30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘InselAir heeft zichzelf in een hoek gezet’

HomeMediaNTR | ‘InselAir heeft zichzelf in een hoek gezet’

Door Sharina Henriquez

Bryce Fisher van CCAA. Foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Het probleem bij InselAir is de onderhoudsplanning. Ze hebben zichzelf in een hoek gezet, waardoor alle vliegtuigen bijna gelijktijdig toe waren aan grote onderhoudsbeurten.” Dat zegt de Canadese vliegtuigexpert Bryce Fisher.

Hij is ingehuurd om handhavingsprogramma’s te maken voor de Curaçaose luchtvaartautoriteit CCAA.

Toch zegt Fisher dat de onderhoudsafdeling van de luchtvaartmaatschappij ‘goed werkt en de vliegtuigen geregistreerd op Curaçao veilig zijn’. De Arubaanse luchtvaartinspectie moet nog met hun bevindingen hierover komen. “De onderhoudsafdeling op Curaçao wordt nu geëvalueerd”, aldus directeur van de Arubaanse luchtvaartinspectie Edwin Kelly.

Bryce Fisher in gesprek met Sharina Henriquez (Engels)

De onderhoudsafdeling is opnieuw in opspraak gekomen. Het hoofd van deze afdeling zou handelen in vliegtuigonderdelen en zijn ontslagen. InselAir ontkent dit.

Handel in vliegtuigonderdelen
Maandag zette de Curaçaose minister van Vervoer Suzy Camelia-Römer twee luchtvaartinspecteurs op non-actief. Dit in verband met ‘geruchten’ dat deze op loonlijst zouden staan van Insel en ook bedrijven hebben die handelen in vliegtuigonderdelen. CCAA zegt dat die beslissing door het ministerie is genomen, en niet door de Curaçaose luchtvaartautoriteit zelf.

InselAir-oprichter Edward Heerenveen staat nog altijd vierkant achter zijn onderhoudsafdeling. Hij zegt wel dat sinds 100 miljoen dollar vast kwam te zitten in Venezuela door de crisis in dat land, er tekort aan geld was bij Insel.

“Als je niet voldoende geld hebt voor onderdelen, moet je wachten tot je ze hebt. Want anders kan je niet vliegen. Je onderhoud mag er niet onder lijden. Als een vliegtuig niet op tijd gemaakt kan worden, dan blijft die staan en heb je vertragingen. ”

Heerenveen zegt ook dat Insel bezig was met een strategische partner om het bedrijf weer recht op zijn poten te zetten. “Wij hadden de overheid niet nodig gehad als wij de strategische partner op tijd hadden binnen kunnen halen.”

Miljoenen
Dat is volgens hem uiteindelijk niet gelukt omdat de vliegtuigen aan de grond werden gezet. Deze moeten snel weer de lucht in, benadrukt Heerenveen: “Want ik verlies elke dag miljoenen.”

Lees ook: Insel-oprichter Heerenveen: ‘Er zijn rare dingen aan de hand’

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

3 reacties

  1. Gut, je huurt dus een expert uit het buitenland in, terwijl ik hier een aantal maanden geleden exact hetzelfde al heb aangegeven ? Misschien moeten ze toch maar eens dichter bij huis gaan zoeken, er zijn nog wel meer experts op het eiland.
    Voor iedereen die de luchtvaart kent is het namelijk een makkelijk ABC’tje. Er is een maandelijkse planning, gebaseerd op het aantal beschikbare uren per kist en dan maak je de planning op een dusdanige wijze dat dit samenvalt met de jaarplanning van de TD. Kind kan de was doen.
    Het enige dat ops dus moet doen is zorgen dat de juiste kisten naar de juiste bestemmingen gaan, waardoor ze gefaseerd door de uren heenkomen.
    Echter, gaat er een kist kapot dan zal een andere kist dus die uren moeten gaan vliegen. Zo loop je dus langzaam uit de planning en dat moet je dan ook weer rechttrekken zodra je de mogelijkheid hebt. Anders loop je het risico dat bv de kist wel toe is aan een inspectie, maar dat de TD geen tijd heeft omdat er al een andere kist in de hangar staat.
    Het managen van uren is dus van uiterst belang. Uren betekent bestemmingen oftewel wanneer je krap in de beschikbare uren zit zul je moeten gaan schrappen in je vluchtplanning. Doe je dat niet dan loop je uiteindelijk hopeloos vast.

    We wisten al dat er sprake was van grof mismanagement op hoger niveau, maar nu blijkt dus dat er ook sprake was van onkunde op lager niveau.
    Toen kisten uit begonnen te vallen en niet meer inzetbaar waren a.g.v. gebrek aan onderdelen………..op dat moment had al iemand aan de bel moeten trekken en had het vluchtschema omgegooid moeten worden.

    Een aantal maanden geleden schreef ik al dat het management met de TD rond de tafel moest gaan zitten en op die manier tot een vliegschema zien te komen wat de TD kan garanderen. De overige tijd kan de TD dan gebruiken om kisten weer op de lijn te krijgen en zo kun je langzaam maar zeker de draad weer oppikken.
    In tijden zoals deze heeft het geen zin dat marketing of ops routes gaan bedenken wanneer de TD al weet dat ze de kisten of nu niet kunnen leveren of dat ze over een week niet kunnen worden geleverd.
    Voortuit denken heet zoiets, maar dat is op Curacao echt veel teveel gevraagd.
    Dus huur aub nog maar een expert in, dan zal die bovenstaande wel beamen.
    Kunt natuurlijk ook even op het eiland gaan shoppen naar experts. Ze zijn er, ik ken ze en geloof me, dan draait de tent een stuk sneller en een stuk goedkoper.

  2. Praat off the record met piloten van Insel Air en je zult horen wat voor een varkensstal het is.

    Mijn buurman is er een.

    Ik hoop niettemin, tegen beter weten in, dat het nog wat wordt. Maar in Heerenveen en Lippinkhof heb ik net zoveel vertrouwen als in aandeelhouder van der Kwast die meer tijd in de Heeren dan met deze heren doorbrengt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties