PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

NTR | Geheimzinnigheid rond mogelijke koper raffinaderij Aruba

HomeMediaNTR | Geheimzinnigheid rond mogelijke koper raffinaderij Aruba

Foto | Ariën Rasmijn
Foto | Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Niet eens premier Mike Eman is op de hoogte van wie de mogelijk koper is die zich heeft aangediend om de raffinaderij in San Nicolas over te nemen. De raffinaderij is al twee jaar niet operationeel.

Dat verklaarde de premier vanochtend. Eman bevestigt dat de regering door een lokale advocaat is benaderd die namens een geïnteresseerde partij wil onderhandelen. Eman zegt deze en andere gegadigden – op dit moment zijn het er twee of drie – te hebben verwezen naar Valero, eigenaar van de raffinaderij.

Reden hiervoor is niet alleen omdat de oliemaatschappij uit San Antonio, Texas eigenaar is van het complex maar dat zij ook een beter zicht heeft over wie nou wel of niet een geschikte partij is voor overname.

Manifest
Afgelopen donderdag diende de aan de oppositie gelieerde actiegroep Grupo 7 een manifest in bij de regering. De groep eiste dat binnen 48 uur een verklaring kwam of de overheid wel of niet voor heropening van de raffinaderij is. Volgens groepslid Michael Williams zou de secretaris van de ministerraad bij ontvangst van het manifest hebben gezegd dat de overheid voor heropening is.

Zowel Grupo 7 als advocaat Gabri de Hoogd, die de geïnteresseerde partij vertegenwoordigt, willen geen naam geven van de mogelijke koper. Williams zegt dat het een Europese oliemaatschappij is die beschikt over eigen brandstof. De Hoogd zegt dat zijn cliënt nu nog anoniem wil blijven in verband met mogelijke onderhandelingen met Valero. Probleem is volgens De Hoogd dat de Arubaanse regering niet thuis geeft. Hij overweegt daarom zelf naar San Antonio te gaan om namens zijn cliënt een bod te doen.

Door: Ariën Rasmijn

Bron: Caribischnetwerk.NTR

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. De raffinaderij op Aruba is ten dode opgeschreven en volledig afgeschreven. Het gaat hier om een “straight run refinery”, terwijl je secondary en tertiary processing wil om je product zo ver mogelijk te kraken. Verder heeft Valero de raffinaderij niet goed “down” gebracht. Ze hebben gewoon de afsluiters dicht gedraaid. Opstarten? Ja, maar voor heel veel geld en hoe heet die Noors/Russische combinatie? bestaat hij wel?
  Blijf maar dromen heren van de Arubaanse regering.

 2. Op de “Green Aruba conference” ging dit verhaal ook al rond. Een van de adviseurs van Eman, met nogal dubieuze contacten, zou door een Noors/Russisch bedrijf zijn benaderd.

  Eman zelf zou zijn vingers niet willen branden en wenste geen contact met de Noors/Russische firma.

  De beslissing van Eman is hem niet in dank afgenomen door verschillende partijgenoten.

 3. Fascinerend al die geheimzinnige kopers van raffinaderijen, zie ook St.Croix. En dat met een wereldwijd (zeker US en Europa) overschot aan raffinagecapaciteit.

 4. Er zou toch een toeristisch complex komen met eindelijk economische bedrijvigheid voor San Nicolaas? Geen wonder dat de regering niet thuis geeft. Een mogelijke koper die opeens uit het niets opduikt, terwijl veel te veel investeringen nodig zijn om de raffinaderij weer operationeel te krijgen? En dan de lucht- en bodemvervuiling die heel slecht is voor de bevolking. Is dat wel zuivere koffie of een mogelijke dekmantel voor iets geheel anders?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties