29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok: ‘Caribische problemen eindigen onderaan het lijstje’

HomeMediaNTR | GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok: ‘Caribische problemen eindigen onderaan het lijstje’
GroenLinks-Kamerlid Nevin Özütok

DEN HAAG – In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, publiceert Caribisch Netwerk interviews met Kamerleden over de Caribische gemeenschap. Deze week: Nevin Özütok van GroenLinks. Komt ze nog wel terug in de Kamer?

Het dossier Koninkrijksrelaties is niet populair onder Kamerleden. Je zou weinig kiezers ermee kunnen scoren, is de heersende gedachte op het Binnenhof. Hoe kreeg u van uw fractie dit dossier, eigenlijk?

“Ik heb er zelf om gevraagd toen ik Binnenlandse Zaken in mijn portefeuille kreeg. Ik me altijd heb beziggehouden met zaken over discriminatie en gelijkwaardigheid. En het slavernijverleden moet ook meer op de kaart gezet worden. Van begin af aan was het me helder dat het logisch is om deze keuze te maken.”

Het is een dossier dat alleen maar dikker is geworden van de problemen. Een pandemie met veel gesteggel tussen bestuurders in Den Haag en de eilanden om geld. De wederopbouw van Sint-Maarten. Amper drinkwater uit de kraan op Sint-Eustatius; waar Den Haag het lokaal bestuur heeft overgenomen. En dan nog de ombudsman die stééds alarm blijft slaan over armoede in de Caribische gemeenten. 

“Heel veel problemen. Het zijn voor Nederland relatief gezien kleine dingen die op de agenda in Den Haag komen te staan, maar met een grote impact op de mensen die daar leven. Als het specifiek om de BES-eilanden [Bonaire, Sint-Eustatius en Saba] gaat, hebben we allemaal warme gevoelens bij. Maar als het erop aankomt, dan eindigen deze problemen onderaan het lijstje. Dat triggert mij.”

Hoe weet u wat er zich echt afspeelt op de eilanden? Er wordt weleens vanuit de Kamer geroepen dat zelfs de ambtenaren die daar naartoe vliegen het niet zo goed begrijpen. U zit ook op 8.000 kilometer afstand.

“Goed contact moet je zelf opbouwen. Ik merk dat het niet handig is om als Kamerlid alléén naar de eilanden te gaan wanneer we met delegatie mogen. Dan is jouw agenda al bepaald, omdat we met alle politieke partijen een compromis moeten sluiten.”

“Ik ben op eigen initiatief naar Bonaire geweest. Een week lang met veel mensen gesproken. Dan kom je meer te weten over het dagelijkse leven en de armoede. Daar heb ik heel veel van geleerd. En ik wilde graag opnieuw naar de Cariben, maar toen kwam corona.”

Over corona gesproken: hoe weet u wat voor situaties inwoners nu meemaken?

“Ik doe dat – net zoals we dat nu doen – via videobellen. Ik heb geregeld contact met de bestuurders op de eilanden, maar ook met de stichtingen die goed op de hoogte zijn.”

We hebben een premier in Nederland die tien jaar lang op de regeringsstoel zit. Onder de regie van Mark Rutte (VVD) is de armoede op Bonaire bijvoorbeeld toegenomen. 

“De armoede is schrikbarend. Maar de eilanden worden als klein onderdeel gezien. En hoe pak je armoede aan? Je moet als Kamerlid in het begin zoeken naar een haakje en voor mij is dat: armoede vanuit mensenrechten aankaarten.”

‘Wat mij echt bijblijft is dat ik in het begin min of meer werd weggehoond in de Kamer’

“Nou, wat mij echt bijblijft is dat ik in het begin min of meer werd weggehoond in de Kamer. ‘Want in Nederland zijn mensenrechten goed geregeld!’ Dat is níet het geval. Pas als je al die dingen die je daar op het eiland ziet of leest ook gaat opsommen, dan verandert er wel wat.”

Lang niet genoeg, vinden veel inwoners en lokale politici in die drie Caribische gemeenten.

“Het is ook een situatie wat historisch gezien is maar blijven groeien. Dat verander je ook niet van de ene dag op de andere, dat weet ik ook wel. Er is daar nog niet een standaard wat humaan is.”

Er is een kans dat er na de verkiezingen Kamerleden komen die (bijna) allemaal weinig bekend zijn met de eilanden. Vier jaar geleden was u ook nieuw. Wat maakt het nou allemaal uit als er nieuwe mensen zich bezig gaan houden met Koninkrijksrelaties? 

“Nieuwe mensen doen ook hun stinkende best om een dossier eigen te maken. Dat duurt een tijdje. Ik heb er zelf bijna een jaar over moeten doen. Hoe doe je dat? Door eigenlijk uit te vogelen waar andere Kamerleden gevoelig voor zijn om iets op de politieke agenda te krijgen. Ik heb dus nu voorsprong.”

‘Het is niet alleen strategie op het dossier Koninkrijkrelaties , maar ook het kunnen motiveren van andere partijen’

“Ik heb al geïnvesteerd in die kennis. Voor mij en GroenLinks zou het fijn zijn als ik gewoon door kan. Het is niet alleen strategie hebben op dit dossier, maar ook kunnen verbinden in de Kamer. Hoe motiveer ik andere partijen?”

Wat hebben inwoners aan u?

“Dat ik ze allereerst echt begrijp. En dat ik veel schriftelijke Kamervragen stel. Daarmee heb ik de aandacht van het kabinet kunnen grijpen.”

Maar wat voor problemen hebt u bijvoorbeeld voor die inwoners opgelost?

“Dat er óók een corona-bonus komt voor het zorgpersoneel voor de BES-eilanden. In Europees Nederland kregen ze het wel, maar daar niet. Onbegrijpelijk. Het kabinet is om, nadat ik schriftelijke vragen heb gesteld. Opkomen voor Caribische jongeren die zich niet gehoord voelen door het kabinet. Opkomen voor ongelijkheid.”

Toch bent u – op dit moment – op een onverkiesbare plek (17) gezet door uw partij GroenLinks. Hoe reageerde u eigenlijk?

“Er gaat dan alles door je heen als je dat hoort. Dat was wel schrikken. Ook een beetje boos en verdrietig. Maar het is geen uitgemaakte zaak. GroenLinks-leden en daarna de kiezers hebben het uiteindelijk voor het zeggen.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Curaçaose Burger problemen komen ook onder aan het lijstje van de Curaçaose regering hoor Onzintokkie!

    Het kan een Zita Leitu, een Raymond Begina, of een S.Martina geen ene reet schelen dat we hier in een derde wereld scene leven waarin je elke dag een band aan flarden rijdt, je omkomt in de vuilnis in de riolen of je geld bij de bank niet gegarandeerd is.

  2. Verschillende Kamerleden van GroenLinks zijn in het verleden in opspraak geraakt. Wijnand Duyvendak (nadat beschuldigingen aan zijn adres over bedreigingen en brandstichting in zijn tijd als milieuactivist zijn positie onhoudbaar hadden gemaakt., Sam Pormes (wegens vermeende deelname aan een guerrillatraining in Zuid-Jemen en Tara Singh Varma (Verduistering van gelden en liegen over verschillende ernstige ziektes).
    In de zomer van 2011 kwam GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters in opspraak: zij had toen zij diplomaat in Afghanistan was subsidies verstrekt aan een privé-relatie,

    En dan Femke Halsema

  3. Deze mevrouw hoort bij een partij waarbij minimaal één kandidaat het normaal vindt om hakenkruizen en jodensterren gelijk te stellen. En die te pas en te onpas Israël vergelijkt met Hitler. Bovendien worden door diezelfde partij bewezen en veroordeelde terroristen als vrijheidsstrijders gezien. Het is allang niet meer een partij van pacifisten en sociaal werkers.

    Wie dit soort gevaarlijke 5de kolonne tolereert binnen de eigen club, is net zo schuldig. Niet voor niets wordt dit de sluipende jihad genoemd.

  4. En iedere reis, inclusief ALLE verblijfskosten worden betaald uit de onkostenvergoedingen. Bij groepsreizen betaalt de overheid alles. En er zijn als dat niet toereikend is nog meer regelingen.

    De snoepreisjes wel even zelf voorschieten, maar met het inkomen van 116.000 euro per jaar,
    plus 4.900 reiskostenvergoeding per jaar,
    en dat is exclusief de woonwerkverkeervergoedingen (bijv. 1e klas OV-jaarkaart à 7.188,50 euro),
    plus een verblijfskostenvergoeding als ze niet in den haag wonen (weer duizenden euros),
    plus een beroepskostenvergoeding van 2.834,22 euro per jaar,
    plus 717,29 euro vergoeding per maand voor verzekeringen en pensioen,
    plus de mogelijkheid om bij te verdienen,
    plus cadeautjes (tot een huis toe!),
    moet dat niet zo moeilijk zijn.

    Drie dingen moeten me dan van het hart:
    * en dan hebben ze het in het parlement steeds over de zelfverrijking van anderen,
    * “laten we het eens hebben over de armen in de derde wereld. Wie wil er nog champagne? Ja, allemaal erg vervelend. Moeten we wat aan gaan daan. Praten we verder over nadat we eerst een hapje gegeten hebben. Weet je nog een restaurant waar we nog niet gegeten hebben? ”
    * en dan hebben we het over groenslinks, nog niet eens over partijen die zeggen asociaal te zijn.

  5. Alle respect voor deze mevrouw die het hart op de juiste plek heeft. Ook al doordat ze door de oppergeitenneuker in Ankara tot landverrader gebombardeerd is.

    Maar, weet je wat zo heel erg vreemd is bij die zogenaamde (woord bewust gekozen) linkse politieke partijen? Dat ze allemaal als er een onderwerp over huidskleur, de Antillen, Suriname, inclusie, etc. aangesneden moet worden, dat dit kennelijk moet gebeuren door mensen die afkomstig zijn uit een bepaald land, eiland of hokje.

    Juist dát is het hanteren van twee maten en dus discriminatie!

    Dat ze dan ook nog eens door diezelfde zogenaamde linkse partij wordt afgerekend op haar potentieel stemmers afkomstig uit een bepaald land, eiland of hokje te trekken, geeft nog meer te denken over een dergelijke zogenaamde linkse partij.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties