28 C
Willemstad
• maandag 25 oktober 2021 00:41

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Minister over onlusten Curaçao: ‘groepen criminelen zitten hierachter’

Het magazijn van Bon Prijs ging in vlammen op | Dulce Koopman

WILLEMSTAD – “Groepen criminelen zitten achter de branden en vernielingen”, zegt justitieminister Quincy Girigorie nadat Curaçao donderdag een tweede dag en nacht van onlusten doormaakte. Er zijn tot nu toe 55 verdachten aangehouden, onder wie protestleider Lon Mutueel.

Justitieminister Quincy Girigorie over de onlusten
- Advertentie -

Download de audio hier
.
De minister heeft het over 120 brandstichtingen, ‘van kleine in een vuilnisbak tot in een school’. De brandweer zegt dat er afgelopen nacht 75 meldingen waren. De meeste betroffen brandende autobanden, vuilniszakken en struiken. Maar ook een huis, kantoor en een klaslokaal van basisschool Pedro Luis Brion in Steenwijk brandden af.

Politiewoordvoerder Imro Zwerver sprak gisteren op de Curaçaose televisie over een ‘situatie van terrorisme’. Maar minister Girigorie heeft het over werk van ‘criminelen’.

“Het vermoeden bestaat dat deze mensen zijn aangespoord en wellicht betaald om bepaald werk te verrichten.”

Hij stelt dat de vernielingen niets te maken hebben met de sociale onrust over de bezuinigingen en onvrede over de regering. “Maar de situatie gisteravond was zwaar en pijnlijk. En gaf een machteloos gevoel omdat het aantal brandstichtingen moeilijk beheersbaar was.”

- Advertisement -

OM zoekt plunderaars
Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie mensen opgeroepen die zich schuldig hebben gemaakt aan vernielingen en plunderingen zich te melden. In een persbericht getiteld ‘Justitie zal misdadigers aanpakken’ zegt het OM de vele beelden die afgelopen woensdag zijn gemaakt van plunderaars te verspreiden om te achterhalen wie deze zijn. Wie zich niet vrijwillig meldt, kan later reken op een veel zwaardere straf. Ook burgers worden opgeroepen om video’s en foto’s van plunderingen, brandstichtingen en andere vernielingen te whatsappen naar de politie.

Vakbonden solidair
De vakbonden tonen zich solidair met het protest van afgelopen woensdag, ook al waren de meeste leiders niet aanwezig tijdens de demonstratie. Frensley Sillie liep wel mee. Hij is voorzitter van BTG, de vakbond voor overheidspersoneel en het collectief Sentral Solaridat Sindikal (SSS) waarin tien bonden zijn verenigd. “De regering heeft zelf de escalatie uitgelokt.”

Bestuurslid Gregory Wilson van de grootste overheidsbond ABVO legt uit dat zij nu nog in gesprek blijven. “We spelen het eerst via de juiste kanalen en blijven de discussie aangaan. Want als we meteen naast de rebellen gaan staan, is dat ook een reden om ons aan te vallen. Maar als we het nodig vinden om de straat op te moeten, dan gaan we ook.”

Veel jongeren die rellen
Het waren vooral veel jongeren die meededen aan de rellen. “Logisch”, zegt Hayley Reinita-Canword die schoolmaatschappelijk werker en jongerencoach is.

“Als je honger hebt, kan je niet denken en kan je dingen niet relativeren. Jongeren kunnen ook heel snel beïnvloedbaar zijn en kunnen ook niet relativeren. Dat is logisch, want het hoort bij de ontwikkeling. Dus volwassenen moeten hen zodanig coachen om ze in de goede richting te coachen. Als dat niet gebeurt, ja dan gaan ze zulke dingen doen.”

Hayley Reinita-Canword over de jongeren die rellen

Download de audio hier

Bron: NTR/CaribischNetwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. Beste @Roberto, ik zal geen namen noemen maar Mutueel had ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen om naar Nederland te gaan wonen.

  Wij moeten blij zijn dat er jongeren zijn de hun nek willen uitsteken voor anderen in dit land. Niet zoals sommige Venezolanen die hun landgenoten in de steek hebben gelaten i.p.v. het land van binnen uit te helpen veranderen.

  Het is niet de groep Mutueel die schuldig is aan alle ellende en plundering het is de groep jongeren van rijke ouders die de stad de volgende dag gelijk schoon veegde om de groep plunderaars uit te dagen om het opnieuw te doen.

  Diezelfde groep rijkeluiskinderen gaat uitgerekend een bezoek aan Camelia Römer (de duivel onder ons) in forti brengen, als dat geen provocatie is, moeten we het woord opnieuw definiëren.

  Het is logisch dat de groep plunderaars zich solidair met de groep Mutueel voelen, ooit behoorden ze ook tot die groep, ook zij zijn dropouts en in de steek gelaten, ook zij hadden ooit hoop maar zagen o.a. Camelia Römer en anderen zichzelf en Betrian, Sluis, De Geus e.a. miljonair maken.

  Deze groep is nu zo ver achter geraakt dat ze op de enige manier uiten die ze nog kunnen en dat is plunderen en moorden als dat nodig is.

 2. Justitie moet deze Lon Mutueel laten boeten voor alles wat het eiland is aangedaan. Een ongelikte beer die nog nat achter zijn oren is.

 3. Zoals altijd steekt Girigorie nooit het hand in eigen boezem, het is altijd de andere nooit hij of de politie. Wat opviel op video beelden is de taal die de politie gebruikt, het is schofterig.

  Blijkbaar wilt iedereen de jongeren de schuld geven maar geven ze niet de verkeerde jongeren de schuld? Er zijn duidelijk 3 groepen jongeren hierbij betrokken;

  1. de groep school dropouts waar ‘Lon’ Mutueel en Francisca erbij hoort 2. de groep die het goed heeft waarvan de ouders goed verdienste hebben en orgen en ogen sluiten voor de ellende van anderen 3. de groep alle hoop heeft opgegeven en die besloten heeft om van criminaliteit te leven.

  Iedereen is geneigd groep 1 en 2 de schuld van alles te geven maar in werkelijkheid is het groep 2, dat zijn de echte provocateurs. Die hebben belang bij dat alles bij het oude blijft.

  Sommigen zijn de volgende dag de binnenstad ingegaan om alle sporen van vernieling uit te wissen waardoor groep 3 weer geprovoceerd werd want ze vermoeden dat alles bij het oude blijft als er geen sporen van ontevredenheid meer te zien is.

  Als dat niet genoeg is, is groep 2 naar Forti gegaan en voor de camera laten weten dat ze door Suzi Camelia Römer zijn ontvangen en dit terwijl Camelia Römer juist een van de oude politici is die gezorgd heeft voor structurele armoede in dit land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

FD | Agressieve lobby belastingadviseurs begint gênante vertoning te worden

Opinie Jan van de Streek | Financieel Dagblad Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief legt de wetscommentaren van fiscaal adviseurs over het Belastingplan 2022 naast zich neer. In hun vragen...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Column Youp | Kliniekclowns

Dus een cliniclown verdient meer dan een hoogopgeleide IC-verpleegkundige. Toen ik dit op de radio hoorde heb ik mijn auto een kwartiertje op de vluchtstrook geparkeerd. Met...
- Advertentie -