30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Jongeren leren niets over betekenis opstand 30 mei 1969’

HomeMediaNTR | 'Jongeren leren niets over betekenis opstand 30 mei 1969'


Jongeren die van school komen weten praktisch niets over de vaderlandse geschiedenis. Dat zegt Frank Quirindongo, docent Sociologie en voorzitter van het Plataforma Sklabitur i Herensia di Sklabitut (PSHS, Platform Slavernij en het Slavernij Erfgoed).

Zoals over de opstand van 30 mei 1969 op Curaçao, 48 jaar geleden. Volgens Quirindongo is het huidige onderwijssysteem de oorzaak van het gebrek aan kennis en interesse bij de jeugd.

Onder leiding van de vakbonden liep de strijd van de arbeiders om gelijke arbeidsvoorwaarden op 30 mei 1969 uit op een grote opstand, waarbij zelfs doden vielen. Quirindongo is ervan overtuigd dat als geschiedenislessen aantrekkelijker worden aangeboden, de ‘jongere zal beseffen wat Trinta di Mei (30 mei) voor Curaçao en voor ons emancipatieproces betekent.’ “Er ontstond bijvoorbeeld meer waardering voor de cultuur en taal van Curaçao”, zegt Quirindongo.


Docent Frank Quirindongo. Foto: Dulce Koopman

Leerstof
PSHS probeert al jaren de overheid te bewegen om beter aangepaste leerstof aan te bieden, die zich heroriënteert op de lokale sociale- en politiek-economische zaken. “Momenteel is het onderwijs niet verbonden aan onze realiteit.”

De docent vindt dat de overheid zich niet meer permitteren dat jongeren op hun achttiende of negentiende van school gaan, zonder kennis over hun eigen geschiedenis. “De jongere die straks volwassen is en die de maatschappij moet dragen, kan dat niet naar behoren doen omdat de kennis er niet is.”

Op de vraag of het tij nog te keren valt, zegt Quirindongo: “zeker. Het Platform voor Slavernij en het Erfgoed van Slavernij moet werken aan het bewustmaken van niet alleen van onze jongeren, maar ook de volwassenen.” PSHS herdenkt en vraag aandacht voor verschillende historische data, waaronder de opstand op 30 mei en de afschaffing van de slavernij op 1 juli.


Dhamelyz Lichtenberg (links) in haar uniform. Foto: Dulce Koopman

Leiderschap
Dhamelyz Lichtenberg, student Lerarenopleiding Funderend Onderwijs aan de Universiteit van Curaçao en Officier Brigadier 3e klasse van de Veiligheidsbrigade, heeft veel te horen gekregen over Trinta di Mei bij de brigade. “Ik ben blij dat ik ben ingelicht over de gebeurtenissen op 30 mei 1969 en wat deze opstand betekent voor mijn eiland.”

Op school heeft ze deze informatie nooit gehad, zegt ze. “Trinta di Mei is een voorbeeld hoe leiderschap ontstaat en hoe je voor je rechten kan strijden.” Dhamelyz hoopt, als toekomstige leerkracht, dat ze meer aandacht kan besteden aan Curaçao tijdens haar lessen.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. Ik heb nooit begrepen waarom het afbranden van de halve binnenstad uberhaupt moet worden ‘gevierd’.
    Los van de redenen waarom men ontevreden was, geweld en vernielingen behoor je niet te vieren.
    Maar dat schijnt voor velen veel te lastig te zijn.

  2. Jij zit de boel te misleiden zoals altijd.

    Maar dat was na 30 mei, had hij wel die gewenste vooropleiding MULO of HAVO? Of was het net iemand die zijn diploma cadeau kreeg? Net als in Venezuela kan je een diploma gewoon kopen op mercadolibre van een Universitaire instelling.

  3. Beste @Enri, de halve waarheid vertellen is het zelfde als liegen. Wilson Papa Godet had als velen van ons een moeilijke start in het leven. Behalve vakbondsleider, minister heeft Wilson Papa Godet nog rechten aan de UNA gestudeerd.

  4. 30 mei was helaas een drunken menigte die werd opgehits op half Willemstad in de fik te steken en winkels te plunderen. Niets meer en niets minder. Daarna verdween de bedrijvigheid op Curacao, ging de economie omlaag en werd otrabanda een spookstad

  5. Wat ik had gelezen en wat mensen van toen zeggen, vind ik die 30 mei 1969 een zwaarte bladzijde in onze geschiedenis. Deze opstand was georganiseerd door W Godet een voormalige boxer, ongeschoolde havenarbeider die daarna Vakbondsleider was geworden. Een leider die toen niets weet van moderne technologie enz.

    Daarna begonnen bepaalde groeperingen met een haatcampagne tegen Hollanders die nog steeds word gevoed door bepaalde duistere krachten in onze samenleving.

    Dit was de ondergang van Curaçao door dat veel investeerders die slachtoffer waren geworden van brandstichting, plunderingen enz hun investering hadden gestaakt.

    https://www.google.nl/search?q=otrobanda+voor+30+mei+curacao&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjA_9nSm5rUAhVqKMAKHdbnBzsQ_AUIBigB&biw=1024&bih=638#imgdii=NXTZiBYSXi2lwM:&imgrc=CUv5Ze91PEEiGM:

    Daarom is deze gebeurtenis van 30 mei nooit iets interessant geworden, omdat alle YdK slachtoffer hiervan is geworden.

    Ik denk dat we nu veel warren zonder die 30 mei, het duurde ruim 15 jaar om otrabanda te herbouwen. Curaçao was nooit meer geworden zoals het was.

    We moeten 30 mei nooit vergeten maar lering van trekken en loop niet achter idioten die haat en geweld gebruiken en zeker niet achter die idioten die anderen beschuldigen en criminelen als Fiedel Castro, H Chavez en Madruro aanprijzen als helden. Terwijl deze warren en zijn het grootste oplichters van de moderne tijdperk.

  6. Niet iedereen heeft interesse voor het geschiedenis en maar als je die wel hebt laat ook de onderwijs v.w.b. schoolboeken te wensen over. De informatie is verre van kompleet en ook eenzijdig belicht. Maar de tijden zijn wel veranderd in de opzicht dat verschillende bronnen zijn waaruit je meer kennis kan vergaren. Ook is het van belang om de verschillende tijdperken (van voor, tijdens en na de slavernij periode) van de Curaçaose geschiedenis te belichten, waar recente situaties als die van 30 mei 1969 ook aan bod komen. Hiermee de invloeden van mensen uit verschillende landen mee neemt, die bijgedragen hebben aan zowel de cultuur en vorming van de Papiamentse taal. Maar zou ook een basis kunnen zijn om de steeds heersende verdeelheid in de samenleving te indentificeren, die oorzak(en) hiervan te benoemen en bewustwording te creeren. Want inplaats van elkaar te bestrijden, wordt het tijd om naast elkaar te strijden willen we echt vooruit gaan als land!

  7. Dit is werkelijk ongelooflijk. Het zegt iets over de opleiding van onderwijzers/leraren. Gelukkig is er nu een nieuwe, energieke minister van Onderwijs die we met z’n allen goed moeten steunen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties