28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçaose regering: we zijn eruit met Nederland

HomeMediaNTR | Curaçaose regering: we zijn eruit met Nederland
foto: Dulce Koopman

WILLEMSTAD – De Curaçaose regering heeft ‘een gebalanceerd resultaat’ met Nederland bereikt over de voorwaarden die Nederland stelt aan het geven van coronaleningen. Belangrijkste overwinningen voor Curaçao : de Caribische Hervormingsentiteit (CHE) krijgt minder macht en het doel is niet alleen bezuinigen, maar ook investeren in ontwikkeling.

Dat blijkt uit de brief van premier Eugene Rhuggenaath waarmee hij het parlement informeert over de resultaten van de onderhandelingen met Nederland.

Het draaide vooral om de bevoegdheden die Nederland aan CHE wilde geven. Dat was een flinke aantasting van de autonomie omdat regering en parlement buiten spel worden gezet, concludeerde de Curaçaose regering. Maar in het nieuwe voorstel is dat veranderd, blijkt nu.

“Geen overname van wetgevende en bestuurlijke bevoegdheden. De intentie is dat de entiteit voor en met Curaçao zal werken, voorzien is dat veelvuldig met de regering van Curaçao in overleg wordt getreden”, aldus Rhuggenaath.

Niet alleen bezuinigingen
Het betekent dat de hervormingen waarvoor nieuwe wetten en regels nodig zijn, eerst groen licht van het Curaçaose parlement moeten krijgen. Een andere, belangrijke overwinning is dat de nadruk niet alleen meer ligt op hervormen (vooral bezuinigen). Nederland gaat mee investeren in de economie van het eiland, onder andere in goed onderwijs en toegankelijke zorg, aldus Rhuggenaath. “Nederland heeft zich hieraan nadrukkelijk gecommitteerd.”

De entiteit mag dus geld van de coronaleningen uitgegeven aan projecten en programma’s maar zolang die niet de macht van de Curaçaose overheidsorganen aantast. Verder zal het bestuur niet meer alleen uit Nederlanders bestaan die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aanwijst. De benoeming van een van de drie bestuursleden gaat straks in overleg met de de Curaçaose premier.

Zodat het bestuur van de entiteit ‘representatief is voor Curaçao en affiniteit heeft met het Caribisch deel van het Koninkrijk’, aldus Rhuggenaath.

Parlement laatste woord
In de hele brief heeft de premier het over ‘orgaan voor hervorming en ontwikkeling’ in plaats van CHE. Er zijn meerdere indicaties dat CHE niet meer de naam wordt, naast de verwachting dat de Curaçaose regering snel het politieke akkoord tekent met Nederland. Waarna het voorstel ook nog naar de Raad van State moet voor advies. En vervolgens  is de zet aan het Curaçaose parlement.

De Staten kan de consensusrijkswet waarin de entiteit wordt geregeld, namelijk nog altijd afkeuren. Maar zodra het politieke akkoord is getekend, beginnen we wel al aan de voorbereidingen, aldus Rhuggenaath.

Afgesproken is verder dat de wet eerder, al na zes jaar, eindigt. En na drie jaar is er een evaluatie door een onafhankelijke commissie. Als Curaçao en Nederland allebei instemmen, kan de wet en de entiteit dus ook eerder opgedoekt worden.

Handtekeningenactie

Afgelopen dagen was er opnieuw protest tegen de Nederlandse opstelling. Vrouwenbeweging Seda en vakbondscentrales zamelden 400 handtekeningen in. De actie is voor een petitie aan de Verenigde Naties. Ze willen daarmee dat Curaçao weer op de lijst van gekoloniseerde landen komt. Want zo zien de Curaçaose actievoerders dat de verhouding met Nederland is geworden.

Seda-voorzitter Myrtha Leetz-Cijntje heeft wel gemerkt dat vooral de ouderen bezig zijn met de toekomst van de autonomie van Curaçao.
“De jongelui is teveel bezig met veranderingen en staat nog niet stil wat in het verleden is gebeurd en daarna. Dit moet bijgebracht worden op scholen of workshops.”

Bron: NTR/Caribsch Netwerk 

9 reacties

  1. Parlement moeten ze afschaffen!
    Totale poppenkast, en vooral kostenpost.

    Zeven jaar onder koloniaal bestuur bereik je vele malen meer mee dan 50 jaar “Nos mes por” bestuur.

    Parlement is een reizend gezelschap van marionetten

  2. Wie een beetje de politiek in Nederland heeft gevolgd weet dat er niets is veranderd aan de inhoud van de consensuswet. De naam hebben ze aangepast en voor de buhne heeft het parlement wat te zeggen. In werkelijkheid komt het er op neer dat, wanneer het parlement tegen zou stemmen, bepaalde uitgaven simpelweg niet worden gedaan. Daarmee snijdt Curacao zichzelf dan weer in de vingers.
    Zou men dus een anti-corruptiewet blokkeren dan is het meteen afgelopen en komt er geen cent meer.

    Anders gezegd, Ruggenaath c.s. heeft de boel enige maanden opgehouden, waardoor velen in diepe problemen zijn gekomen en waarom ? Om net te kunnen doen alsof hij het eigenhandig heeft veranderd ?
    Wanneer stapt deze minkukel nu eens op en zetten we er iemand neer die wel in het belang van het eiland gaat werken ?

  3. Het is geen corona hulp.
    En investeren is ook altijd een doel geweest maar de investering moet een ander doel hebben dan het direct of indirect verrijken van politici. Er is dus niet zo veel veranderd. Regering mag CHE leden voorstellen, welke alleen zitting gaan nemen als ze door Nederland geschikt gevonden worden en ze krijgen geen doorslaggevende stem.
    Regering bepaalt zelf wetten en regels maar krijgen geen budget voor uitvoering en is dus vleugellam. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet enorm dwars kunnen liggen bij maatregelen die CHE wil nemen. Ik ben bang voor een 6 jaar durende impasse.

  4. De jongeren begrijpen dondersgoed wat er in het verleden heeft plaats gevonden n en willen niet besmeurd met de geur van corruptie afkomstig van die club van dames. Kijk wie erin zitten dan vliegen de tientallen gefraudeerde miljoenen je om de oren. Vreemd de meesten zijn afkomstig van de oude PNP en de MAN

  5. Helemaal goed toch, smeerlappen monk rojer kdnt sulvaran, dat par en man korsow gewoon overgedragen hebben aan Nederland, komt er nog iets terecht van het eiland. Blijf maar spartelen kdnt en sulvaran. Boeventronies.

  6. Myrta Leetz die vrouw is al minstens de 100 gepasseerd. Lijkt me tijd het stokje over gendarmen aan de jongeren. Maar nee hoor ze zitten gewoon vastgeplakt.
    Deze mensen leven nog in de middle ages.

    Overigens waar blijft die kwal v een Martina nu met zijn grote waffel?

  7. Zonet Peppie Sulvaran, Carlos Monki de Monk en Menki Moe Rojer flink tekeer hoorden gaan en aangaven dat er geen ene punt of komma is veranderd.
    Par en Man hebben korsow gewoon overgedragen aan Nederland.
    Drechi, svp neem contact op met deze gasten op en legt ze uit dat hr. Knops wel degelijk een slappe poot keer aan heeft overgehouden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties