28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Hirsch Ballin wil vrije vestiging op de eilanden en in Nederland

HomeMediaNTR | Hirsch Ballin wil vrije vestiging op de eilanden en in...

Door Pieter Hofmann

De eerst George Madurolezing in Villa Dorrepaal in Leidschendam | Foto: Pieter Hofmann
De eerst George Madurolezing in Villa Dorrepaal | Foto: Pieter Hofmann

LEIDSCHENDAM – Hoogleraar Ernst Hirsch Ballin heeft vandaag de eerste George Maduro lezing gehouden. Daarin pleit de oud-minister voor meer gezamenlijkheid in het Koninkrijk.

De lezing werd gehouden in Villa Dorrepaal, die in 1940 door George Maduro en zijn manschappen is heroverd op de Duitsers.

Pieter Hofmann was bij de lezing 

Identiteiten

Hirsch Ballin stond stil bij de vele identiteiten van Maduro – Sefardisch-joods, Curaçaoënaar, militair, Nederlander, verzetsstrijder. De oud-minister legde meteen de link naar nu: ook het Koninkrijk is een verzamelplaats van identiteiten, een ‘veelvolkerenstaat’.

Het Nederlandse staatsburgerschap – één paspoort voor vier landen – past daarom bij hoe mensen in de 21ste eeuw leven, zegt Hirsch Ballin. Leefden mensen eeuwenlang aaneengesloten in dezelfde omgeving, het moderne leven is opgedeeld in periodes in verschillende omgevingen die soms ver van elkaar vandaan liggen. Juist daarom is er een grote behoefte aan een staatsburgerschap dat in die flexibiliteit voorziet, vindt Hirsch Ballin.

Vestigingseisen

De hoogleraar keert zich tegen vestigingseisen die de eilanden stellen, en tegen Nederlandse politici die willen dat Nederland dat ook gaat doen. “Ik vind het jammer dat de Caribische landen vasthouden aan de vestigingsregelingen uit de koloniale tijd.”

De Caribische landen in het Koninkrijk zijn bang voor een plotselinge grote bevolkingsgroei. Hirsch Ballin: “Dat is het enige argument met enige overtuigingskracht. Als je het gebruikt, doe dat dan alleen ter voorkoming van een extreme situatie. Er is geen enkele cultuur beter geworden van zich ingraven en doen alsof er geen buitenwereld is. Dat geldt ook voor Nederland.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

17 reacties

  1. Uit veel van de reacties blijkt dat men op de eilanden nog vaak een Calimero mentaliteit heeft en men vooral geen verantwoordelijkheid voor het eigen falen wil nemen. Nee, van alles wat niet goed gaat krijgt nederland de schuld. Lekker makkelijk. Vrije vestiging in het hele koninkrijk zou vooral de eilanden enorm veel vooruit helpen, maar zou natuurlijk tegelijk de exodus van uitkeringszoekers naar Nederland een boost geven. Ook dit laatste is echter in het voordeel van de eilanden, dit zal de criminaliteit alhier immers fors verminderen en zal ervoor zorgen dat vooral de maffiapartijen fors minder kiezers zullen krijgen. Dus rara wie er het meest op tegen zullen zijn.

  2. ach laat ze maar komen het is goed voor onze economie, we heoeven niet bang te zij dat we onze cultuur verliezen, onze cultuur, normen en waarden zitten in ons hart en zij die komen n de ommuurde resorts.

  3. Joop, Het is juist beter als er meer mensen op Curacao wonen. Suzy Romer heeft verleden maand nog gezegd dat er plek is voor 100.000 mensen. Dan liever Nederlanders met geld dan werkeloze economische vluchtelingen

  4. Vrije vestiging waar Hirsch-Balin het over heeft waarbij een staatsburgerschap in flexibiliteit voorziet, houdt meer in dan keuze opties tussen rijke en arme Nederlanders.

  5. ik denk dat het voor Curacao goed zou zijn om de vestigingseisen voor NLers aan te passen.
    alleen rijke Nederlanders zullen hier gebruik van maken.
    de arme Nederlanders gaan hier echt niet naar toe om nog armer te zijn.
    voor de uitkeringen of de salarissen blijft men lekker in NL…
    dus goed idee van Hirch…

  6. Eens niet alle moslims over één kam scheren.
    Oneens dat het probleem bij de Marokkanen, met name Berbers, ligt.
    Al geruime tijd is er een proces van verrechtsing gaande in Nederland (Zelfs PvdA is naar rechts geschoven). Velen in West-Europese landen voelen dat hun autonomie op economisch, sociaal, juridisch en financieel wordt overgedragen aan supranationale structuren, waardoor zij hun nationale soevereiniteit kwijtraken. Daar moet een ‘zondebok’ voor gevonden worden.

  7. Ik denk niet dat het uitsluitend angst voor moslims betreft. Het is het wangedrag van te veel Marokkanen die overal in het Nederlandse maatschappelijk leven een ware terreur uitoefenen. Turken, Indonesiërs, Pakistani en Egyptenaren zijn ook moslims maar van die mensen heb je geen last. Het Marokkanen probleem is nooit goed aangepakt omdat men te laat heeft beseft dat het om Berbers gaat die in Marokko allesbehalve geliefd zijn en de Marokkaanse overheid deze onaangepaste medeburgers liever kwijt is.

  8. Die vestiging eisen zijn in het verleden ingesteld door de toenmalige gouverneur Piet Kasteel en daar had hij een goede reden voor. Na W.O. 2 vond er een uittocht plaats van Nederlanders naar Australië , Canada enz. Men was bang dat die toestroom ook naar de eilanden zou plaats vinden waardoor de Antilliaanse eilanden te maken zouden krijgen met overbevolking. Inmiddels zijn de eilanden en Nederland overbevolkt en zal er niets veranderen. Hirsh Balin kan dan wel hoogleraar zijn maar hij staat nu niet bekend als een realistisch iemand.

  9. Nederland leeft nog steeds in de traditie dat Den Haag uitmaakt wat het beste is voor de Caribische eilanden. Hoewel de verwijsindex Antillianen (een databank voor jonge Antillianen in Nederland) in 2009 werd verworpen heeft men verwante ideeën uit die tijd niet losgelaten zoals; de aanwijzingsbevoegdheid waarmee de Nederlandse minister van Justitie mag ingrijpen in de rechtshandhaving van de landen Curaçao en Sint-Maarten. Vandaar het belang van een gedegen opzet en inhoud van de geschillenregeling.
    Nu de verkiezingen eraan komen en PAR weer mogelijkheden ziet, worden deze ‘ballonetjes’ opgeworpen. Etienne Ys en Suzy Camelia-Römer waren adviseurs van de Antilliaanse regering waarbij de staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk werden gewijzigd. Ernst Hirsch Ballin was minister, waarvan beweerd wordt dat het vervallen van de aanwijzingsbevoegdheid door hem als gezichtsverlies binnen de Tweede Kamer werd ervaren. Die aanwijzingsbevoegdheid heeft o.a. geleid tot een nee- en een ja-kamp op Curacao en de huidige nawerking daarvan.

    Indien vestigingseisen van de eilanden en Nederlandse dienen worden aangepast dan moet dat gebeuren met de huidige staatkundige en juridische werkelijkheid als uitgangspunt. Niet op verkapte wijze een reeds vervlogen wens weer werkelijkheid maken.

    wensen te vervullen

  10. Bennie schrijft: Kom met fabrieken, geef een gedeelte van het FOL geld aan de eilanden zodat we eindelijk de begroting rond krijgen.

    Ik heb mezelf altijd gevraagd hoeveel curacao krijgt voor de FOL basis.
    En kon nooit een antwoord hierop kunnen vinden. Ik kan me niet voorstellen dat de regering curacao dat stuk grond gratis ter beschikking heeft gesteld. Waarom is dit niet openbaar ?

    Nu lees ik hier dat het geld naa nederland gaat.
    Maar dat geloof ik niet.

  11. Jij wilt naar de Waddeneilanden maar je kan niet? Dan heb je te weinig geld anders kan het moeiteloos. Alleen de goedkope woningen worden beschermd. Wat mij betreft mogen woningen tot fl 100.000 op de Antillen ook beschermd worden.

  12. Suriname is groot genoeg om alle Nederlanders op te nemen. ”Alle problemen gelijk opgelost.” Maar wat is het Ned. probleem eigenlijk? Vluchten voor de moslims of vluchten voor de buitenlanders? Wat denken ze dan aan te treffen op de eilanden? Daar wonen ook veel moslims en mensen die niet wit zijn…

  13. Ja ja typisch Nederlands opportunistisch denken.
    Nederlandse hebben allang door dat ze teveel moslims hebben toegelated tot Nederland. Nu zoeken ze een leuke uitvlucht naar de Caribsche eilanden. Maar helaas kom je er als Europese Nederlander niet zomaar in.
    Hirsh Balin waarom kom je niet met een aanbeveling die eens en voor altijd de economie van de voormalige Nederlands Antilliaanse economie repareerd. Kom met fabrieken, geef een gedeelte van het FOL geld aan de eilanden zodat we eindelijk de begroting rond krijgen. Geef de Bes eilanden een gedeelte van de olieopslag inkomsten van Nederland in St. Eustatius. Nee dat doen Nederlanders niet. Antillianen zijn luie negers en Nederlanders zijn Piraten. Nederlandsers hebben altijd geroofd met de hand in de bijbel in de hand. Eerst slaven handel en specerijen roven en verkopen. De tulp is van de Turken en Asiaten, maar de Nederlanders hebben het patent. Delfst blauw is door de Asiaten bedacht, maar de Nederlandsers hebben het patent.
    Ta ki dia antiliano ta sinja? Laten we rustig in het konkinkrijk blijven met de huidige vestigings restriksties. Dan is teminste nog iets van ons (de luie verwende antilliaanse negers zoals de Nederlanders ons binnen kamers noemen ). Karma is a sweet thing Hirsh Balin.

  14. hij heeft een punt.
    . “Ik vind het jammer dat de Caribische landen vasthouden aan de vestigingsregelingen uit de koloniale tijd.”
    dat willen we toch niet.
    ook streeft het vestigingsbeleid de toename van de bevolking tegen. Het enige wat ons tegen staat is , de mondigheid van de nieuwkomers. Want die hebben meer van de wereld gezien, die weten dat het ook anders kan. Ik denk dat onze bevolking er niets op tegen zal hebben dat er mee mensen komen. Maar de bestuurders wel, want deze denken nog steeds in de koloniale tijd.

    deze opmerking:De hoogleraar keert zich tegen vestigingseisen die de eilanden stellen, en tegen Nederlandse politici die willen dat Nederland dat ook gaat doen.
    Is natuurlijk veel erger en we kunnen hoog of laag springen het staat in het statuut de vestingseisen gelden niet alleen voor ons Land maar ook Nederland kan dit toepassen. laten we eerlijk dat willen we niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties