26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao en Nederland willen volgende week deal sluiten over miljoenensteun

HomeMediaNTR | Curaçao en Nederland willen volgende week deal sluiten over miljoenensteun
Foto: Gevolmachtigd minister Anthony Begina (l) en premier Eugene Rhuggenaath (r). / John Samson

DEN HAAG – De Curaçaose en Nederlandse regering willen volgende week een definitief akkoord sluiten over het steunpakket. Daarmee krijgt Curaçao honderden miljoen euro’s aan leningen in ruil voor ‘noodzakelijke hervormingen’.

Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) noemt vrijdag ‘een mijlpaal’. De onderhandelingen gingen de afgelopen maanden moeizaam, maar ze zijn er ‘bijna’ uit over hoe het eiland de komende vijf jaar sterker uit de crisis moet komen.

“Er ligt nu een veel beter pakket op tafel”, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) die zich eerder kritisch uitliet over Nederland. Curaçao krijgt vandaag ook een derde ronde aan noodleningen voor de tussentijd.

Premier en staatssecretaris vliegen zondag samen naar Curaçao

Premier Rhuggenaath vliegt zondag samen met de staatssecretaris naar Curaçao, om daar de handtekeningen te zetten. De komende uren en dagen worden ‘de punten over samenwerking en investeringen uitgewerkt’. Knops is uitgenodigd om de Curaçaose Ministerraad volgende week bij te wonen.

De miljoenen aan renteloze leningen worden de komende jaren in stappen vrijgemaakt; steeds onder toezicht van Nederland. Een speciale entiteit gaat de leningen en projecten beheren.

Opvallende timing?
Critici zeggen dat premier Rhuggenaath geen andere keuze heeft dan nu snel te tekenen. Er is inmiddels amper geld op de bankrekening van Curaçao, na maandenlang onderhandelen. “Dan is de timing goed”, reageert de premier. “Maar dit gaat niet over geen andere keuze hebben. We hebben hebben de afgelopen maanden meer bereikt. Dit is de beste oplossing.”

Zo wijst Rhuggenaath (PAR) erop dat Curaçao meer zeggenschap krijgt. Dat was een harde eis van zijn coalitiegenoot MAN. Ook krijgt Rhuggenaath ‘ondersteuning vanuit Nederland’ om al die plannen juridisch in elkaar te kunnen timmeren en ‘sneller te kunnen invoeren’. “Volgende week kunnen we meer informatie geven over wat we politiek gezien hebben bereikt.”

Parlement beslist uiteindelijk
De staatssecretaris wil volgende week ook in gesprek met het parlement. Zonder hun goedkeuring, kan de entiteit niet aan de slag op het eiland. Er ligt nog geen officiële uitnodiging, maar de Curaçaose Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta kijkt er naar uit. “Ik denk dat het goed en belangrijk is om het parlement ook te benaderen.”

Mocht het parlement die Rijkswet toch weigeren, dan zullen de leningen en investeringen vanuit Nederland van tafel gaan. “Ik heb er vertrouwen in dat het parlement én de bevolking dit zal steunen”, zegt Rhuggenaath.

‘Constructieve inzet Curaçao’ 
In juli was premier Rhuggenaath ook al in Nederland, samen met de premiers van Sint-Maarten en Aruba. Toen leek het erop dat Aruba de voorloper zou worden, door als eerste van de drie eilanden een akkoord te bereiken. Dat is nog steeds niet gebeurd.

Knops is lovend over de ‘constructieve inzet’ vanuit de regering van Rhuggenaath. “Dit is een heel belangrijk moment. Ik ben heel blij en positief over hoe dat tot nu toe is gegaan.”

Volgens premier Rhuggenaath was het ‘goed vertrouwen’ bij zowel de Curaçaose als Nederlandse ambtenaren, belangrijk om samen alsnog tot een akkoord te kunnen komen.

Premier Eugene Rhuggenaath & staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) staan de Caribische pers te woord meteen na de Rijksministerraad. Foto: Suzanne Koelega
Sint-Maarten loopt fors achter
Met Sint-Maarten verloopt het al maanden stroef. Het eiland heeft het steunpakket van Nederland naar de prullenbak gewezen, omdat de voorwaarden een ‘inbreuk’ zouden maken op hun democratie. Daarnaast voldoet het eiland al maanden niet aan de voorwaarden voor een nieuwe ronde aan noodleningen. Volgens regeringsvertegenwoordiger René Violenus is het nu wachten op een advies van het Cft. “Ik hoop dat we dan volgende week al wat stappen kunnen zetten. Ik kan nu geen bedragen noemen.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

3 reacties

  1. Plasje@ je had het niet beter kunnen verwoorden het zijn inderdaad klojos 1e klas met die mondkapjes op, en dit soort duur betaalde figuren met alleen een BLO ” Bijzonder Laag Onderwijs diploma” , moet curacrim uit het slop halen. Als je Ruggie hoort praten denk je dat alles al in koek en ei is, de miljoenen zijn al op de rekening van curacrim en het schoremorrie kan weer beginnen met eigen zakken vullen. Knops laat je niet in de luren leggen met mooie beloftes door de PAR, MFK, MAN, en nog een zooitje nieuwe politieke schorum partijen

  2. Nederland tuint er weer in maar knap gedaan van het mannetje van ……. .
    Terwijl de vastgelegde afspraken van de 2e tranche nog maar in concept gereed zijn en eenvoudig door het parlement kunnen worden afgeschoten alvast wel de 3e ronde aan noodleningen binnen. 12.5% korten is geen 12.5% en de extreme salarisverhoging van de ministers over ca 6 maanden wel doorvoeren.
    Denk svp wel even aan de achterstallige betalingen aan de SVB zodat de gezondheidszorg goed kan blijven functioneren en vraag even of Nederland wel wil blijven investeren in voedselpakketten want anders zie ik het somber in voor deze groep inwoners.
    Nu we zover zijn vinden we vast nog wel en trucje de OLO gelden binnen te harken zonder veel invloed van Nederland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties