30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en voedselhulp oppakken’

HomeLandenArubaNTR | Knops: ‘Van de zomer moet Aruba zelf alle bijstand en...
Directeur Michel La Haye van Rode Kruis Aruba legt staatssecretaris Knops uit hoe de e-voucher werkt

ORANJESTAD – Een kwart van de Arubaanse bevolking is afhankelijk van voedselhulp. Maar vanaf de zomer moet het eiland zelf weer in staat zijn om deze groep en ook andere mensen die leunen op bijvoorbeeld de bijzonder bijstand (Fase) door de coronacrisis, te helpen.

Dat zegt staatssecretaris Raymond Knops tijdens zijn werkbezoek aan Aruba waar hij ook langs het Rode Kruis ging. “Het zijn gigantische aantallen die voor langere tijd al afhankelijk zijn van voedselhulp.” Of Nederland opnieuw geld voor noodhulp gaat geven, is nog niet besloten. “Die besluiten worden binnenkort genomen dus daar kan ik niet op vooruitlopen. Tegelijkertijd zeg ik er ook bij, en dat is nu ook mijn signaal naar de Arubaanse regering geweest: we zijn dadelijk een jaar verder, is er nog sprake van noodhulp. Of een situatie die door het land zelf moet worden opgepakt?”

Staatssecretaris Knops over noodhulp

Download audio here

Het Rode Kruis meldt dat het tijdens de coronacrisis 75.000 warme maaltijden op Aruba heeft uitgedeeld en 8000 e-vouchers waarmee 20 duizend mensen boodschappen konden doen. Ook hebben ze meer dan 100 doktersbezoeken aan patiënten gesteund. Ook andere hulporganisaties voorzien nog wekelijks duizenden mensen van maaltijden en levensmiddelen.

Velen van de hulpbehoevende families hebben geen legale status. Hulporganisaties schatten in april vorig jaar al dat dit aantal ongeveer 20 duizend is. Deze hebben geen recht op bijstand en van de regering moeten ze maar hulp bij de hulporganisaties zoeken, aldus de Arubaanse premier vorig jaar. Het Rode Kruis krijgt hiervoor echter geen geld van de lokale overheid. De miljoenen die ze vorig jaar kregen, kwam van de Nederlandse overheid.

Knops benadrukt opnieuw dat met Aruba afspraken zijn gemaakt dat het eiland vanaf de zomer zelf alles gaat oppakken. “Alles wat gaat over onderstand, bijstand, bijzonder bijstand, voedselhulp. Dat is niet meer een Koninkrijkstaak dan en ook niet meer een taak van een noodhulporganisatie zoals het Rode Kruis. Althans niet in omvang zoals ze het nu doen. Het is van belang dat het land Aruba de komende tijd alles wat gaat om bijstand aan mensen oppakt.”

Over de ongedocumenteerden die hulp nodig hebben, vindt de Nederlandse bestuurder dat ook daar Aruba iets aan moet doen. “Ik vind dit wel een probleem wat nu heel duidelijk aan de oppervlakte is gekomen waar het land Aruba iets mee moet. Je kunt niet in de hoogtijdagen de ongedocumenteerden gebruiken in de economie en op momenten dat de nood hoog is en deze mensen de eerste zijn die de klap opvangen, dan zegt: ja, maar dan zijn we er niet.”

Staatssecretaris Knops over ongedocumenteerden

Download audio here

In de landspakketten voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten staan als maatregelen ook de aanpak van illegale arbeid en ook het tegengaan dat buitenlandse werknemers op de eilanden illegaal aan de slag kunnen. Maar zegt Knops er moet ook een vangnet zijn voor mensen die helemaal niets hebben. “Daar moet echt de komende maanden een hele slag gemaakt worden.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk 

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. De eilandjes die besloten hebben als zelfstandig land verder te willen gaan moeten zich eens gaan realiseren dat je ook zelfstandig bent als het even tegen zit.
    Of zijn we hier uitsluitend zelfstandig als de zon schijnt en en als het moeilijk wordt we ons achter moeders rok verschuilen en roepen : los het even op. ??
    Wellicht ons interpretatie van “zelfstandig “.

  2. We zullen toch niet gaan lezen dat Nederland besloten heeft een kwart van de Arubaanse bevolking te laten sterven? Ik denk het niet, want Knops weet dat een deel van die problematiek veroorzaakt wordt door illegale vluchtelingen. Dat probleem wil hij niet op Koninkrijksniveau oplossen. Hij zegt dat Aruba dat maar moet oplossen. En plaatst de Arubaanse regering botweg in een spagaat: moeten ze Arubanen geen eten geven of illegale vluchtelingen laten doodgaan?
    Een klein eiland als Aruba kan zoiets niet oplossen. En zelfs Nederland is te klein, maar heeft wel degelijk mogelijkheden en contacten om hier iets aan te doen.
    Maar Knops, er moet wel een wil zijn om dat te doen. En niet dat gezeik van: “Ik ga alleen over de even verdiepingen”.

  3. De verwachting is dat de stroom vluchtelingen uit Venezuela het komende jaar alleen maar zal toenemen. Dat maakt deze situatie alleen maar nijpender. Er is geen eenduidig beleid.

  4. Zeer waarschijnlijk hebben de eilanden nog totaal niet nagedacht hoe ze dit straks zelf gaan doen. Het was immers prima dat de nederlandse belastingbetalers hiervoor konden laten opdraaien. Dus waarom nadenken ?

  5. “Velen van de hulpbehoevende families hebben geen legale status. Hulporganisaties schatten in april vorig jaar al dat dit aantal ongeveer 20 duizend is”…20.000 mensen of 20.000 families? Ach, wat maakt het uit, het is brutaal veel. Veel te veel….en hoe komen deze mensen aan een beetje geld? Juist door illegaal werk….werk te koste van legalen. Oplossing is simpel, veel meer controle.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties