30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | InselAir-oprichter Heerenveen: ‘Er zijn rare dingen aan de hand’

HomeLandenArubaNTR | InselAir-oprichter Heerenveen: ‘Er zijn rare dingen aan de hand’

Sharina Henriquez

Volgens  Heerenveen zit er meer achter het Arubaanse vliegverbod | Sharina Henriquez

ORANJESTAD – InselAir-oprichter Edward Heerenveen is er op gebrand om de ‘ware’ reden achter de beslissing van de Arubaanse luchtvaarinspectie – om vorige maand bijna de hele Arubaanse InselAir vloot aan de grond te leggen – te achterhalen.

Volgens Directie Luchtvaart Aruba was er na een aantal technische incidenten in januari sprake van een ‘trend’. De directie besloot zes van de zeven vliegtuigen aan de ketting te leggen om te kijken of er een verband is, zo vertelt directeur van de Arubaanse luchtvaartinspectie Edwin Kelly. Maar Heerenveen heeft vermoedens dat er een andere reden is. “Maar dat blijven mijn vermoedens.”

Heerenveen: “Als je in deze industrie niet aan regels houdt, komt dat gelijk naar buiten. Iedereen controleert iedereen. Daarom moet je heel voorzichtig zijn met beschuldigingen dat InselAir of een andere maatschappij onveilig is. Want in Amerika klagen ze je aan.”

Op Curaçao doen we dat niet zo, zegt Heerenveen. “We kijken naar wat er verkeerd is en dan verbeteren wij het wel, zo gaan we om met elkaar. Maar om vliegtuigen zolang aan de grond te houden, dat vind ik een beetje te gek.”

Volgens Edward Heerenveen zit er meer achter het Arubaanse vliegverbod. Foto: Sharina Henriquez

‘Niet gecontroleerd’
Dat het Amerikaanse consulaat en vlak erna de Nederlandse overheid verbood om personeel met Insel te laten vliegen, zegt volgens Heerenveen niets over de veiligheid of slecht onderhoud. “Wie heeft tegen Amerika gezegd dat wij niet veilig zijn? Zij hebben het niet gecontroleerd. Zij hebben het doorgekregen van Aruba. Nederland heeft het ook gehoord van Aruba.”

“Wij zitten nu met het probleem”, gaat Heerenveen verder. “Er zijn rare dingen aan de hand. Twee maanden voordat Amerika zegt dat wij niet veilig zijn, hebben zij een audit gehouden. Glansrijk, ‘zero findings’, nul. En dan ineens ‘out of the blue’ ben je niet goed. ”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

10 reacties

  1. @ Stewardes

    Wanneer je deze topic zou hebben gelezen http://knipselkrant-curacao.com//pfm-technisch-niets-mis-met-md-toestellen-insel-air/ had je kunnen weten dat het administratief dus een janboel was. En dat was dus ook de reden dat de kisten aan de grond werden gezet.
    In een goede maatschappij, waar het juiste personeel op de juiste plaats zit is het bij de TD geen Janboel, dan zijn alle forms correct afgetekend en wordt de historie van een vliegtuig op correcte wijze bijgehouden.

    Als het bij de administratie van de TD al fout zit dan hoeft het niet in te houden dat de kwaliteit van het onderhoud ook slecht is, maar het geeft wel te denken.
    Dus mijn conclusie dat het management op lager niveau ook heeft gefaald was dus weer correct.

  2. Beste Stewardes,

    Ik heb nog nimmer een stewardess meegemaakt die de aircraft forms aftekent voor de vlucht. Ken er ook weinig die enig inzicht daar in hebben. Ken er nog minder die daadwerkelijk begrip hebben van de technische staat van een vliegtuig.
    Je opmerking is dus volledig gebaseerd op emoties en niet op feiten.
    De inspectie mag op basis van vermoedens vliegtuigen aan de grond zetten, het gaat immers om de veiligheid.Wanneer dan blijkt dat de kisten in orde zijn kunnen ze worden ‘released’.
    Ik merk uit jouw opmerking dat ook jij geen idee hebt wat de taak is van de inspectie en het aparte is eigenlijk dat je als stewardess blij zou moeten zijn met toezicht, het gaat immers ook om jouw veiligheid.

    Jij bent kennelijk bereid risico’s te accepteren waar je ze niet zou moeten accepteren. Luchtvaart behoort te bestaan met het besef van vliegveiligheid voorop, niet als laatste onderdeel. Jouw opstelling brengt de veiligheid van de passagiers in gevaar en op basis daarvan zou je in mijn crew niet welkom zijn.

  3. De kisten zijn “geground” op basis van geruchten, men heeft na 3 weken nog niets gevonden. Insel is een IOSA gecertificeerde maatschappij, Aruba realiseert zich dat zij een enorme blunder hebben begaan (in de luchtvaartwereld), is nu heel moelijk en pijnlijk om dat toe te geven. En nog veel pijnlijker is een mogelijke schade vergoedings claim, die zeker komt!

  4. Dit is typisch zoals het hier gaat, zelf verantwoordelijkheid accepteren voor het bedrijf gierend uit de klauwen te laten lopen door te hoog te pakken en door te blijven vliegen zonder venezolaanse betalingen dat gaan we niet doen natuurlijk. Nee we gaan suggereren dat er “iets” aan de hand is. Wanneer durft men hier eens naar zichzelf te wijzen? Wanneer gan we hier eens toegeven dat luchtvaart on boven het verstand gaat, hoe vaak gaan we dat nog bewijzen en hoeveel geld moet er nog bij voordat het eens duidelijk wordt?

  5. Heerenveen laat weer eens zien dat hij wellicht de klok heeft horen luiden, maar zijn reactie toont aan dat hij niet eens weet in welke stad die kerktoren staat, laat staan dat hij de klepel kan vinden.

    Het is de taak van de inspectie om de veiligheid te waarborgen en wanneer er twijfels zijn over de technische staat van onderhoud van een vliegtuig dan kan men zo’n beslissing nemen.
    Wanneer het onderhoud van de vliegtuigen geheel op orde is dan zullen de aircraft forms en de administratie van de TD dit ook reflecteren. Zodra er een mankement bij een vliegtuig is geconstateerd zal de piloot dit vermelden in de papieren die bij de kist horen. Hij zal het ook melden aan de TD en vervolgens zal de TD het rubriceren. Is het een klacht waarmee de kist wel mag vliegen dan wordt die klacht getransporteert naar een ander formulier, welke ook bij de aircraft forms behoort. Dan staat achter de klachtomschrijving ook op welke formulier het nu staat en wanneer dit zal worden verholpen (bv bij eerstvolgende inspectie).
    Is het echter een klacht waardoor de kist AOG is, (aircraft on ground) oftewel mag niet vliegen, dan moet de klacht volledig zijn afgehandeld en zijn afgetekend door een daartoe bevoegd persoon. De piloot zal dan de nodige checks uitvoeren en bij sommige gevallen is zelfs een testvlucht noodzakelijk. Pas daarna mag een kist weer vliegen.
    Alles kun je dus terugvinden in de papieren die bij de kist horen en de TD heeft daarnaast nog een aparte registratie. Die beide moeten overeen komen. Daar iedere persoon met tekenbevoegdheid een eigen ID nummer heeft weet je ook wie verantwoordelijk was.

    Het is dus voor de inspectie zeer eenvoudig om de papieren op te vragen en die te controleren. Dan vergelijk je daarna de opgeschreven klachten met de MEL (minimum equipment list) en kun je in een oogopslag zien of de kist technisch in orde is of niet.
    Corrosie is een ander verhaal, dat kun je ook zelf aan de buitenkant zien. Een visuele inspectie is dan al genoeg om wat te constateren. Ook dat moet je terugvinden in de aircraft forms, staat het er niet dan mag je met recht gaan twijfelen aan de juistheid van de papieren en is er maar 1 oplossing. Je zet de kist aan de ketting en gaat alles uitzoeken.
    Op het moment dat je 1 klacht bij meerdere kisten tegenkomt of heb je wetenschap van een tech report van bv de fabrikant, dan kun je de hele vloot aan de grond zetten. Dat voorkomt eventuele ongevallen en geeft je de tijd om alles te inspecteren.

    Te insinueren dat het grounden van een hele vloot te maken heeft met politieke voorkeur is een vrij groffe beschuldiging. Ik zeg niet dat het niet kan, want hier op de Antillen is werkelijk alles mogelijk. Maar je zult het wel moeten bewijzen. En met de geheimzinnigheid van Heerenveen weet ik haast wel zeker dat hij geen open kaart heeft gespeeld, dus logisch dat de inspectie de boel aan de grond houdt. Dan moet je maar eerlijk zijn vanaf het eerste moment.

  6. Daar zeg je zowat makker. Mara zijn er rare dingen aan de hand met Insel of met die andere spelers? Ik heb m’n ideeén maar ja, ik be wellicht vooringenomen zo langzamerhand.

  7. Ja, Heerenveen, als je je klanten in het buitenland dagenlang laat zitten zonder enige informatie zijn er inderdaad rare dingen aan de hand.

    Of mag ik het criminele dingen noemen?

    Ja, dat mag ik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties