27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Nederland ontmaskeren wegens schending van democratie’

HomeMediaNTR | ‘Nederland ontmaskeren wegens schending van democratie’


WILLEMSTAD – ‘Het verzet van de Curaçaoënaar’ is het thema van het tweede congres van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO, Een Sterk en Autonoom Curaçao) dat deze week werd gehouden in het WTC op Curaçao.

KFO staat voor de afschaffing van de Consensusrijkswetten, en met de steun van meer dan elf duizend handtekeningen is er al een wetsvoorstel ingediend bij het lokale parlement.

De vier Rijkswetten gaan over het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie, de Politie en de Raad voor de Rechtshandhaving. De Rijkswetten kwamen in 2010 tot stand toen het land Nederlandse Antillen ophield te bestaan en de nieuwe landen Curaçao, Sint-Maarten en de ‘openbare lichamen’ Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden gevormd.


Volgens de KFO ondermijnen de Consensuswetten op het financiële en justitiële gebied de emancipatie van de eilandbewoners. “De macht is in handen geplaatst van een Commissie financieel toezicht (Cft) en een Procureur Generaal, en geen van beide heeft een democratische legitimering.”

Referendum
“We willen laten zien dat de Consensuswetten en andere wetten die na 10-10-’10 (datum ontmanteling van de Nederlandse Antillen) zijn ingevoerd niet goed zijn voor de eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden”, zegt Eldon Sulvaran, voorzitter van de KFO. In hun wetsvoorstel pleit de KFO om het volk te laten beslissen over de Consensuswetten via een referendum.

Naast Eldon Sulvaran en Merril Sulvaran van Curaçao waren ook de sprekers Serrio James Finies en Eugène Abdul van Bonaire en Clyde van Putten van Sint-Eustatius op het congres aanwezig.

‘Nederland ontmaskeren’
Serrio James Finies is de motor achter de beweging ‘Nos Ke Boneiru Bèk’ (wij willen Bonaire terug). De titel van zijn betoog was: ‘Een natie kermt en strijdt om vrijheid tegen de meest wrede kolonisator ter wereld’. Finies gelooft niet meer in een referendum en kiest nu voor de gang naar de Verenigde Naties.

Het is voor de tweede keer dat KFO een congres houdt

 

“Nederland respecteert geen referendums en we gaan Nederland internationaal ontmaskeren voor de hoeveelheid schendingen van onze democratie en internationale wetten”, zegt Finies. Volgens hem zal Nederland onder andere ‘ontmaskerd worden’ bij het Comité Dekolonisatie van de Verenigde Naties en ook op internationale forums zoals de Permanente Conferentie van Politieke Partijen van Latijns-Amerika en de Cariben (COPPPAL).

Ongelijkheid bestrijden
Clyde van Putten richtte zich tijdens zijn betoog ‘onze strijd om een autonoom land te worden in het Koninkrijk der Nederlanden’. Van Putten stelde in zijn hoedanigheid als leider van het eilandsbestuur van Sint-Eustatius voor dat de eilanden een blok vormen, om internationaal de ‘ongelijkheid in het Koninkrijk der Nederlanden te bestrijden’. “Het Curaçaose volk moet van zijn bestuurders eisen dat zij een sterke positie innemen tegenover Nederland”, zegt Van Putten. Sint-Eustatius probeert van de status bijzondere gemeente van Nederland te gaan naar een autonome status.

Bron: CarbischNetwerk

16 reacties

  1. Een andere vraag is of Nederland zelfs maar bevoegd is de eilanden aan de huidige bewoners over te dragen.
    Immers het is allemaal oorspronkelijk Indiaans land en de eigendomsrechten zouden dus aan de meest rechthebbenden moeten worden overgedragen, en dat zouden dan zeer mogelijk wel de Venezuelaanse indianen kunnen zijn.

  2. De politie durft bepaalde wijken niet meer in te rijden en veel dingen worden uit de media gelaten. De politie is zwaar corrupt.
    We hebben gezien wat er op st maarten gebeurt de politici en de politie kunnen niks en doen niks.
    En nederlandse militairen moeten t oplossen en vervolgens is t hun schuld.
    Nederland had net als Frankrijk moeten doen.
    Gewoon echt bestuur handhaven.
    Tot de kleine kinderen een keer echt voor zichzelf kunnen zorgen.

  3. Maar ja ook KFO geeft de voorkeur om binnen de KdN te willen blijven.

    Dat doen ze uit Eigen belang.. want er zijn heel weinig mensen op Curacao die onafhankelijkheid willen.. dus dan gaat KFO voor optie 2. Meer autonoom in het KdN maarwel zodat zij en hun vriendjes de schatkist kunnen leegroven!

  4. @CI, Zijn juist jouw MFK vriendjes die aantonen dat Curacao niet op Eigen benen kan staan. Haiti is een goed voorbeeld hoe Curacao zou zijn.
    KFO zijn gewoon mafia advocaatjes

  5. @c.i. Gelijk heb je. We moeten harder werken.

    Waaraan eigenlijk? O ja, de concensuswetten afschaffen of het Statuut. Eigen land hebben? Sorry hoor, maar dan heb je echt niet opgelet in de klas. Aruba die 2 miljard moet lenen omdat ze de rentelasten op schulden gewoon niet meer kunnen bekostigen. Suriname dat bijna bankroet is. SMX die hulp vanuit het Koningkrijk krijgt, want het kan de schulden niet betalen. Curaçao die nog een lening moet aflossen omdat het op 10-10-10 een schuldsanering nodig had. Een land dat daarvoor ook al een grote mate van zelfstandigheid kende. Zeker, wij moeten harder werken. Harder werken aan de bewustwoording dat het niet ‘ik tegen jij’ is, maar ‘wij’ en om de schuld af te betalen die is ontstaan door 383 jaar in een ‘vrij land’ te leven.
    Wees blij dat de meeste kosten om onze vrjheid te beschermen door het Koningkrijk wordt betaald uit de verplichte bijdrage van Nederland. En dat heet elkaar helpen. En dat staat in het Statuut. En om zeker te zijn dat de bestuurders zich daar aan houden zijn er consensus wetten.

  6. @Curacao I
    Ik zou zeggen moedig peppie? & kokkie? aan om een referendum te houden voor zelfstandigheid en wel zo snel als mogelijk graag, nederland zal er geen nacht wakker van liggen zij zouden het zelfs toe juigen. Het gaat deze losers niet om de consusrijkswetten, het gaat dze vazalen van Gerrit de Raaf? om de macht in handen te geven aan hun maffia vrienden waar zij miljoenen schulden aan moeten betalen, als straks hun baas Gerrit de Raaf? in het gevang zit en het politieke spel voor Gerrit de Raaf? over en uit is ,hoor je deze peppie? & kokkie? niet meer dan is het voor hun ook over en uit. Deze onzin is de laatste kans voor de losers Gerrit de Raaf? ??en zijn aanhang, en dat weten zij maar al te goed.?

  7. Het begin te leven als ook het inzien dat er geen gelijkheid bestaat van landen binnen de Koninkrijk der Nederlanden(KdN). Democratie kan zo’n holle woord zijn. Want waar en wie bepaal wat echte vrijheid is laat staan gelijkheid. Kan men over gelijkheid hebben zolang de vrijheid er niet is? Ik denk van niet. KFO heeft gekozen om voor een andere invulling te geven aan de autonomie dan KdN/Nederland heeft gegeven aan Curaçao, maar jammer genoeg waren onze eigen mensen die tijd(voor 10-10-10) met KdN/Nederland hebben onderhandeld. Beter gezegd een Nederlandse Antillen v.2 hebben ze voor elkaar gekregen, waar we een Centrale Bank (CB) hebben met St. Maarten en een Procureur Generaal (PG) met al de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen. Terwijl Aruba zowel een eigen CB en PG heeft. Maar ja ook KFO geeft de voorkeur om binnen de KdN te willen blijven. De ene echte autonomie blijft om voor de vrijheid te kiezen. Op eigen benen durven staan, met eigen nationaliteit, paspoort, geld enz. en samenwerking met landen nastreven waarmee zaken gedaan kunnen worden. Het kan niet anders dat we harder moeten werken en hiernaast een beter toekomst moeten ambiëren voor de huidige en toekomstige generatie. Sinds 1634 tot nu toe is het altijd een strijd gebleven om dezelfde behandeling en rechten te krijgen, anno 2017 is eigenlijk al meer dan 383 jaren later op wie of wat wacht we nog als Curaçaoënaars?

  8. “Deze reactie is verwijderd wegens strijd met onze spelregels. Deze verwijdering levert geen Knipselpenaltie op 😉 ”

    Vriendelijke groeten,
    KKC commentpolis

  9. Inderdaad. Van alle foto’s die ik gezien heb, is allen het podium in beeld gebracht. Als er zo ontzettend veel aanhang was hadden ze zeker ook de zaal een piekje gegund. Wat een aanfluiterij

  10. Heel verstandig van Peppie en Kokkie om zelf de protestborden te maken en uit te reiken.

    Hun aanhangers kunnen namelijk niet lezen en schrijven en lopen daarom als lemmingen achter Peppie en Kokkie aan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties