28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Opening raffinaderij eerste stap voor meer samenwerking met Venezuela

HomeMediaNTR | Opening raffinaderij eerste stap voor meer samenwerking met Venezuela

Door Sharina Henriquez

De raffinaderij wordt gezien als een eerste stap voor meer samenwerking tussen Aruba en Venezuela - foto: Sharina Henriquez
De raffinaderij wordt gezien als een eerste stap voor meer samenwerking tussen Aruba en Venezuela – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De inhuldiging van de nieuwe exploitant van de raffinaderij Valero, oliemaatschappij Citgo, op vrijdag is een eerste stap naar een veel hechtere samenwerking tussen Aruba en Venezuela.

Dat blijkt uit de toespraken van zowel de hoge baas van Citgo Petroleum in de Verenigde Staten, Nelson Martinez, als vice-president Jesus Luongo van het Venezolaanse moederbedrijf PdVSA. Beiden waren aanwezig bij de inhuldiging voor de poort van de raffinaderij in San Nicolas. Ze spraken over een verdergaande relatie dan alleen de raffinaderij deal en op zakelijk gebied.

Een videoreportage door Sharina Henriquez:

Luongo haalt zelf het Bolivariaanse ideaal gepropagandeerd door Hugo Chávez aan van één volk met één cultuur voor een hechtere band tussen Aruba en Venezuela. Hij spreekt over verder samenwerking op gebied van onderwijs, gezondheidszorg en sociaal vlak. “De raffinaderij is een eerste stap.”

Ferry
Zowel Martinez als Luongo halen de nieuwe ferry aan die binnenkort tussen Guarano en Aruba gaat varen. Dat is opvallend omdat eerder nog de Arubaanse regering liet weten niets van een ferry te weten en er ook geen toestemming voor heeft gegeven.

De vice-president van PdVSA haalt verder ook de Isla raffinaderij op Curaçao aan als voorbeeld en dat een dergelijke huurconstructie – Citgo huurt de raffinaderij van de Arubaanse overheid die nu eigenaar is geworden – voor lange duur kan zijn. Want olie is er genoeg, zegt hij, en ook gas dat zelf aan de Arubaanse huizen kan worden geleverd.

Afwachten
Bewoners van San Nicolas kijken het ceremonieel van een afstandje toe. De meesten zijn blij met heropening en zien het als positief voor San Nicolas, een achtergebleven stad sinds de sluiting van de raffinaderij ruim twee jaar geleden. Maar er zijn ook skeptische geluiden. “Ik kan niet zeggen of het goed is voor San Nicolas of voor wie. We moeten het eerst afwachten. Of het zo blijft. Of zoals de anderen hebben gedaan: verdwijnen. Geld verdienen en dan weggaan”, zegt bewoner Shoes.

De hoge bazen mogen tijdens de inhuldiging niet geïnterviewd worden. Het lukt toch nog Luongo te vragen of de crisis in Venezuela en bij PdVSA invloed heeft op de Arubaanse raffinaderij. “Venezuela is heel anders dan wat de journalisten vertellen. Dus maak je geen zorgen over Venezuela. Het is een fantastisch land met veel mogelijkheden.” De vraag over de slechte financiële situatie van PdVSA blijft onbeantwoord, want dan wordt Luongo weggetrokken.

Asbest
Verder blijkt dat vorige eigenaar Valero nog flink wat troep achter heeft gelaten dat Citgo-werknemers nu aan het opruimen zit. De Arubaanse regering heeft met Valero onderhandeld dat het Amerikaanse bedrijf onder meer de illegale asbestdump moet opruimen. Maar volgens een Citgo-werknemer ruimen zij nu het asbest – dat open op het terrein ligt – op en begraven zij het bij diezelfde dump. Dit terwijl omwonenden van die dump zich grote zorgen maken en Valero alsook de overheid aansprakelijk hebben gesteld voor de gevolgen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. Bla bla geschiedenis bla bla grammofoonplaat bla bla politieagent bla bla 5 rassen bla bla grammofoonplaat bla bla Stanley held bla bla grammofoonplaat .

  2. Kijk terug. Aan wie ligt het?Dit Eiland had geen bewoners. In 1634 was er niemand. Nu geven wij de mensen die wij zelf daar hebben geplaatst de schuld. In de goede tijden hebben wij daar flink verdiend. Lees echt uw geschiedenis.

  3. Een kat in de zak kopen, is een uitdrukking die hier van toepassing zal zijn. De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens, is een andere. Al te goed is buurmans gek , Eman.
    Het zullen sigaren uit eigen doos blijken, op termijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties