29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 23:10

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Demonstratie personeel Bopec tegen beslissing Nederlandse overheid

Foto Nathaly Evertsz-Ipcedencia

KRALENDIJK- Werknemers van olieopslagbedrijf Bopec op Bonaire protesteren tegen de beslissing van de Nederlandse overheid tegen de verkoop van de  opgeslagen olie vanwege te grote risico’s.

De protesterende werknemers hadden hun hoop namelijk gevestigd op de verkoop van de stookolie zodat Bopec salarissen kan uitbetalen. Van januari hebben ze namelijk nog geen loon ontvangen.

- Advertentie -

Het bedrijf in handen van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA verkeert al lange tijd in financiële problemen. De olieterminal is door gebrek aan onderhoud in zeer slechte staat.

Rijkswaterstaat en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hebben vorig jaar al maatregelen genomen omdat ze vinden dat Bopec onvoldoende doet tegen de veiligheidsrisico’s. Olietanks zijn inmiddels opgeknapt maar de instanties geven nog steeds geen toestemming voor de overslag, zoals afgelopen december bleek.

‘Ik snap deze beslissing niet’ – Gabriel Pourier, vakbond BPWU

“Er zou een tankschip van elders komen om de olie op te halen. Dit was al geregeld”, zegt Gabriel Pourier van het vakbond BPWU.

“Ik snap deze beslissing niet. Op aanwijzing van ILT zijn de tanks gerenoveerd en goedgekeurd. De stookolie is overgepompt van de oude tanks naar de nieuwe tanks. Hoe kan het zijn dat dezelfde installatie nu als onveilig wordt gezien?”

- Advertisement -

Ook Elvis Soliana die als operator bij Bopec werkt en protesteert, zegt zijn twijfels te hebben over de weigering. Hij vertelt dat hij nauw was betrokken bij de reparatiewerkzaamheden van de oude tanks.

“Het gaat hier om een specifieke steiger. De werkzaamheden zijn hier al gestart. Het is mogelijk en veilig om een tankschip hier te laten meren”, verzekert hij. Verder uit hij zijn twijfels over de bekwaamheid van degenen die hierover oordelen. “Tegenwoordig zie je allerlei mensen dingen komen certificeren terwijl ze bijna geen kennis hebben van de materie.”

Aandacht van lokale overheid
Vakbondsleider Pourier vindt dat de lokale overheid zich met deze kwestie moet gaan bemoeien. “Een heleboel mensen krijgen geen salaris maar de lokale overheid stelt geen vragen. Je ziet geen gedeputeerde die poolshoogte komt nemen.”

Verder zegt hij dat PdVSA zelf nog van goede wil is en het geld voor de lonen wil over maken. “Ze worden op alle mogelijke manieren gehinderd en niet alleen door de Amerikaanse sancties. Ze hebben zelfs geprobeerd om het te regelen via de Nederlandse ambassade in Venezuela maar zonder succes.”

BOPEC heeft bezwaar gemaakt tegen de beslissing van ILT. Op 1 maart zal Rijkswaterstaat hierop antwoorden.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. @Brian, Bonaire, klein corrupt eilandje waar de politieke “Elite” het voor het zeggen had.
  Ik was naast Abraham clan en Burney El Hage, Ramincito Booy vergeten, en Edison Reina, die nu de goedheidzelve uithangt, maar ook met terreinen heeft gesjoemeld.
  Iedereen kent wel iemand!
  Is eiland en gehucht inherent.
  Rijke families van stand hebben net zo goed meegeprofiteerd van nepotisme!

 2. @Knoek-Koe, Juist. Op Curacao is het erg maar op een nog kleiner eiland als Bonaire was het nog erger. Bij Bopec is vrijwel ook iedereen familie van elkaar.
  Maar als 1 partij aan de macht was dan kon je alles regelen als je vriendje was en zo niet had je niets. Totdat jouw partij won en kon je alles doen.
  Konsenshi si er weer 1 die met zijn haat jegens Nederland de eigen waarheid niet durft te zien.
  Trouwens 40 procent van de mensen die er wonen zijn er ook geboren. En bijna 20 procent is YDK …

 3. Brian, op Bonaire hadden de Abrahams, Salehs, El Hage en nog een paar voor het zeggen.
  Eilandspolitici waren het allemaal! Het zij bruut of subtiel via achterkamertjes politiek, heel veel achterstallig onderhoud, uitgeholde fondsen, geshoemel met terreinen, voortrekkerij, fondsen die misbruikt werden.
  Men ziet nooit wat er allemaal opgeknapt isop Bonaire, wegen, scholen riolering, medische zorg, ziekenhuis, airport! Aanspraak op europese subsidie.

 4. De corruptie en armoede was nog erger voor dat Bonaire een Nederlandse gemeente werd. Vliegveld is opgeknapt dankzij Nederland en heeft categorie 1.
  Helaas blijf je een corrupte elite hebben op Bonaire die nu minder macht hebben. Er is nog steeds een lokaal bestuur maar die zit ook liever op een stoel.

 5. Bij referendum heeft de bevolking op dat eiland gekozen voor de status van tweederangs provincie van Nederland waarschijnlijk doordat ze verkeerd werden ingelicht door diegenen die er baat bij hadden, of degenen die te dom of te goedgelovig waren. Dit was dus te verwachten. Zwakkeren in de samenleving hebben geen stem meer, ze staan met de rug tegen de paredón (muur bij executie). Hun lot is in handen van carrièrejagers in Den Haag. Hoofdzakelijk gepolijste lieden van gladde praat. Robots in de kleur paars die niet weten wat gepaste compassie is (zie toeslagenaffaire waar o.a. racisme, vergaande ignorantie en bevooroordeeldheid hoogtij vierden).
  Machthebbers in het koninkrijk wordt aub wakker!!!! Anarchie is te verwachten op Bonaire als de maat vol is. Behoeftige, noodlijdende mensen zijn immers tot alles in staat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -