28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Gebrek mediacode Curaçao: wie beschermt de privacy van verkeersslachtoffers?

HomeMediaNTR | Gebrek mediacode Curaçao: wie beschermt de privacy van verkeersslachtoffers?


WILLEMSTAD – Op 22 juni 2019 komt de achttienjarige Benjamin Novile Josiah Becker door een motorongeluk om het leven. Hij verliest de macht over het stuur en komt met zijn hoofd hard tegen de vangrail aan.

Benjamin overlijdt ter plekke. Enkele minuten later arriveren de eerste journalisten en streamen alles live via de live-functie op Facebook. Heel Curaçao kan meekijken naar de verongelukte tiener Benjamin.

Op Curaçao is het gebruikelijk om in de media slachtoffers van verkeersongelukken herkenbaar in beeld te brengen. Zelfs overleden slachtoffers worden gedeeltelijk herkenbaar in beeld gebracht. Een arm die uitsteekt, onder een met zeil afgedekt lichaam.

Op 18 juni komt de 14-jarige Luwendrick Martha bij een verkeersongeval om het leven. Zijn moeder, die compleet van verdriet instort, wordt vol in beeld genomen.

Slachtoffers noch familie gespaard
Door de komst van sociale media is het voor zowel de media als passanten bij een ongeluk heel gemakkelijk geworden om de situatie meteen te delen via internet. Met een druk op de knop kan iedereen meekijken. In het geval van Benjamin werd dat een beeld van zijn hersenen die op het asfalt lag. Een beeld dat bij veel mensen nog op het netvlies geschreven staat.

Liz van de Laar schreef een Facebookpost waarbij ze de krant Extra sommeerde om de beelden te verwijderen. “Ze hebben meteen gereageerd en de beelden verwijderd, maar ja dan is het al te laat. Het kwaad is dan al geschied”, vertelt Van de Laar.

De beelden van Benjamin zorgde voor veel ophef

‘Niet onze intentie’
Volgens Valesca Diaz, hoofdredacteur van de Extra, gingen de beelden inderdaad te ver: “De beelden van de hersenen van Benjamin zijn niet gemaakt door onze reporter. Wel is hij ‘live’ gegaan vanaf de plek waar het gebeurd is. Ik heb hem erop aangesproken dat wij bij de Extra onder geen beding ervoor willen zorgen dat de nabestaanden via ons mediakanaal te weten komen dat hun geliefde is overleden. De reden dat wij live gaan is om de gemeenschap te informeren dat er iets gebeurd is, dat ze bijvoorbeeld om moeten rijden, niet omdat wij de meest gruwelijke beelden willen delen. Dat is niet onze intentie”, aldus Diaz.

Wie is verantwoordelijk?
Volgens de hoofdredacteur zouden er meer trainingen gegeven moeten worden om alle journalisten met de neus dezelfde kant op te krijgen. Maar wiens verantwoordelijkheid is dit eigenlijk? Oud-politicus Omayra Leeflang is hier veertien jaar geleden, als minister van Verkeer & Vervoer mee bezig geweest. Zij had een gedragscode voor de media opgesteld, waarin stond waar de media zich aan moet houden bij het in beeld nemen van dit soort situaties.

Toen voornamelijk nog gericht op de persfotografen, die bloederige foto’s maakten voor op de voorpagina van de kranten. “Ik heb de regie genomen in 2005 om de regulering van de gedragscode vast te leggen. In deze gedragscode was een meldingsfaciliteit. Dat houdt in dat iedereen, dus ook de burgers mag melden als de gedragscode werd overtreden”, aldus Leeflang.

‘Bloederige foto’s verkopen en de pers is gecommercialiseerd’
Oud-minister Omayra Leeflang

Toen zij in 2006 minister werd van Onderwijs heeft zij een wet opgesteld, waarbij deze gedragscode werd vastgelegd in een landsverordening. Onder het toeziend oog van een mediaraad wilde zij de media dwingen om zich te houden aan deze gedragsregels. Deze wet is nooit aangenomen.

Bloederige foto’s verkopen
“De pers is niet onafhankelijk op Curaçao. De pers is gecommercialiseerd. Iedereen moet overleven van de inkomsten van adverteerders en losse krantverkoop. Als bloederige foto’s verkopen, dan wordt dat gevoed, want als ik ze als krant bijvoorbeeld niet op de voorpagina heb, dan verkoop ik minder kranten. Dat is de complexiteit van ons medialandschap en van dit systeem zonder subsidies”, aldus Leeflang.

Wet in de maak
Volgens de huidige minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Marilyn Alcala-Walle is er een landsverordening in de maak om een soort mediacode vast te leggen. Of hierin gedragsregels staan waar de media zich aan moet gaan houden is nog niet bekend.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

14 reacties

  1. @Liz:
    Koba nan Mama. Bisa nan BDKBM …. (Esaki ta un abreviashon Shon Kritikado nan!!! 🙂 E ta para pa : “Broeders… Dit Kon Best Minder (hatelijk)…. 🙂
    No tuma: alomenos AMI ta para bo tras tur tur… Hende “Kabei” tur e hendenan aki ta!!!!

  2. Ik ervaar een lesbische vrouw met tattouages als schokkend en ben niet eens een neger: grootste deel van YDK negers zullen dit schokkend vinden om vervolgens na de kerkgang doodleuk vreemd te gaan.

  3. Wat een kut reacties weer van Beflapas.

    Goed initiatief van Liz, al heb ik geen medelijden met de randdebielen die zich de dood in hebben gereden met daarbij alle risico’s op onschuldige slachtoffers.

    De voorbeelden die hier genoemd worden waren zulle randdebielen. Dat we daarvan de hersenen op straat mogen zien is prima. Hun rijgedrag deed ons namelijk vermoeden dat ze geen hersenen hadden.

  4. Wellicht heeft @Liz niet bij stil gestaan dat mensen hier het beeld van een lesbische vrouw met tatoeages schokkend kunnen ervaren.

  5. @ Liz,
    Goed gezegd, en mooi dat je even de tijd nam om te proberen iets van menselijkheid wakker te maken. Helaas zijn er veel ‘zuurtjes’ die liever zien dat de maatschappij verhard, en waar een simpele “bondia’ al teveel gevraagd is.
    Ongeacht wiens schuld de ongelukken waren, @Wim, het blijven mensenlevens. En een beetje ‘humaniteit’ tonen, zal je niet misstaan!

  6. Ericlapas & Wim, and whomever it may concern,

    Masha danki pa boso reakshon. Na promé lugá, mi reakshon riba e insidente aki a salí for di un preokupashon sinsero ku nos normanan humano na Kòrsou a deteriorá enormemente den e último añanan. I si nos mes Yu di Kòrsou nasé i kresé aki no ta habri boka, i no ta bisa nada, embèrdat hende djafó ku si ta na tinu i den konekshon ku nan humanidat lo hasié pa nos. Ten tweede, ik ben geen blanke Nederlandse mevrouw die ‘de domme negers hier’ – zoals Ericlapas ons in zijn reactie noemt – komt vertellen hoe het het moet. Ik ben hier geboren en getogen en de strekking van mijn eerste argument is dan ook dat ik mij als Curaçaose zorgen maak om onze menselijkheid. Daar hebben mijn huidskleur en mijn tatoeages helemaal niets mee te maken. Masha danki i mi ta spera ku mi reakshon por inspirá boso tambe ba yega mas serka di boso humanidat.

  7. Zoals met veel zaken op het eiland, houdt ook de pers er een “lamentabel” werk-ethosop na door zo weinig achting voor de medeburger te hebben.

  8. Weer zo een blanke mevrouw uit Nederland die de negers hier haar wil wilt komen opleggen, bahhh.

    Eerlijk gezegd dacht ik al een tijd, dat gezien de ontwikkelingen van tegenwoordig waarbij iedereen met een smartphone en een internet verbinding televisie en nieuws kan maken, dat de traditionele media zijn laatste tijd heeft gehad..

    Het probleem is dat hier op Curaçao met grotendeels domme negers dat iedereen dol is op facebook maar het blijft tot daar.

    Helaas zijn ze mentaal niet in staat om te denken dat ze veel meer met de computer kunnen.

  9. Deze discussie wordt al meer dan 30 jaar gevoerd en nog altijd is er niets geregeld.
    Men noemt dit journalistiek, maar het heeft met echte journalistiek weinig te maken, wel heel veel met riool ‘journalistiek’.

  10. Eens met Fred: waarom besteed de pers geen aandacht aan de echte problemen? Ennia heeft al 2 jaar geen jaarverslag gepubliceerd: als ennia failliet gaat heeft dat veel gevolgen voor curacao

  11. In de in de tekst genoemde voorbeelden ging het om ‘slachtoffers’ die om het leven kwamen door eigen oerdom en asociaal rijgedrag, waardoor ook anderen die wel onschuldig waren hun leven hadden kunnen verliezen.

    Dat deze gevallen uitgebreid in beeld komen vind ik prima, eigen schuld dike bult en misschien heeft het nog een afschrikwekkend effect ook.

  12. Het is flutjournalisme van de ergste soort; door dit soort journalistiek te bedrijven hoeven redacties zich niet druk te maken over dat wat er werkelijk toe doet: het verrotte politieke systeem op Curacao, het nepotisme, de corruptie, de diefstal van publieke middelen. Daar heb je pientere en vasthoudende (onderzoeks-)jounalisten voor nodig, en niet deze categorie sensatie-beluste dames en heren.
    Maar goed, dit “opium voor het volk” zal wel gesteund worden door de heersende politieke en economische kliek!

  13. Als in de wet geregeld is dat niemand deze foto’s mag publiceren dan is er voor alle media bedrijven en level playing ground en zal de verkoop ervan niet beter of slechter van worden.

    Onzin verhaal over dat de intentie is om de mensen te informeren over een omleiding en daarom life gaan.
    Je kan ook life gaan en deze beelden niet uitzenden , dan kan je ook laten zien dat de weg afgesloten is.

    Los van het feit dat je een behoorlijk gebrek aan normen hebt indien je dit gewoon plaatst danwel uitzendt.

    Goed te horen dat men bij de regering bezig is om een landsverordering te maken voor soort mediacode….
    Dat zit dan fijn in de pijplijn , komt dat in het rijtje van kentekenaansprakelijkheid en de idiote salarissen bij overheid en overheids NV’s?
    Mooie woorden , produceer eens wat.
    Oh nee, we rekken het wel weer op die manier.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties