28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 13:49

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Miljoen extra nodig voor verkiezingen Curaçao vanwege corona

Voorzitter Pacheco Römer, voorzitter hoofdstembureau | Dulce Koopman

WILLEMSTAD – Om de gezondheidsprotocollen vanwege corona te kunnen naleven, is voor de organisatie van de parlementsverkiezingen op 19 maart in Curaçao een miljoen gulden (Naf) extra nodig.

Dat laat Pacheco Römer, voorzitter van het hoofdstembureau weten. “Toen we de begroting maakte, was er van Covid nog geen sprake. We hebben nu berekend dat we 50 procent extra budget nodig hebben vanwege de hygiënemaatregelen.” Er was 2 miljoen gulden begroot maar daar moet dus nog maximaal een miljoen bij.

- Advertentie -

“We weten natuurlijk nog niet hoe het verloopt, ook niet nu met het vaccin. Het kan dus nog meevallen, maar ook tegenvallen. We hebben het niet in onze hand. Want het ging aanvankelijk goed (met coronagevallen, red.) op Curaçao. Maar nu zitten we zoals ze zeggen toch in een tweede golf.”

De ministerraad vergadert morgen over de aangepaste begroting voor de organisatie van de verkiezingen, zo laat minister Armin Konket weten. Hij bevestigt hierover een brief van het hoofdstembureau te hebben ontvangen.

Meer stembureaus

Römer legt uit dat ze ook het verkiezingsprogramma hebben aangepast om besmettingen te voorkomen.

“Het voornaamste doel is om de rijen die zich kunnen vormen straks bij de stembureaus te vermijden. We gaan daarom tien extra stembureaus instellen zodat er straks per stembureau niet meer dan 700 tot 750 kiezers hun stem er kunnen uitbrengen. En wij dit in elf uur kunnen afhandelen.”

- Advertisement -

Ook adviseert het hoofdstembureau om de toestroom te regelen en het uit te spreiden over de dag. “We hebben hier al vorige week over gesproken met de politieke partijen en gaan 14 januari opnieuw hierover aan tafel. We willen dat zij hun aanhangers ook adviseren om dus verspreid over te dag te gaan stemmen.”

De traditie van aanhangers van deelnemende partijen is namelijk om in bepaalde stemdistricten pas in de laatste drie uur voor de stembussen sluiten, te gaan stemmen, vertelt Römer. “En dan krijg je grote ophopingen wat we dus willen voorkomen.”

Een andere traditie is het inleveren van de kieslijsten, dat gepland staat op 21 januari. “Dat gebeurt normaal met veel folklore, veel mensen, drumband, etc. Maar dit keer mag dit echt niet. Het zal dus veel soberder worden dan normaal.”

Flink minder kiezers
Het aantal verwachte kiezers van 116 duizend is een stuk lager dan bij de vorige verkiezingen. Er mogen nu 4000 minder personen een stem uitbrengen. Volgens het hoofdstembureau is die daling vooral te wijten aan emigratie.

Begin maart worden de oproepkaarten uitgestuurd. Het stemmen op 19 maart gebeurt nog steeds met potlood. Römer: “Wat Covid ons heeft geleerd, is dat we naar een ander systeem van stemmen moeten gaan kijken. In de toekomst is niet uitgesloten dat er ook online gestemd kan gaan worden.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. “Voorzitter Pacheco Römer, voorzitter hoofdstembureau.” Vaak gaan mensen door het leven als keurige mensen maar in feite zijn ze de grootste hufters die op deze aardkloot rondlopen.

  Als deze man wat fatsoen in zijn donder had, had hij wel gezegd, “ik pas voor deze functie, ik werk niet mee om dat zooitje in forti en parlement in stand te houden”.

 2. Er mogen nu 4000 minder personen een stem uitbrengen. Volgens het hoofdstembureau is die daling vooral te wijten aan emigratie.

  Regering beweerde toch dat er geen sprake was van een massa emigratie?

 3. @Rey Minguel
  Wat een vreemde suggestie. Wat wil je dan? Geen geld eraan besteden en de verkiezingen annuleren, zoals de oppositie 4 jaar geleden van plan was?

 4. Een verademing om in deze tijden nog een integer persoon te zien met een rechte rug. Moet toch frustrerend zijn om, nadat je alles keurig hebt georganiseerd, van de verkiezingsuitslag kennis te nemen en vooral de gevolgen daarvan in de jaren die daarop volgen. Diep respect voor deze man!

 5. Als die miljoen ‘over’ is, kun je dat geld beter aan de voedselbank geven. Dan komt er tenminste wat bij de mensen terecht die het het hardste nodig hebben.
  Waarom zou je geld uitgeven aan een systeem dat er alleen maar voor dient het voortduren van de mistoestanden en corruptie door de zittende regering te legitimeren?

 6. @De Rechtsstaat:

  Fossils die filosoferen over een miljoen.

  P.S. Voor de Covid crisis was Punda bijbvoorbeeld al een Ghost Town. Heeft niets te maken met de Covid crisis.

 7. Als ik deze Pacheco Römer hedendaags in de media hoor, denk ik “de grootste filosoof”, “beste wetenschapper” en noem maar op van allertijden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Crimineel contact van Ridouan T. aangehouden op Curaçao voor drugshandel

Een 49-jarige man die wordt gezien als crimineel contact van Ridouan T. is afgelopen weekend aangehouden op Curaçao op verdenking van internationale drugshandel. Dat bevestigt het Landelijk...

Parool | Politie arresteert handlanger van Taghi op Curaçao

Wouter Laumans en Paul Vugts De Antilliaanse politie heeft afgelopen weekend Gregory F. aangehouden op verzoek van Nederland. F. geldt als een crimineel contact van Ridouan Taghi, hij...

NTR | Koning: ‘Klimaatverandering het meest dringend onderwerp’, maar de Cariben worden niet genoemd

John Samson DEN HAAG – Nederland én de eilanden moeten gaan focussen op de dingen waar ze het wél mee eens zijn als ze met elkaar praten over...

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...
- Advertentie -