30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

NTR | Openbaar Ministerie zet officier exclusief op verkeer

HomeMediaNTR | Openbaar Ministerie zet officier exclusief op verkeer

Door Dick Drayer

015 telde 20 verkeersdoden | Foto: Luzmarie Ster
2015 telde 20 verkeersdoden | Foto: Luzmarie Ster

WILLEMSTAD – In 2015 verloren twintig mensen hun leven in het verkeer. Bijna de helft behoort tot de kwetsbare groep: voetgangers en motorrijders. De andere helft, chauffeurs en hun passagiers, kwamen om terwijl ze geen gordel droegen. Dat wordt duidelijk uit de cijfers over het verkeer op Curaçao.

In bijna alle gevallen was een te hoge snelheid een belangrijke factor bij het ontstaan van het ongeluk. “Te hoge snelheid is vaak oorzaak van ongelukken”, zegt Heiko de Jong, hoofdofficier van Justitie.

Dick Drayer in gesprek met Heiko de Jong 

Cijfers
De cijfers van Forensys (die schadeongelukken in het verkeer administreert voor de verzekeringsmaatschappijen, red), waarmee hij werkt vertonen een grillig karakter. De Jong geeft toe dat daar statistisch gezien niet zoveel uit te concluderen valt. “Het is lager dan tien jaar geleden en schommelt nu zo rond de twintig per jaar. We weten niet echt hoe dat komt.”

Wat De Jong wel weet is dat het OM dit jaar verkeershandhaving en-sanctioneren prioriteit gaat geven. Hij heeft dit jaar een officier van Justitie vrijgemaakt voor verkeerszaken. “Het is van belang dat we intelligent gaan controleren: dus daar waar het verkeer het gevaarlijkst is. Daarover zijn afspraken gemaakt met de politie.”

Top tien
De Franklin D. Rooseveltweg en Caracasbaaiweg staan jaarlijks in de top tien van wegen met de hoogste aantallen ongelukken. “Toch zijn dat niet de gevaarlijkste wegen. Beide en ook de Weg naar Westpunt zijn lang. Dan is het logisch dat daar meer ongelukken gebeuren. Wij wegen die getallen naar lengte van de weg en dan zie je dat de Gosieweg, de Winston Churchillweg en Cas Coraweg de laatste tien jaar bovenaan staan.”

Uit de cijfers van Forensys blijkt dat de meeste verkeersongelukken gebeuren op vrijdag. Op zondag de minste. Het risico op ongelukken is het hoogst op werkdagen tijdens de ochtend-, middag- en avondspits. In de nachtelijke uren op zaterdag en zondag is er twee keer meer kans op een ongeluk. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal ongelukken op Curaçao verdubbeld. Van 5817 in 2000 naar 12915 vorig jaar.

Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong | Foto: Dick Drayer

Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong | Foto: Dick Drayer

 

Feveren
Er staat een aantal zaken op het verlanglijstje van De Jong, die dit jaar z’n beslag moeten krijgen. Zaken die de efficiëntie van het OM vergroot, maar ook zaken die hoog op het irritatielijstje van de burger staan.

“Feveren bijvoorbeeld. Op de grens van verkeer en openbare orde. De gevoelstemperatuur van dit probleem is hoog. Er zijn mensen in Saliña die in het weekend niet kunnen slapen door die overlast. We proberen dat te verstoren. Maar dat is lastig. Laatst ging er een fles door de voorruit van een politiewagen.”

De Jong hoopt dat Curaçao, net als Aruba, dit jaar al kentekenaansprakelijkheid kan invoeren. “Je kunt dan eigenaren van auto’s aanpakken, los van wie het voertuig bestuurt. Op die manier kun je makkelijker auto’s en motoren van de weg halen, zelfs aan het verkeer onttrekken.”

Alcohol
De politie heeft wettelijk gezien geen mogelijkheid om via een blaastest en een bloedproef daarna chauffeurs aan te pakken, die teveel drinken. De politie kan op de oude manier alcoholgebruik aantonen. “Dus op een lijn lopen. Bij ongelukken doen we dat wel. Maar ik wil tools hebben om grootschalig alcohol aan te pakken.” Als de wetgeving op orde is, zal het volgens De Jong gauw gedaan zijn met alcohol in het verkeer. “Je zet zes weken lang een fuik op het eiland. Elk weekend. Moet jij eens zien.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

2 reacties

  1. Inderdaad Brian S, en noem er gerust de naam van Irma Lips bij.

    Deze parodie op een rechter gaf de crimineel die zonder rijbewijs en met idiote snelheid 3 wandelaars doodreed slechts enkele maanden, waar de randdebiel ook nog eens tegen in beroep gegaan is. Met hulp van zijn ratvocate Blonk.

  2. En als je bv 3 mensen doodrijd terwijl je niet eens auto mag rijden dan krijg je vrijwel geen straf. Wat voor signaal geeft het OM daarmee af?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties