30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 20:35

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Knops: ‘Mooi gebaar dat politici salaris willen inleveren, maar is niet voldoende’


DEN HAAG – Dat parlementsleden en ministers op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten willen inleveren op hun salaris, is ‘een mooi gebaar’. “Maar er moet veel meer gebeuren dan dat”, vindt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties).

Politici op alle drie autonome eilanden vinden dat ook zij opofferingen moeten doen, omdat inwoners straks met forse bezuinigingen te maken krijgen door de coronacrisis. Knops wil ook dat andere topinkomens via de overheid snel verleden tijd worden.

Politiek verslaggever John Samson in gesprek met staatssecretaris Knops

- Advertentie -

Wat het Nederlandse kabinet betreft, is het ‘een uitgemaakte zaak’ dat bestuurders op de eilanden geen riante salarissen meer kunnen blijven vangen. Zeker nu er om financiële hulp wordt gevraagd van Nederland, vindt politiek Den Haag.

Riante salarissen op eilanden verleden tijd?
“Het is onacceptabel dat aan de ene kant mensen zonder voeding zitten en aan de andere kant dit soort salarissen betaald worden voor relatief kleinschalige eilanden”, aldus Knops.

Het gaat niet alleen om de salarissen van politici zelf, maar wat de Nederlandse regering betreft ook om die bij de overheids-nv’s en bijvoorbeeld de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten.

De ‘torenhoge salarissen’ leiden al jaren tot veel ergernis in politiek Den Haag. De staatssecretaris hoopt dat de eilanden gaan doorpakken door ‘duidelijke uitspraken’ te doen, ‘met wetten komen en die in stemming te nemen’.

- Advertisement -

Sint-Maarten komt Haagse eis na
Ministers en parlementsleden op Sint-Maarten gaan 10 procent van hun salaris inleveren. De verlaging gaat per 1 april in en is gebeurd op voorstel van financiënminister Ardwell Irion.

Het verlagen van de salarissen is overigens al langer een harde eis van de Nederlandse regering in ruil voor liquiditeitssteun. Door eraan te voldoen, kon het eiland afgelopen vrijdag wederom op financiële hulp rekenen.

Curaçaose parlementsleden leveren tijdelijk in
Op Curaçao heeft het parlement besloten om tijdelijk 10 procent op zijn eigen salaris te gaan inleveren. Voorlopig gaat het alleen om de maanden mei, juni en juli.

Het kabinet wil een ‘solidariteitsheffing’ invoeren. Allereerst moeten de ministers en parlementariërs op hun loon gaan inleveren. Daarnaast wordt er ook gekeken naar in hoeverre ambtenaren en directeuren van overheidsnv’s dat moeten doen.

Het kabinet van premier Eugene Rhuggenaath timmert nog aan het wetsvoorstel. Daarna gaat het plan voor stemming naar het parlement.

Aruba laat nog even op zich wachten
Ook op Aruba wordt in de politieke arena volop discussie gevoerd over hoe en hoeveel politici moeten gaan inleveren. Regeringspartijen MEP en RED zijn met een wetsvoorstel gekomen.

Het plan van de coalitie is dat parlementsleden 10 procent van hun salaris gaan inleveren. Daarnaast komt hun bonus-uitkering van juni dit jaar ook te vervallen.

Een motie van Statenleden Alan Howell (POR) en Daphne Lejuez (onafhankelijk) om de komende drie maanden 1.000 Arubaanse guldens in te leveren, is gestrand.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de eilanden en in politiek Den Haag? Abonneer dan net als andere lezers ook gratis op de wekelijkse nieuwsbrief.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Naschrift KKC:

Paul de Geus (UTS en CETX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)

UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra

SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Foto Extra

BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”

Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes

 

salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje

salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes

salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Goed gesproken meneer Knops, nu nog de daad bij het woord uitvoeren, je zou bijna zingen, GEEN WOORDEN MAAR DADEN. En maak direct van curacrim een gezonde provincie, alles kan als je maar wil en nu kan het, curacrim ligt op zijn rug letterlijk en figuurlijk met zo een losers bestuur!.

 2. Ben blij dat politiek Den Haag wakker is geworden.
  Voorwaarden anders geen euro der kant op. Jammer, maar het is niet anders!

 3. Een journalist had aan Suzy Camelia gevraagd hoeveel ze voor de bevolking over had om te korten op haar Minister salaris +pensioenregeling……

  Je kon een PIN horen vallen

 4. …..”Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand.
  Commentaar Yamil Lasten: “ik ga niet in op persoonlijke details”……

  Meneer de CUROIL directeur gaat niet in op perdoonlijke details. Persoonlijke detail die door alledaagse burgers worden opgehoest.

  Ter ruwe vergelijking
  Klaas Knot DNB = Naf 810.000
  Yamil Lasten CUROIL = Naf 827.704

  Yamil Lasten staats NV directeur uit een economie van amper Naf 3 miljard verdient net iets meer dan de president van de DNB van een economie waar 900 miljard wordt geproduceerd.

  Wie denken de directeuren op deze rots dat ze zijn? The marvels?

 5. Een mooi, maar een héééél mooi gebaar. Maar waarom leveren zij niet al het geld dat zij al die tijd verduisterd, gestolen, zich eigen hebben gemaakt????Dát zou een mooi gebaar zijn Knops. Doe normaal man. Stelen van de armen en slechts een schijntje ervan terug storten om het wéér te stelen vind jij een mooi gebaar????Ben je nou gèk geworden of zo Knops????????? Gebruik je verstand kerel.

 6. Bijzonder dat het nu plots doodstil is op de eilanden….. denkt men er werkelijk met een fooi van 10% vanaf te zijn? waar zijn die grote monden ? Hoe dom kan je zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -