26 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 04:09

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoNTR | Ernstige zorgen om toekomst Curaçaose jeugd

NTR | Ernstige zorgen om toekomst Curaçaose jeugd

Door John Samson

Schrijver Jopi Hart in gesprek met het publiek in Amsterdam over criminaliteit en agressiviteit onder Curaçaose jongeren | foto: John Samson
Schrijver Jopi Hart in gesprek met het publiek in Amsterdam over criminaliteit en agressiviteit onder Curaçaose jongeren | foto: John Samson

AMSTERDAM – Criminaliteit en agressiviteit zullen blijvend toenemen, zowel op Curaçao als in Nederland, als er niet snel wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwde schrijver Jopi Hart gisteren tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de Curaçaose jeugd. 

Volgens Hart is de groeiende problematiek vooral te danken aan de negatieve opvoeding die veel kinderen op Curaçao krijgen. Behalve de zorgelijke sociaal-economische situatie op het eiland, zouden veel leerkrachten een ‘mindset’ hebben die kinderen eerder emotioneel schaden dan versterken. De aanwezige deskundigen uit Curaçao en Nederland erkennen deze oorzaken.

Verslaggever John Samson in Dichtbij Nederland met Naeeda Aurangzeb 

“Het is niet vijf voor, maar vijf over twaalf”, stelt Hart. De agressiviteit onder de Curaçaose jeugd is zo ernstig, dat die zich blijvend dreigt in te vreten in de samenleving en cultuur van het eiland. Hart is overgevlogen naar Nederland om te praten over de bevindingen uit de praktijk die hij in zijn boek ‘Kruistocht’ heeft verwerkt.

De volle zaal reageert geschokt als misdaadcijfers en tal van voorbeelden uit de praktijk door Hart opgesomd worden: bijna 40 procent van de geweldplegers is tussen 12 en 27 jaar. En de gevangenisstraf op Curaçao is eerder een criminele opleiding, dan een straf die geweldplegers ook perspectief bieden.

Schrijver Jopi Hart-1Hulpverleners met een Curaçaose achtergrond hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven zich actief te willen inzetten om de agressiviteit en criminaliteit aan te pakken. Maar tegelijkertijd geven de hulpverleners aan dat de overheden en gemeenten nu eerst aan zet zijn. In het Congrescentrum in Amsterdam waren onder andere ook ambtenaren, deskundigen en vertegenwoordigers van de Nederlandse politie aanwezig.

Ondanks de ernstige zorgen, zegt Hart toch een beetje hoop te hebben. Justitieminister Nelson Navarro zou volgens hem één van de eerste ministers in tijden die de problematiek begrijpt. De bedoeling is dat de boodschap van het publiek aan Navarro wordt overgebracht.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

33 reacties

 1. ja, Nederland was na de oorlog totaal failliet en verwoest.
  maar na een aantal jaren was dit weer helemaal opgelost.
  Wat hebben de Antillianen gedaan na 1863…
  klagen en klagen.
  ik ben me bewust dat het probleem in 1863 niet opgelost was.
  maar na 1969 moet er toch iets verandert zijn
  onder de boom zitten en vooral de Nlers haten, want die zijn het probleem van hun ellende.
  al ruim 50 jaar…zitten ze te wachten op een verbetering.
  zij zijn onschuldige nakomelingen van slaven en hoeven daarom niets te doen dan afwachten.
  wil er ooit iets veranderen, dan zullen ze hier echt iets aan hun frustraties gaan doen en aan het werk gaan.
  stop met haten en naar het verleden kijken…
  doe iets voor je land en zorg voor je kinderen, die hebben de toekomst.
  verander je eigen cultuur met bysides en kinderen zonder vader…
  teenermoeders en drugs gebruik.
  ga een aan de slag…en trek je mond open accepteer niet alles van de overheid.
  assertief worden en niet alles pikken…
  maar dat zit niet in de aard van het beestje, dus er verandert hier niets!!

 2. Mijn beste Sonny ik haat geen medemens. Ik vergeef en vind rechtvaardheid op zijn plaats. Wat ik mijn kinderen leer is precies datgene waarover jij praat. Had mijn voorvaderen met botjes tussen hun nuezen daar gelaten. Bestudeer uw geschiedenis voordat u zulke rare antwoordt geeft. Ik heb in chronologische volgorde de geschiedenis weergeven zoals het is. Hier heb ik het woordje mof leren kennen. Weet u hoe diep de oorlog zich heeft ingeslagen in onze samenleving en dat was 70 jaar geleden. U herdenkt het elk jaar. Met veel aandringen, hebben wij na meer dan 150 jaar een monument waar ook wij onze voorouders kunnen herdenken. Soms is het hard om te horen hoe wij als koninkrijk zijn onstaan. Er is en was een oneerlijke verdeling in ons koninkrijk. Ik zag het nogmaals jij wilt allen de krenten uit de pap maar voor de tarwe heb jij nooit betaald. Ik ben blij dat ik nu mag zeggen wat ik denk. Mijn voorouders hadden dat niet. Rechtvaardigheid telt bij mij. U zal mij nooit betrappen op een egoïstisch gedrag.Trouwens ik ben niet op Curaçao geboren. Heb er wel gewoond. Heb gezien en meegemaakt hoe onrechtvaardig dit eiland is behandeld. We shall overcome.

 3. @Joep Meloen

  In essentie komt de conclusie op hetzelfde neer, zoals ik eerder betoogde in mijn reactie naar Stanley held:

  Veel Curaçaoënaars – hebben een onvoorstelbare haat jegens Nederlanders.

  “Die haat hebben ze van hun familie doorgekregen en geven deze haat weer door aan hun familie en de jeugd van nu.”

  Als we een discussie gaan voeren over de voor- en nadelen van de slavernij, blijven we nog wel een paar honderd jaar bezig. Die discussie is nutteloos. We moeten voor uit zien, dáár ligt de toekomst en niet achterom.

 4. Sonny,

  Je kunt natuurlijk altijd alleen maar focussen op een opmerking op de achtergrond en daarmee de essentie van het verhaal compleet missen. En zelfs, hoe cru het ook mag klinken………zelfs in die opmerking zit een kern van waarheid. Maar daarvoor zou je eerst eens moeten kijken naar de leefomstandigheden in Afrika op dit moment.

  Probeer eens te focussen op de hoofdzaken en die zijn duidelijk uitgelegd door de 2 hoofdsprekers, of niet ?

 5. Ach, het is niet voor het eerst noch zal het ook niet de laatste keer zijn dat door een Nederlands dagblad nieuws uit Curaçao fout geciteerd wordt. Ik heb voorbeelden te over… Ik zie liever de officiële cijfers in dan blind te vertrouwen op een PS-kreet in een Nederlandse B-dagblad. Heb je misschien een iets geloofwaardiger document tot jou beschikking?

 6. .
  @Joep Meloen,

  “Was hetgeen Wim en Rob vertelden nu ineens niet waar ? ”

  Hun conclusies waren redelijk helder. Daar was ook geen sprake van haat. Alleen het bijbehorende commentaar: dat de Curaçaoënaar blij moet zijn dat hij gered is van “het met botjes in hun oren te lopen” is absurt en onbeschaafd.

  Dankbaarheid dat wie-dan-ook geslaafd is geweest, slaat natuurlijk nergens op. Zou u zich laten slaven om uw kleinkinderen een – mogelijk – betere toekomst te bezorgen? Nee toch!

 7. @ Joep Meloen, Heb je toevallig 1 of andere link of document dat jouw cijfer van die ‘doorgaans’ méér dan 25.000 woninginbraken per jaar zou kunnen staven? Jaarlijks meer dan 25.000 woninginbraken lijkt mij gezien het aantal bewoonbare huizen op Curaçao wel heel erg sterk overdreven. Ik ken dat cijfer niet, bewijs het maar zo dat ik het ook kan geloven.

 8. Kunnen we allemaal wel praten over haat, maar was wat er in het filmpje in de link van Geenstijl werd gezegd nu echt fout ? Was hetgeen Wim en Rob vertelden nu ineens niet waar ?
  Bekijk het fragment nog maar een keer en wees dan eens eerlijk tegenover jezelf i.p.v. meteen emotioneel te reageren.

  Overigens, gisteren de cijfers van het aantal Atrako’s in 2014 gezien ? Maar liefst 685 Atrako’s in 1 jaar.

  Ter vergelijk:
  Nederland had er, IN HEEL HET LAND (17 miljoen inwoners) bijna 1700 !
  Daarnaast nog eens meer dan 440 gestolen auto’s per jaar !!!

  Het aantal inbraken op Curacao bedraagt doorgaans meer dan 25,000 per jaar.
  Ter vergelijk:
  In Nederland vinden jaarlijks ongeveer 70,000 woning inbraken plaats.

  Oftewel, het is inderdaad zeer ernstig gesteld met de criminaliteit op Curacao. Laten we dat nu eens niet onder het tapijt proberen te schuiven.
  De opvoeding en het vreemde besef van ‘goed en fout’ zijn hier wel degelijk debet aan.

 9. @Mano
  Duidelijk bewijs dat er ook Nederlanders bestaan die óók gefrusteerd zijn. Onbeschaafden dus. Hopelijk een zeer kleine minderheid.

  Gelukkig heb ik dit soort onbeschaafden nog niet aan het woord gehoord op dit forum. Ik denk ook dat ze dan van forse repliek voorzien zouden worden.

 10. Ach, Nederland was en is nooit van plan geweest om in te grijpen als het gaat om goed onderwijs op Curaçao. Dat interesseert ze geen moer. Nederland heeft er geen belang bij. Natuurlijk wel als het om het knevelen en opbergen van de Curaçaose jeugd gaat. Dan is er wel een rijkswet beschikbaar. (Politie, justitie en gevangenissen etc.)Het liefst maken ze van het meest onherbergzame deel van Curaçao 1 grote afgegrendelde openlucht gevangenis, waar minstens 2/3 van de Curaçaoënaars achter een hoge betonnen muur gevangen gehouden kan worden. Waarom komen ze niet op de proppen met een consensus rijkswet t.b.v. het onderwijs? Of bestaat dat al?

 11. @ Stanley held

  Eindelijk kom je met de billen bloot. Jij – en vele andere Curaçaoënaars – hebben een onvoorstelbare haat jegens Nederlanders.

  Die haat heb jij van je familie doorgekregen en jij geeft deze haat weer door aan je familie en de jeugd van nu.

  Om de toekomst van Curaçao niet te laten afglijden naar het niveau van een land als Liberia, dient de Curaçaoënaar te beseffen dat eindeloze haat niet werkt. Zo kweek je een misdadige samenleving. Een samenleving, die zich uiteindelijk zelf vernietigd.

  In de historie van Nederland liggen ook voldoende aanknooppunten om haat te zaaien en te onderhouden jegens andere landen.
  Spanjaarden, Fransen en Duitsers worden echter door Nederlanders gewoon geaccepteerd. Het verleden ligt achter ons. Doe wel en zie niet om. Omzien in wrok vernietigt jezelf.

  Uw reacties op dit forum zijn telkenmale voorzien van een directe of indirecte beschuldig: racisme, koloniale uitbuiting of beide. Soms camoufleert u uw reacties met zogenaamde wijsheden van: “toen ik bij de politie was, deden we dit-en-dat”

  Gefrustreerde mensen zoals u, liggen aan de basis van – veel ontspoorde – Curaçaoënaars. Het probleem dat het onderwerp is in het hoofdartikel.

 12. .Stanley Held

  Eindelijk kom je met de billen bloot. Jij – en vele andere Curaçaoënaars – hebben een onvoorstelbare haat jegens Nederlanders.

  Die haat heb jij van je familie doorgekregen en jij geeft deze haat weer door aan je familie en de jeugd van nu.

  Om de toekomst van Curaçao niet te laten afglijden naar het niveau van een land als Liberia, dient de Curaçaoënaar te beseffen dat eindeloze haat niet werkt. Zo kweek je een misdadige samenleving. Een samenleving, die zich uiteindelijk zelf vernietigd.

  In de historie van Nederland liggen ook voldoende aanknooppunten om haat te zaaien en te onderhouden jegens andere landen.
  Spanjaarden, Fransen en Duitsers worden echter door Nederlanders gewoon geaccepteerd. Het verleden ligt achter ons. Doe wel en zie niet om. Omzien in wrok vernietigt jezelf.

  Uw reacties op dit forum zijn telkenmale voorzien van een directe of indirecte beschuldig: racisme, koloniale uitbuiting of beide. Soms camoufleert u uw reacties met zogenaamde wijsheden van: “toen ik bij de politie was, deden we dit-en-dat”

  Gefrustreerde mensen zoals u, liggen aan de basis van – veel ontspoorde – Curaçaoënaars. Het probleem dat het onderwerp is in het hoofdartikel.

 13. .
  @Stanley

  Eindelijk kom je met de billen bloot. Jij – en vele andere Curaçaoënaars – hebben een onvoorstelbare haat jegens Nederlanders.

  Die haat heb jij van je familie doorgekregen en jij geeft deze haat weer door aan je familie en de jeugd van nu.

  Om de toekomst van Curaçao niet te laten afglijden naar het niveau van een land als Liberia, dient de Curaçaoënaar te beseffen dat eindeloze haat niet werkt. Zo kweek je een misdadige samenleving. Een samenleving, die zich uiteindelijk zelf vernietigd.

  In de historie van Nederland liggen ook voldoende aanknooppunten om haat te zaaien en te onderhouden jegens andere landen.
  Spanjaarden, Fransen en Duitsers worden echter door Nederlanders gewoon geaccepteerd. Het verleden ligt achter ons. Doe wel en zie niet om. Omzien in wrok vernietigt jezelf.

  Uw reacties op dit forum zijn telkenmale voorzien van een directe of indirecte beschuldig: racisme, koloniale uitbuiting of beide. Soms camoufleert u uw reacties met zogenaamde wijsheden van: “toen ik bij de politie was, deden we dit-en-dat”

  Gefrustreerde mensen zoals u, liggen aan de basis van – veel ontspoorde – Curaçaoënaars. Het probleem dat het onderwerp is in het hoofdartikel.

 14. PS propaganda zonder maar een hint naar eigen verantwoordelijkheid of juist de reden dat een hoop jongeren naar Nederland gingen, dat 30 mei gebeuren moet je er dan ook maar krampachtig buiten houden want dat heeft alleen maar goede dingen teweeg gebracht… toch? Miljoenen en nog eens miljoenen verdwenen er onder het zelfbestuur welke voor armoede bestrijding en onderwijs het eiland opkwamen, als al dat geld gebruikt was waarvoor het bestemd was dan waren de problemen nu niet zo groot wat dat betreft, maar daar gaan we het natuurlijk niet over hebben want dat komt in de “het is Nederland zijn schuld en wij konden er niets aan doen” propaganda niet goed uit.
  Groei eens op, stop slachtoffer te spelen en kijk eens om je heen en zie hoe we achteruit rennen terwijl we landje aan het spelen zijn. Allemaal de schuld van een ander natuurlijk, ik zou er een volkslied van maken.

 15. en het volk is totaal onschuldig…ook al worden ze al 50 jaar door eigen mensen geregeerd.
  ze blijven stemmen op maffia mensen (zogenaamd hun eigen elite).
  ze laten hun stem kopen door deze elite.
  de elite die weten inmiddels wel hoe ze hun kinderen op moeten voeden.
  nederlands of engelstalige scholen voor de elite.
  het gepeupel mag het met papiaments doen, dan houden we ze dom.
  makkelijk voor de kinderen van deze elite.
  die hebben weer goedkope werkkrachten en stemvee.
  wanneer wordt de cirkel doorbroken?
  nooit dus….
  tenzij Nederland ingrijpt en gaat zorgen voor goed onderwijs..
  gaat dus ook nooit gebeuren.
  de cirkel is rond en blijft rond.

 16. Beste Sonny, het is eenmaal zo. Ik zou graag voor jouw, jouw eigen geschiedenis willen verdoezelen. Maar het kan niet. Een bekend spreekwoord:”wie zaait zal oogsten”. U heeft vanaf 1634 gezaaid. Nou dit is uw oogst. Wie heeft de middellen? Wie heeft dit eiland bevolkt? Kom op. Wie heeft gezorgd naar een tweedeling op het eiland? Waarom waren Emmastad en jullianadorp omrasterd met hun eigen politie? De sporen zijn duidelijk. U heeft na de oogst het terrein braak laten liggen. Ken uw eigen geschiedenis en ontwijk de waarheid niet. Wie was Shell? Waarom hebben de bewoners van Wishi, Marchena etc een probleem? Tot 15 december 1954 heeft u daar de scepter gezwaaid. Dit zijn sporen die u zelf heeft gecreëerd. In 1969 kwam er een ommekeer. Toch bleef u proberen. Mijn beste vriend alles draait om geld. Zolang als wij een onderdeel zijn van het koninkrijk zal de rijkste land bij moeten springen. De krenten uit de pap halen is lekker. Maar voor de tarwe wil jij niet betalen. Hoe jij het wendt of keert. Alles draait om geld. Wie heeft het op deze dore eiland gecreëerd? Vul maar zelf in.

 17. Goed gezien. Niet gelovig.
  Ik denk niet dat als god bestaat je blind de straat over kan,
  Maar ik laat zien wat de gedachtengang is van het onbeperkt geloven betekent.
  Als god alles bepaalt en dus ook het moment dat je zal sterven (het tot hem roepen) betekent dat toch dat het niet uitmaakt wat je doet. Je kan dus ook zonder kijken de straat oversteken. Is het je tijd niet dan kom je veilig aan de overkant.
  Misschien ook leuk om je geloof te testen..eerste een paar keer oefenen op een rustige straat. Wanneer je er vertrouwen in krijgt een drukkere straat nemen. Succes !

 18. @stanly

  Mooie goed geformuleerde reactie en conclusie. Uiteindelijk is het de schuld van Nederland: hadden ze maar méér geld beschikbaar moeten stellen, niet waar?

  We zingen dus weer jouw favoriete lied:

  Altijd wéér het zelfde liedje,
  Tis de schuld van Nederland .

  Altijd weer kolonialen,
  Die ons door het slijk gaan halen.
  Tis de schuld van Nederland.
  Altijd blijven we verhalen,
  laat Macamba’s maar betalen.
  Tis de schuld van Nederland.
  Wij zijn slim en echt niet dom,
  wat récht is praten wij wel krom.

  Altijd weer het zelfde liedje,
  Tis de schuld van Nederland.

  Geef de jeugd de boodschap door:
  Werken is voor een domoor.
  Ga in drugs, verdien kapitalen
  Die je met werken nooit kunt halen.

 19. Ik lees van jou alleen maar nonsense. Je bent net zo erg als die haatpredikers van de Islam. Je probeert jouw ideeen door de strot te duwen van anderen en profileert een enorme zendingsdrang, waar een normaal mens kotsmisselijk van wordt. Alleen jij hebt de wijsheid in pacht en allemaal gebaseerd op die verhalenbundel. Keiharde feiten worden weersproken, omdat er in de verhalenbundel iets anders staat. Logica bestaat niet in jou fantasiewereld. Maar blijf maar lekker rondlopen met oogkleppen op, er komt wel een dag dat je jezelf keihard tegenkomt.

 20. Dit probleem speelt zich af vanaf de sluiting van de Shell. Toen ik als ik agent in Nederland werkte, gaf een beleidsmedewerker van de de gemeente mij een rapport. In het rapport stond dat er een paar duizend Antiliaanen naar Nederland zouden komen en dat zij wederzijds begeleid dienden te worden. Hij heeft nooit een reactie gekregen. Totdat de hek van de dam was. Er werd samen met de politie Amsterdam en daarna andere gemeenten projecten opgestart. Waar denkt u dat de middellen vandaan kwamen? Subsidie? Nee hoor. Naar mijn mening was het ongeveer 23 miljoen opgepotte gelden die bestemd waren voor de Antilliaanen die naar hun land terug wilden. Men had dat een paar jaar afgeschaft. Het geld bleef toen liggen. Totdat de Antilliaanse jongeren een probleem werd voor Nederland. Men heeft toen een twintigtal stimuleringprojecten opgestart. In Amsterdam kregen wij drie miljoen.Yves Cooper zat in die periode in Nederland en heeft meegeholpen bij het schrijven van ons project. Het project is geslaagd. Daarna heeft de Reclassering het overgenomen. Ook in andere gemeenten en op Curaçao was men volop bezig. Er werd een paar miljoen uitgetrokken om de kansarme Antilliaan te ontmoedigen om naar Nederland te komen. Wat denkt u? Toen het geld opraakte heeft de Nederlandse overheid alle projecten dtopgezet. Een aantal gemeenten hebben het geprobeerd. Wegens te kort aan geld viel alles in duigen. Nu zijn wij twintig jaar verder. Wat heeft de politiek in beide landen gedaan. Het verbaasde mij dat de sociale controle in Nederland onder deze bevolking ver te zoeken was. Curaçao en de Nederlandse politici zijn hier debet aan. Als u het goed bekijkt gaat het hier niet om onze jeugd. Maar om geld. Ik noem deze politici zakkenvullers. Die ene doet het fijntjes de ander bruut en is in staat om een moord te plegen ten koste van zijn eigen bevolking. Een ieder weet waar het probleem ligt.

 21. Sorry Johannes, ik heb nog nooit zoveel nonsense bij elkaar gezien. Denk je nou werkelijk dat God niet bestaat en indien Hij wel bestaat dat ik kan oversteken zonder naar links en rechts te kijken.
  Wie denk je wel dat God is? A puppet on a string? Die doet wat jij maar commandeer?
  Ik wens je heel veel succes wanneer je voor Hem staat.
  Jammer.

 22. Als iedereen strak op het pad van god was gebleven zou men nog steeds denken dat de aarde plat was.
  De opmerking ‘het is alom bekend en bewezen dat een sterk vaderfiguur…” diskwalificeert voor het gemak maar even een grote groep alleenstaande vrouwen die wel hun kinderen opvoeden en op het rechte pad houden.
  Er zijn ook weer voorbeelden dat streng gelovigen dezelfe fouten maken als niet gelovigen.
  Dat bewijst natuurlijk helemaal niets.
  Misschien zit het probleem wel in het maakbare van de vergiffenis, even naar de kerk, dan een paar keer extra bidden en de ziel is weer schoon. Vervolgens , wellicht wel dezelfde dag, weer de fout ingaan.

  De traditionele gezinssamenstelling is geen garantie voor harmonie. Ook hier weer de voorbeelden waar de vader een tiran is en de kinderen flink geschaad zijn. Soms slaan die dan ook weer door en moeten dan ook de wereld vertellen dat ze god moeten volgen.

  Tsja Bartje, als ik zo’n “god is my pilot” sticker zie dan rij ik wel voorzichtiger.

  Verder nog om over na te denken.
  Waarom staat er nergens in de bijbel bij de ark van Noach iets van kangeroes ? Die bestonden toch wel in die tijd?
  Opvallend dat alleen dieren genoemd worden die in de omgeving van midden-oosten voor komen.

  Nog een : als god alwetend is en alles al bepaald heeft waarom kijken we bij het oversteken links en rechts? Als god het wil zou er toch geregeld zijn dat als hij me nog niet wil zien er ook geen auto zou aankomen ?

  Fijn weekend.

 23. @Sonny,

  Ik kan jouw laatste opmerking niet direct beantwoorden dus doe ik dat via deze.
  Het woord hand staat tussen haakjes omdat de hand in dit geval niet een letterlijk hand is.
  Nee, Hij komt altijd in actie zodra je Hem aanroep. En niet wanneer je naar de kerk gaat. Nee, de kerk, noch de paus, noch de pastoor, noch Maria noch wat dan ook, deze zijn niet voor jouw gestorven aan het kruis. Het was Jezus Christus die dat gedaan heeft. Redding is voorhanden, maar men wilt het niet. Bang voor Jezus? Hoeft niet, probeer het maar.

 24. Herbie,
  Mooi geformuleerd!
  Alleen die “hand” snap ik niet helemaal. Gaat “Hij” pas helpen als iedereen naar de kerk gaat? Als dat laatste waar is, lijkt het een beetje op chantage.

 25. Bartje,

  Het enige eigen initiatief die ons overblijft is Gods aangezicht zoeken. Pas dan zal Hij zijn “hand” uitsteken en van deze chaos iets moois maken. Hij wacht………. de bal ligt op ons speelhelft.

 26. “God is my Pilot” zie ik op sommige auto’s wel eens staan…
  Neemt echter niet weg dat je zelf moet leren autorijden, hem moet onderhouden, er peut in moet gooien, verzekeren en wegenbelasting moet betalen. Kun je moeilijk gemakshalve maar aan God overlaten.
  Er is ook nog zoiets als eigen initiatief, normen en waarden.
  Fatsoenlijk gedrag begint bij de opvoeding. Ik ken ook alleenstaande moeders, die daar uitstekend in geslaagd zijn.
  Overigens goeie zaak van Jopi Hart daar in Amsterdam.
  Er moet tenslotte iets gebeuren; hoe dan ook…
  Hier op de klip wil het in ieder geval maar bar slecht lukken 🙁

 27. Ja, ja hier komt hij weer die Herbie.

  Tjonge jonge, wat een verschrikkelijke gedachte is dit, zeg? Is het niet de verantwoordelijkheid van de ouders om hun kinderen op te voeden?
  Ja, maar wil je zeggen. Begrijp je niet dat er Curaçao vele vaderloze gezinnen zijn waar de moeder moet werken? Ja dat weet ik en dat gelijk de vraag, hoe komt dat? Zal ik het beantwoorden? Goed dan. De grootste reden is terug te herleiden naar het feit dat wij allemaal stuk voor stuk weg gelopen zijn van God. Wij zijn stuk voor stuk achter onze lust aan gehold en er absoluut niet bij stilgestaan wat de consequenties hiervan zullen zijn. Nee, ik wil nu plezier (seks) en wat kan het mij schelen wat de consequenties zijn.

  Het is alom bekend en bewezen dat een gezin met een sterke vaderfiguur altijd succesvol is en zeker als het om een Christelijk gezin gaat. De duivel weet dit ook en weet drommels goed dat bij het verwijderen van de vaderfiguur het gezin verwaterd. Verwaterd het gezin, verwaterd de gemeenschap. De duivel heeft de winnende hand n deze en iedereen juist het toe en doet niks. O ja, men doet wel wat men schrijf rapportjes.
  En dan de schuld op de leerkrachten schuiven. Wat een lachertje. Als het echt de schuld is van de leerkrachten, dan moet ook te zien zijn in hun kinderen indien zij die hebben. Mochten de kinderen van de leerkrachten, en ik ken er best wel een groot aantal, het wel goed doen, dan ligt het zeker niet aan de leerkrachten.

  Hoe vaak hoor je niet van kinderen dat zij een vaderfiguur in hun leven hebben gemist. De vader is er niet voor niets.

  Het ligt ook aan het feit dat wij de keuze hebben gemaakt God uit de scholen te verbannen, maar allereerst uit ons eigen leven. Neem nou een voorbeeld aan Amerika, die verwijderd God uit de scholen en dan? Massale schietpartijen, misstanden enzovoorts. Verban God uit het volk en je krijgt een regering zoals wij die nu hebben.

  Fantastisch kom maar op met al die rapporten het gaat je absoluut niet lukken deze verloren generatie weer op het goede spoor te brengen zonder de hulp van God. Sport, spel, huiswerkbegeleiding, jeugdwerkers uit het buitenland, Nederlands en Engels onderwijs zijn allemaal wijsneuzen gedachten en filosofieën. Hij alleen kan dit, maar ook alleen God.

 28. Blijven rotzooien met het onderwijs en sport en activiteiten, geen controle van zowel thuis, school alsmede de daartoe aangewezen autoriteiten, en zo ongeveer alle subsidies ten behoeve van hen die zich wel druk maken om de jeugd de nek omdraaien. Een verloren generatie kan zoveel schade aanrichten bij de huidige generatie, en we hebben al twee generaties welke het niet weten, aangezien het voorbeeld er niet was, niet thuis, niet op school en niet op straat. En wat zien ze van onze politici? We doen maar wat, en de jeugd weet op een gegeven moment niet beter.

 29. laat ze beginnen met de kinderen tot minimaal 4 uur op school te houden.
  met sport en spel en huiswerkbegeleiding.
  een hoop kinderen lopen los rond na schooltijd en zoeken dan rottigheid.
  bij de basis beginnen….
  jeugdwerkers uit NL halen en de begeleiden na schooltijd….
  Nederlands of Engelstalig onderwijs zou ook een hoop helpen…
  kost wat geld, maar politie en gevangenissen en criminaliteit kosten veel meer.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties