27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Geluidsoverlast op Bonaire dreigt een strijd te worden tussen twee culturen

HomeNieuwsGezondheidNTR | Geluidsoverlast op Bonaire dreigt een strijd te worden tussen twee...
Foto: Nathaly Evertsz

Een bar-restaurant op Bonaire vreest ermee te moeten stoppen na meerdere meldingen van geluidsoverlast. Wat een burenruzie lijkt, dreigt een strijd te worden tussen Bonairianen en nieuwkomers op het eiland.

Als je je ogen sluit, hoor je in dit gebied van Bonaire eigenlijk alleen de wind door de bomen waaien. In de verte een auto. Wat soms wel lawaai maakt, zijn eigenlijk alleen de prikichi-parkieten. Maar nu de corona-pandemie voorbij lijkt, komen er op zondag steeds vaker politie-auto’s langs vanwege geluidsoverlast.

De buurman wil er van alles over vertellen. “Maar”, zegt hij, “voor mijn veiligheid wil ik absoluut niet mijn naam zeggen.” Hij en zijn partner wonen al vijf jaar op Bonaire. Twee jaar geleden dachten ze een droomplek te hebben gekocht. “Op zondag staan nu alle ramen te trillen van de bas!”

De vrolijke muziek waait mee met de wind: in verschillende sterktes hoor je ook de gitaar of zang, tot laat. “Mijn vrouw heeft een belangrijke functie in het ziekenhuis en laatst kon ze twee nachten niet slapen”, zegt hij. “Ze is hier komen werken in het ziekenhuis om jullie te helpen! Nu krijgt ze hartkloppingen en wordt ze ziek door de geluidsoverlast.”

Politie komt nu af en aan
Niet alleen de buren hebben stress, ook de ondernemer. “Toen we de bar hebben overgenomen organiseerden we bijna iedere zondag een fiesta krioyo, een cultureel feest. Nu is het wat minder, maar bij elke activiteit hebben we de politie over de vloer omdat de Nederlandse buurman maar blijft klagen over geluidsoverlast”, vertelt Withney Rudolf. Sinds maart is hij de nieuwe uitbater.

Het geluid zachter zetten? Daar wil hij niet aan denken. “Muziek zit in ons bloed. Het is onze cultuur om luide muziek te spelen. Als ik naar Nederland ga, pas ik me toch ook aan? Je hoort daar constant: je moet je integreren! Andersom geldt het ook: als je hier komt wonen, moet je je aanpassen.”

Felle reacties op sociale media
Veel eilanders en nieuwkomers lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, blijkt uit de verhitte discussies op sociale media. “Ik schrok me kapot toen ik op Facebook de berichten las”, zegt de buurman.

“Héél veel boze berichten. ‘Oprotten!’, wordt er gezegd. Dan denk ik: wat zal het zijn als alle Nederlanders van het eiland afgingen? Dan zou de wereld voor de Bonairiaan er heel anders uitzien.”

Voor Rudolf is dit een strijd om zelf financieel te overleven. “Zonder vergunning moet ik sluiten en heeft de Nederlandse buurman zijn rust.”

Maar wat de uitbater betreft is het ook een strijd om de Bonairiaanse tradities te behouden. “Ik weet niet hoever dit zal gaan, maar ik vecht tot het einde. Ik wil mijn recht halen. Dit is ons eiland, het kan zo niet langer met de arrogantie van Europese Nederlanders die hier de baas komen spelen.”

Arrogantie? De buurman ziet het heel anders. Hij zegt juist veel respect te hebben voor de cultuur. “In de periode van Dia di Rincon waren er vijf dagen dat er herrie was. Een avond Antilliaanse muziek dat kan nog, maar niet vier, vijf avonden achter elkaar? Ik heb er begrip voor dat dit cultuur is, maar ze moeten ook begrip hebben voor ons.”

‘De politie doet er niks aan’
Over begrip gesproken: de buurman vindt dat de autoriteiten juist weinig begrip tonen voor de geluidsoverlast die hij en zijn partner ervaren. “We hebben vaak de politie gebeld maar ze doen er niks aan. Laatst stonden er weer twee politieagenten voor de deur en zegt een van hen: ‘ja, dat is onze cultuur. Daar moet u maar aan wennen.’ Dat vond ik heel raar, want een politieagent hoort neutraal te blijven.”

Heeft de ondernemer wel een vergunning? Volgens uitbater Rudolf heeft hij er een aangevraagd onder de naam Coconut Bar. Tot zijn verbazing zou de bijzondere gemeente die hebben geweigerd, zegt hij. “Waarom? Ze zeiden: omdat er sinds 2010 een andere wetgeving zou gelden. Maar de voormalige uitbater kreeg in 2015 wél een vergunning. Dat is toch raar?”

Reactie gemeente
Bij de afdeling Juridische en Algemene Zaken van de bijzondere gemeente Bonaire is er geen aanvraag op naam van Coconut Bar bekend over het houden van openbare evenementen. “We sluiten niet uit dat er meerdere aanvragen, anders dan Algemene Politie Keur APK [regels voor openbare activiteiten, red.], ten behoeve van andere activiteiten zijn ingediend.”

De buurman ziet in de tussentijd geen oplossing en is daarom met zijn klacht gestapt naar gezaghebber Edison Rijna, de hoogste bestuurder van Bonaire.

“Plotseling kwamen ze het aantal decibellen meten tijdens een feest”, vertelt uitbater Rudolf.“Het geluidsniveau moet ‘s avonds tussen 40 en 50 decibel zijn. Ze hebben tussen 60 en 70 decibel tijdens zijn feest gemeten. Dus een klein beetje meer.”

Volgens de buurman is het geluid veel harder. “We stonden met een gedownload appje te meten. Het gaat over de 90 tot 101 decibel. Als ze de muziek onder de 50 decibel houden en de bas lager dan zou het beter zijn. Wij als Nederlanders vinden het schandalig dat dit mag.”

Of geluidsmetingen met de smartphone betrouwbaar zijn, valt overigens te betwisten.

Wat nu?
”Ik vind het heel erg, Bonaire is mijn lievelingseiland”, zegt de buurman. “We hebben huis en haard in Nederland verlaten om hiernaatoe te komen. Dit doet gewoon zeer. We zitten te denken om over bepaalde tijd terug te gaan.”

De oplossing is best simpel, vindt de buurman. “Zorg voor een terrein en zorg dat iedere uitbater om de zoveel tijd daar een feest kan organiseren. In the middle of nowhere of ergens waar niemand last van heeft.”

De gemeente belt..
Volgens uitbater Rudolf hebben medewerkers van de bijzondere gemeente Bonaire net voor publicatie van dit artikel contact met hem opgenomen om over een eventuele oplossing te praten.

Hij zegt ook open te staan voor een oplossing of een andere locatie. “Ik wil weten wat voor mogelijkheden er zijn. Als het niet anders kan, dan moet de overheid mij maar een ander terrein aanbieden.”

Wat opvalt is dat de uitbater en de buurman nooit met elkaar in gesprek zijn gegaan.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

14 reacties

  1. Wonen of gaan wonen naast of tegenover een horeca gelegenheid is vragen om moeilijkheden. Die buurman uit Holland probeert het slim te spelen. Een droomplekje zoeken en gaan wonen naast een horeca tent. Klagen kon nog niet, want de horeca tent had de vergunningen in orde. Dus maar even wachten tot er een nieuwe zal komen. En ja hoor, binnen de kortste tijd een nieuwe eigenaar. Zo, hehe. Ik kan beginnen met klagen en de arme ziel gaan uithangen. Dit verhaal in de pers zal wel helpen om de horeca tent te laten sluiten door overheid. Missie geslaagd.
    Dit is de geijkte strategie van mensen die naast een horeca tent wonen of gaan wonen. Ook in Holland. Te bedonderd om even met de uitbater om de tafel te gaan zitten en eventuele problemen onder het genot van een hapje en drankje oplossen.
    Beetje zielig meneer buurman. Als je een vent bent, dan ga je niet anoniem klagen via de pers. En dan ook nog vertellen dat je vrouw een hoge functie in het ziekenhuis heeft. Nogmaals beetje zielig.

  2. Wonen of gaan wonen naast of tegenover een horeca gelegenheid is vragen om moeilijkheden. Die buurman uit Holland probeert het slim te spelen. Een droomplekje zoeken en gaan wonen naast een horeca tent. Klagen kon nog niet, want de horeca tent had de vergunningen in orde. Dus maar even wachten tot er een nieuwe zal komen. En ja hoor, binnen de kortste tijd een nieuwe eigenaar. Zo, hehe. Ik kan beginnen met klagen en de arme ziel gaan uithangen. Dit verhaal in de pers zal wel helpen om de horeca tent te laten sluiten door overheid. Missie geslaagd.
    Dit is de geijkte strategie van mensen die naast een horeca tent wonen of gaan wonen. Ook in Holland. Te bedonderd om even met de uitbater om de tafel te gaan zitten en eventuele problemen onder het genot van een hapje en drankje oplossen.
    Beetje zielig meneer buurman. Als je een vent bent, dan ga je niet anoniem klagen via de pers. En dan ook nog vertellen dat je vrouw een hoge functie in het ziekenhuis heeft. Nogmaals beetje zielig.

  3. Typerend dat iemand die ergens geboren is gaat bepalen wat “onze cultuur is”. Regelgeving is nodig om arbitraire beslissingen te voorkomen: een decibel meter en wetgeving zou voldoende moeten zijn om in deze kwestie te beslissen.

    “Maar als arrogante Nederlander die denkt dat z’n vrouw op Bonaire is gekomen om te “helpen” vergist hij zich schromelijk of heeft hij het idee dat dit hetzelfde is als hulp verlenen aan een achtergebleven gebied.”
    Mensen van Bonaire hebben toch ook een Nederlands paspoort?!

  4. Men leeft langs elkaar heen. Praat met elkaar dan kun je vaak iets oplossen. Zo niet kun je altijd nog de rechter adiëren.

  5. Blijkbaar denkt de bochincha Bonairiaan net als de bochincha Curaçaoenaar dat hun recht het enige recht is. En nog steeds vragen figurenals Silvana en halve Gario en die gek uit Ghana zich af waarom niemand in NL naast bochincheros van de west wil wonen.

  6. Dit probleem is toch heel eenvoudig op te lossen. Even een bezoek naar de rechter en laat meneer de rechter een uitsprak doen. Volgens de wet is het bijna overal zo, dat jouw rechten eindigt waar de mijne begint of andersom.
    Er zijn zoveel jurisprudentie over dit onderwerp, m.a.w. de wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden.

  7. Dit probleem is toch heel eenvoudig op te lossen. Even een bezoek naar de rechter en laat meneer de rechter een uitsprak doen. Volgens de wet is het bijna overal zo, dat jouw rechten eindigt waar de mijne begint of andersom.
    Er zijn zoveel jurisprudentie over dit onderwerp, m.a.w. de wiel hoeft niet meer uitgevonden te worden.

  8. Als ik naar Nederland ga, pas ik me toch ook aan? Je hoort daar constant: je moet je integreren!

    Probleem in Nederland is juist dat men niet integreert en de Nederlander moet zich aanpassen aan jan en alleman.

    En met termen als oprotten naar je land ben je meteen een racist.

    Ook veel YDK of YDB houden niet van harde muziek maar durven vaak er niets van te zeggen.

    Toch is ook weer een voorbeeld van niet goed voorbereide nieuwkomers. Harde muziek is onderdeel hier dus dat kan je wel verwachten. Bonaire heeft wel haar cultuur. Als de buurman op Urk zou gaan wonen dan heeft hij ook met andere dingen te maken en zal hij dat moeten accepteren. Maar uiteindelijk.. heb je een probleem met je buurman dan praat je met hem.. ipv de politie bellen

  9. Als ik naar Nederland ga, pas ik me toch ook aan? Je hoort daar constant: je moet je integreren!

    Probleem in Nederland is juist dat men niet integreert en de Nederlander moet zich aanpassen aan jan en alleman.

    En met termen als oprotten naar je land ben je meteen een racist.

    Ook veel YDK of YDB houden niet van harde muziek maar durven vaak er niets van te zeggen.

    Toch is ook weer een voorbeeld van niet goed voorbereide nieuwkomers. Harde muziek is onderdeel hier dus dat kan je wel verwachten. Bonaire heeft wel haar cultuur. Als de buurman op Urk zou gaan wonen dan heeft hij ook met andere dingen te maken en zal hij dat moeten accepteren. Maar uiteindelijk.. heb je een probleem met je buurman dan praat je met hem.. ipv de politie bellen

  10. Tja, Curacao zónder muziek (salsa)is als een hel zónder vuur. Als een straat zónder hond. Of als een café zónder bier van Bobbejaan Schoepen.

  11. De strijd tussen beschaving en onbeschoftheid. Een beetje minder kan best maar wij doen hier altijd of herrie een verplichting is, en zodra iemand daar wat van zegt beweren dat die persoon onze `cultuur` niet begrijpt of de baas probeert te spelen.

  12. “Wat opvalt is dat de uitbater en de buurman nooit met elkaar in gesprek zijn gegaan.”
    Had dit maar wel gedaan. Misschien was er wel een oplossing van het probleem!
    Maar als arrogante Nederlander die denkt dat z’n vrouw op Bonaire is gekomen om te “helpen” vergist hij zich schromelijk of heeft hij het idee dat dit hetzelfde is als hulp verlenen aan een achtergebleven gebied.
    Het is inderdaad zo dat muziek en dans in het Antilliaanse bloed zit! Luister eens meer naar de inhoud van de nummers en neem dansles maar waarschijnlijk spreekt en begrijpen zij geen Papiamento cq Spaans.
    Dat de muziek naar zijn idee misschien te hard staat kan een probleem zijn maar praat met de eigenaar van die tent en dan zal er best een oplossing zijn.
    Om naar Bonaire te gaan om de vogeltjes te horen lijkt mij niet verstandig want dan kan je inderdaad beter op de Veluwe gaan wonen.
    Advies: zet ‘s avonds en ‘s nachts de airco aan. Slaap wel.

  13. “Wat opvalt is dat de uitbater en de buurman nooit met elkaar in gesprek zijn gegaan.”
    Had dit maar wel gedaan. Misschien was er wel een oplossing van het probleem!
    Maar als arrogante Nederlander die denkt dat z’n vrouw op Bonaire is gekomen om te “helpen” vergist hij zich schromelijk of heeft hij het idee dat dit hetzelfde is als hulp verlenen aan een achtergebleven gebied.
    Het is inderdaad zo dat muziek en dans in het Antilliaanse bloed zit! Luister eens meer naar de inhoud van de nummers en neem dansles maar waarschijnlijk spreekt en begrijpen zij geen Papiamento cq Spaans.
    Dat de muziek naar zijn idee misschien te hard staat kan een probleem zijn maar praat met de eigenaar van die tent en dan zal er best een oplossing zijn.
    Om naar Bonaire te gaan om de vogeltjes te horen lijkt mij niet verstandig want dan kan je inderdaad beter op de Veluwe gaan wonen.
    Advies: zet ‘s avonds en ‘s nachts de airco aan. Slaap wel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties