange moeizame communicatie met Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in de financiële problemen zijn gekomen. Ze worden gesteund door de Curaçaose minister van Onderwijs, Marilyn Alcalá-Wallé (PAR). 

De oud-studenten zeggen dat ze hun schuld ‘zo snel mogelijk willen aflossen’, alleen wordt het hen niet makkelijk gemaakt door DUO.

De Curaçaose Onderwijsminister spreekt zelfs over een ‘niet integere lijn’ tussen DUO en de lokale deurwaarder en heeft haar Nederlandse collega-minister, Ingrid van Engelshoven (D66), in een brandbrief om een ‘diepgaand onderzoek’ gevraagd.

Kim Hendriksen sprak twee oud-studenten die in de schulden zitten

“DUO communiceert via de mail en post. Je kunt ook bellen. Toch duurt het vaak te lang voordat de oud-student in het buitenland duidelijkheid heeft over de samenstelling van de studieschuld om een passende betalingsregeling te treffen”, vertelt Rossy Reyna, financieel adviseur bij het Curaçaose ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur & Sport (OWCS).

“Dit terwijl de deurwaarder wel supersnel te werk gaat met het nemen van incassomaatregelen en vaak ook weinig tot geen medewerking geeft om te komen tot een passende betalingsregeling”, aldus Reyna.

Draagkrachtmeting niet genoeg
Volgens de oud-studenten houdt DUO in de berekening van de maandlasten weinig rekening met de lokale omstandigheden op Curaçao. De lonen liggen veel lager dan in Nederland en er is een ander belastingsysteem.

“De meeste oud-studenten willen echt wel aflossen, maar de maandlasten moeten wel haalbaar zijn”, vertelt Richanel, een van de woordvoerders van de oud-studenten.

“We horen bedragen als 1500 Antilliaanse guldens (740 euro) per maand voorbijkomen, dat is nog meer dan het minimumloon op Curaçao.”

Klachten bestaan al sinds 2013

Oud-studenten op Curaçao trokken in 2013 al aan de bel over problemen met DUO.

Ruim 600 oud-studenten zetten toen een handtekening onder de petitie aan Nederland om een oplossing te vinden voor de studieschuldenproblematiek. Lees meer hier.

Volgens Jerry, een andere woordvoerder van de oud-studenten, kijkt DUO bij de berekening naar het brutoloon. “Dat is niet het bedrag dat ik op mijn rekening gestort krijg. Daar moeten mijn ziektekostenverzekering (SVB) en andere belastingen nog vanaf.”

Deurwaarders te snel ingeschakeld
Lokale deurwaarders worden volgens de oud-studenten veel te snel ingeschakeld, nog voordat zij en de DUO tot een oplossing zijn gekomen.

“Het wordt vanuit DUO Nederland zodanig gespeeld dat de oud-studenten gelijk bij de deurwaarder belanden. Wij kunnen niet ontkomen aan de gedachte dat er een DUO-deurwaarder-Curaçao connectie is”, vertelt minister Alcalá-Wallé.

“Ik ga de minister van Onderwijs in Nederland verzoeken om een diepgaand onderzoek te doen naar een mogelijke niet integere lijn DUO-deurwaarder.”

De oud-studenten zijn met de minister in gesprek gegaan en hebben lange dossiers met misgelopen communicatie met de DUO overhandigd. Die heeft de minister op 22 juli meegestuurd met een brandbrief aan minister Van Engelshoven in Nederland. Daarin roept ze op ‘om de onrust en ongelijke behandeling aan te pakken.’

Reactie DUO en ministerie 
Op de brief van Alcalá-Wallé is nog geen antwoord gekomen vanuit het Nederlandse ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).

Caribisch Netwerk deed navraag bij het ministerie van OCW, maar die zegt ‘nog bezig te zijn met het formuleren van een antwoord’ en daar ‘meer tijd voor nodig te hebben’.

DUO zegt ‘de vragen van de Curaçaose oud-studenten terecht te vinden’, maar antwoorden ‘nu lastig te vinden’. “We willen eerst de minister de ruimte geven om te reageren en niet op de muziek vooruit lopen.”

Zowel DUO als OCW willen nog niet bevestigen dat er sprake is van een groot probleem op Curaçao.

Onderzoek door de Nederlandse ombudsman
De oud-studenten zijn inmiddels ook naar de ombudsman in Nederland, Reinier van Zutphen, gestapt. Die zegt ‘steeds vaker klachten en signalen over DUO van oud-studenten in het buitenland te krijgen’.

“De oud-studenten willen wel betalen, maar kunnen dat niet. DUO neemt dan ingrijpende maatregelen”, schrijft de Nederlandse ombudsman.

Inmiddels is de klachtenbehandelaar een onderzoek gestart naar de manier waarop DUO-geld terugvordert van oud-studenten die in het buitenland wonen.

Dat onderzoek wil de ombudsman eerst afwachten alvorens inhoudelijk te reageren op de situatie. “We verwachten ons onderzoek dit najaar te publiceren.”

Terugkerende studenten met studieschuld tasten in duister

Toen in 2014 het nieuwe leenstelsel een golf van verontwaardiging teweeg bracht, tastten studenten op Curaçao nog altijd in het duister.

“Vaak worden studenten pas bij het deurwaarderskantoor geïnformeerd worden over een draagkrachtmeting”, aldus advocaat Matthijs van der Gulik destijds in een interview met Caribisch Netwerk.

Alcalá-Wallé, toen Statenlid op het eiland, uitte destijds ook haar zorgen en schreef een brandbrief aan Den Haag. Caribisch Netwerk interviewde ook haar en de deurwaarder die op het eiland werd ingehuurd door DUO. Lees meer hier.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

  1. Beste @Lala, ik begrijp de frustratie ook als iemand zijn/haar studie niet afmaakt moet die terugbetalen. Volgens mij staat nergens dat ze de Curaçaose ombudsman hadden moeten inschakelen.

    Niemand moet medelijden hebben met deze studenten, de meesten willen eerst een auto onder hun kont dan een huis en als derde hun studieschuld terugbetalen als wat geld over is.

    Over dat ze niet wisten van de draagkracht meting is keihard gelogen staat duidelijk op de site van DUO, ‘Er wordt standaard rekening gehouden met uw draagkracht.’

  2. De reden dat de oud-studenten naar de Nationale Ombudsman zijn gestapt en niet naar de Curacaose Ombudsman, is een bevoegdheidsvraagstuk. De Curacoase Ombudsman is simpelweg niet bevoegd om het handelen van DUO te onderzoeken, de Nationale Ombudsman wel. Check bo facts prome!

  3. Deze oud studenten klagen dat 1500 Antilliaanse guldens (740 euro) per maand meer is dan de minimumloon hier. Neem aan dat als iemand gestudeerd heeft, geen minimumloon verdient.

    Het is wel goed dat ze naar de Nederlandse ombudsman zijn gestapt want niemand neemt de Curaçaose ombudsman serieus.

  4. Studenten moeten niet zeuren, gaan werken en niet iedere 2 maanden een nieuwe iPhone kopen.

    En AlKLM Walle heeft met al haar gesnoepreis bij mij ook afgedaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties