33 C
Willemstad
• zondag 30 juni 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Grenzen Venezuela en abc-eilanden gaan weer open: ‘Fruit en groente straks goedkoper’

HomeLandenArubaNTR | Grenzen Venezuela en abc-eilanden gaan weer open: ‘Fruit en groente...
Persbureau Curacao

Na meer dan vier jaar gaan de grenzen tussen Venezuela en de abc-eilanden weer open. Politici hopen dat de prijs voor groente, fruit en bouwmaterialen daarmee gaan dalen.

‘Waar is de drijvende markt in Willemstad gebleven?’, vragen toeristen zich af. Begin 2019 waren de ‘barkjes’ met vis, groente en fruit er niet meer. Tot toe zijn ze ook weggebleven.

Foto: Pixabay

Venezuela besloot de grenzen dicht te gooien, nadat het Koninkrijk bekendmaakte dat Nicolás Maduro niet meer als president wordt erkend.

De economie van Curaçao is volgens coalitiepartij MFK ‘ingestort’ doordat de grenzen met Venezuela dicht zijn gegaan. “In een keer stegen de prijzen de pan uit omdat Curaçao groente en fruit andere landen moest halen”, aldus fractieleider van de MFK Amerigo Thodé.

“Met de opening zullen fruit, groente en bouwmaterialen weer goedkoper worden. Daarmee gaat de economie ook weer aantrekken.”

Ook premier Evelyn Wever-Croes van Aruba is goedkopere fruit, groente en bouwmaterialen een van de belangrijke redenen om de grenzen weer te openen.

Heropening in april en mei
  • Op 3 april opent Curaçao de lucht- en zeegrenzen met Venezuela.
  • De andere eilanden Bonaire (ook op 3 april) en Aruba (op 1 mei) openen in eerste instantie alleen de maritieme grenzen.
  • Het is nog niet bekend wanneer de luchtruim voor Venezuela ook opengaat op deze twee eilanden.

Vanuit de oppositie op Curaçao zijn er zorgen. Bijvoorbeeld over Venezolanen die na 30 dagen niet meer terug willen keren en ongeregistreerd op de eilanden blijven. “Hoe gaan we dat controleren?”, vraagt MAN-Statenlid Giselle McWilliam zich af.

Volgens coalitiepartij MFK zal het makkelijker worden voor Curaçao om ongedocumenteerde Venezolanen terug te sturen.

‘Oneerlijke verkiezingen’
Na de meest recente presidentsverkiezingen in Venezuela, maakten de VS en verschillende Europese landen bekend Maduro niet te erkennen als winnaar. Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zei kort daarna dat de verkiezingen ‘oneerlijk’ zijn geweest. Korte tijd later, op 19 februari, besluit Venezuela de grenzen dicht te doen met de abc-eilanden.

Verrassend bericht op Twitter
Eind 2022 en begin 2023 werd weer overleg gevoerd tussen ambtenaren van Venezuela en de eilanden. Het Curaçaose kabinet is in februari met een voorstel gekomen om op 3 april de grenzen te heropenen.

Venezuela verwelkomt de heropening, schrijft hun minister Yvan Gil op Twitter. Hij noemt het ‘een beslissing die bijdraagt aan economische ontwikkeling, sociale interactie en het versterken van onze historische banden’.

‘Veel interesse bij luchtvaartmaatschappijen’
Na de bekendmaking zouden verschillende luchtvaartmaatschappijen interesse hebben getoond om te vliegen tussen Curaçao en Venezuela, melden media op het eiland.

Minister Hoekstra reageert voorzichtig

Het Curaçaose kabinet gaf in een persbericht aan zelf een voorstel aan Caracas te hebben gestuurd om de grenzen per 3 april te openen. De Venezolanen reageerden positief. Daarmee is een akkoord gekomen, zonder bemoeienis van Den Haag.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei tijdens zijn bezoek aan Curaçao in oktober, dat de grenzen met de eilanden alleen ‘voorzichtig’ en ‘in fases’ open kunnen. Afgelopen februari presenteerden Willemstad en Caracas een datum, terwijl Hoestra nog niets leek te willen weten van een datum.

Op vragen van Caribisch Netwerk wat Hoekstra daarvan vindt, kwam de volgende schriftelijke reactie:

Waarom vindt minister Hoekstra het belangrijk dat de grenzen weer opengaan?

“Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het buitenlandbeleid van Nederland en de autonome landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Hierin neemt het Ministerie de belangen van het Caribische deel van het Koninkrijk mee. Lucht – en scheepvaart zijn autonome bevoegdheden van Aruba en Curaçao.”

Waarom kunnen de grenzen nu pas weer open, sinds 2019?

“De grenssluiting in 2019 was het directe gevolg van het eenzijdige besluit van Venezuela om de grenzen te sluiten. Nadat Venezuela de wens had geuit om in overleg te treden over een heropening van de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao, gaven zowel Venezuela als het Koninkrijk daarover een verklaring uit. Daaropvolgend vond eind januari een technisch overleg plaats in Willemstad plaats. Naar aanleiding van dat overleg is besloten om de grens gefaseerd te heropenen.”

Wat voor impact heeft dit op de ‘migrantenstroom’ uit Venezuela op de eilanden?

“De grensopening is allereerst gefaseerd. Bovendien blijven de voorwaarden ten aanzien van het Caribisch visum voor Venezolanen van kracht.”

Wat betekent de relatie tussen Nicolás Maduro en het Koninkrijk, gezien het Koninkrijk met hem onderhandelt?

“De technische besprekingen zijn geen verandering in het Venezuela-beleid van het Koninkrijk. De delegatie die het Koninkrijk vertegenwoordigde tijdens de technische besprekingen bestonden uit inhoudelijke en technische experts.”

De Wekelijkse Update

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties