32 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ook door nieuw ziekenhuis wordt mangrovebos vervuild

HomeMediaNTR | Ook door nieuw ziekenhuis wordt mangrovebos vervuild
‘Er zijn zoveel dingen waar het nieuwe ziekenhuis vooraf aan had moeten denken, maar dit is niet gebeurd’- minister van VVRP over het CMC afvalwater | Solange Hendrikse

WILLEMSTAD – De mangroves in het Rifgebied zijn er niet beter op geworden door de verhuizing van het oude Sint Elisabeth Hospital (SEHOS) naar het nieuwe ziekenhuis, die nu Curaçao Medical Center (CMC) heet. Ook het afvalwater van dit nieuwe ziekenhuis komt weer ongezuiverd in het mangrovebos.

Het nieuwe ziekenhuis zit, net als bij het oude hospitaal was, op het openbaar rioleringssysteem van Otrobanda. Dat zou geen probleem zijn, volgens woordvoerder van het CMC Clifton Wallé omdat het ziekenhuis alleen afvalwater in de riolering loost in de categorie ‘huishoudelijk afvalwater’.

Het gaat volgens hem om water van sanitaire toestellen, keukens, schoonmaak en daarin kunnen naast fecaliën, zeepresten, ook bloed en medicijnresten zitten. Maar die worden verdund en hoeven daardoor geen aparte behandeling,  aldus Wallé, die ook zegt dat er geen radioactief afvalwater bijzit.

Al het afvalwater gaat in verzamelputten en daarna naar het openbare riool, legt hij verder uit. “Deze wijze van afvoeren is ook in Nederland gebruikelijk.”

‘Er zijn zoveel dingen waar het nieuwe ziekenhuis vooraf aan had moeten denken, maar dit is niet gebeurd’- minister van VVRP over het afvalwater van CMC

Maar bij het ministerie van verkeer, vervoer en ruimtelijke planning (VVRP) is er inmiddels twijfel over. Dit omdat uit eerder onderzoek naar het afvalwater van het oude ziekenhuis bleek dat de concentratie vervuiling veel hoger was. Wallé erkent dat er al een afspraak staat met VVRP dat als het nieuwe ziekenhuis zou gaan draaien, de situatie opnieuw wordt onderzocht.

Maar de partijen nemen daar ruim de tijd voor, maximaal 24 maanden. Nu zegt de VVRP-minister dat het onderzoek eerder moet afgerond zijn, namelijk in zes tot acht maanden. En dat het afvalwater van het nieuwe ziekenhuis toch eerst gezuiverd moet gaan worden.

“De bedoeling is dat het CMC een eigen kleiner gemaal krijgt op het terrein waardoor het afvalwater eerst gezuiverd wordt voor het in het huidige rioleringssysteem terecht komt.”

Waarom dit gemaal niet aangebracht is tijdens de bouw van het ziekenhuis, daarop antwoordt de minister dat er ‘zoveel dingen zijn waar ze vooraf aan hadden moeten denken, maar dit is niet gebeurd’.

Het afvalwater gaat dus nu onderzocht worden. Mocht de concentratie vervuiling te hoog zijn, dan moet het ziekenhuis maatregelen nemen. Zoals filters voor afdelingen die de vervuiling veroorzaken. Maar tot die tijd verdwijnt het te vuile afvalwater gewoon in de riool die dus uitkomt in het Rifgebied.

‘We maken ons zorgen om de gezondheid van de toeristen als dit zo doorgaat’- directeur van het Corendon-hotel in aanbouw in het Rifgebied

Zoals bekend wordt daar een nieuw, luxe hotel van Corendon gebouwd, dat in april 2020 opengaat. De afspraak met de overheid is dat het gebied gesaneerd zou worden. Maar dat VVRP hier nog niet mee is begonnen en dat er nog steeds vervuild afvalwater wordt geloosd, daar weet Corendon-directeur Atilay Uslu niets van.

“Dit is nieuwe informatie voor ons. Wij maken ons zorgen om de gezondheid van de toeristen als dit zo doorgaat”, aldus Atilay. Het hotel zegt volgende week een afspraak met VVRP te hebben om deze zorgen te uiten.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

12 reacties

  1. Mij zal je daar( ook verschillende mensen) nooit zien zwemmen,te gek voor woorden.Wel op Banda abao die is nog niet bevuild.

  2. Primo: Wie heeft er geen goede asset mix met louche boekhoudpraktijken als motto?
    Zelfs Ennia kan met een beetje geluk, en een creatieve boekhouding een goedkeuring wegdragen van al die Accountantskantoren met die RA’s van het land daar 9000 km verderop (je weet wel wie) die het wel goed kunnen breien. Dat Aegon een goede mix had verbaast me geenszins: het is nog steeds een lekkere toko!!! Natuurlijk gaan jullie Curacaose Accountants er bij halen nu, maar dat is te verwachten met landverraders zoals OJO en jouw persoon.
    Secundo: Dhr Ansary had Mullet Bay al toen hij de Ennia kocht! Wat meer is: hij heeft miljoenen aan herbouwwaarde het land uitgebracht na de orkaan die het complex met de vloer gelijk heeft gemaakt, terwijl er een hrbouwclausule op de polis stond. Als je niet weet wat het inhoudt, zoek het uit!

  3. Inderdaad “domme drechi” fijn dat je zelf tot die conclusie komt:
    1 onder Aegon had ennia nog een normale asset mix zonder een enorm stuk braak land in Sint Maarten
    2 onder aegon waren er geen absurde dividend betalingen, was er geen overbetaalde en onkundige rvb en rvc

  4. Drechi, leeeees, waar staat dat Aegon beter of slechter is dan Ennia.
    Polishouders die nu geconfronteerd worden met de Ennia ellende hebben meestal 10 of 20 of 30 jaar geleden hun polis afgesloten en toen was Ennia nog eigendom van Aegon…tot hier duidelijk??????. Na overname door Ansary is het berg afgegaan, honderden miljoenen zijn weg gesluist ten behoeve van Ansary zelf….feit…. lees de vele Ennia vonnissen de afgelopen jaren….dat gebeurde vervolgens allemaal met medewerking en medeweten van de eerder genoemde topbestuurders die daar zeer royaal voor betaald werden en dit alles ten koste van de polishouder.

  5. @Drechi, wat een ongelovelijk domme opmerking. Vele mensen zijn hun pensioen al 10/20/30 jaar geleden aangegaan (was nog Aegon) en wisten niet dat er zo veel mismanagement zou gaan plaatsvinden. Ja, Martina en Curiel en Palm en nog vele anderen zijn daar mede verantwoordelijk voor. No tin nada di haber ku YDK alleen maar met onbewaamheid en greed………..

  6. @CR:
    Ik denk dat die gruwelijke hekel en “Display of hatred” jegens een aantal mensen hier op KKC, (met name deze meneer Martina en meneer Curiel, beide heren, of ooit werknemer geweest, of het nog steeds zijn van Ennia!!!) gestoeld is op het feit dat jouw pensioen op losse schroeven is komen te staan bij Ennia!!
    Dan had je maar beter uit je doppen moeten kijken bij het aangaan van het pensioen, en niet nu achteraf lopen te janken. Eigen schuld, dikke bult!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties