NTR | Curaçaose regering gaat ‘aanwijzing’ juridisch aanvechten

Begina: onvoldoende rekening gehouden met de impact van de Venezuela-crisis

DEN HAAG – Curaçao gaat in beroep tegen de zogeheten ‘aanwijzing’ uit Den Haag, wat het eiland dwingt om fors te bezuinigen. Dat maakt regeringsvertegenwoordiger Anthony Begina bekend na afloop van de Rijksministerraad.

Volgens Begina is het besluit onterecht, vanwege de impact van de Venezuela-crisis op de toeristische sector en de handel op het eiland. Het College financieel toezicht (Cft) heeft volgens de Curaçaose regering onvoldoende rekening gehouden met de impact van de Venezuela-crisis.

John Samson in gesprek met gevolmachtigde minister Anthony Begina van Curaçao

Download audio

Dat staatssecretaris Knops alsnog het advies van het Cft opvolgt, vindt Begina ‘jammer’, omdat er op deze zelfde dag een akkoord tussen Nederland en Curaçao is getekend om de economie en de begroting te verbeteren. “Wij vinden dat het anders had gekund, zonder een aanwijzing”, zegt Begina. “Dat hebben wij ook kenbaar gemaakt.”

“Gezien de economische situatie waarin wij nu verkeren, met onze problemen met betrekking tot Venezuela, vinden we dat wij het hebben kunnen afdoen met een onderling akkoord.”

‘Serieus naar kijken’
De Curaçaose regering heeft al eerder tegenover de Rijksministerraad een beroep gedaan op een uitzonderingsregel wat in de Rijkswet Financieel toezicht staat, maar zonder succes.

“We willen daar serieus naar kijken”, zei Knops een maand geleden. Om die reden werd de aanwijzing toen nog uitgesteld.

Het Nederlandse kabinet erkent de impact van de Venezuela-crisis, maar dat blijkt niet voldoende om het advies van het Cft opzij te leggen. “Er moeten goede redenen zijn om daarvan af te wijken, ook met het oog op eventuele precedentwerking”, zegt Knops vandaag over het besluit van de Rijksministerraad.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 Reacties op “NTR | Curaçaose regering gaat ‘aanwijzing’ juridisch aanvechten

 1. Knoek-koe

  Kortom, het eiland staat nog in de kinderschoenen als het om deugdelijk en verantwoord bestuur gaat.

  Hopelijk wordt de aanwijzing gezien als iets constructiefs

 2. John Bash

  Politiek gezien een goede zet van kabinet om in beroep te gaan. Kan het kabinet naar de buitenwacht verkopen dat ze er vanalles aan gedaan hebben. Ook als ze in het ongelijk gesteld worden.

 3. Nos mes no por……

 4. We betalen fraudeur Sluis van BPT 50,000 per maand en laten hem 4 snoepreizen per maand maken.

  Tiran Tromp mocht bij de centrale bank ongestoord tientallen jaren 2 miljoen in zijn zak steken en kon evengoed zijn Aqualectrarekeningen declareren (de door deze nicht aangestelde nicht Zus de Lannooy – zonder vacature of sollicitatieprocedure – kreeg van hem een megasalaris en mocht met behoud daarvan 2 jaar op vakantie in Nederland).

  Hoe kun je met droge ogen beweren dat snijden in de uitgaven niet mogelijk is, Ruggenaath?

  Vraag het Tilly Pikerie eens! Net als Sluis in het bezit van een indrukwekkend strafblad, maar al 10 jaar thuis met behoud van riant salaris!

 5. Curacao Revisited

  De Nederlandse economie is altijd sterk afhankelijk geweest van de economie van Duitsland maar dat belette Nederland niet om in de jaren 90 een sterke economische groei te realiseren terwijl de groei in Duitsland miniem was. Het argument dat Curacao zo slecht vanwege de situatie in Venezuela klopt daarom niet en is weer een makkelijk excuus voor eigen falen.

 6. Het is een voorbeeld van verkeerd denken van dhr. Begina als de problemen in de financiele huishouding uitsluitend wordt geweten aan de situatie in Venezuela. De aanwijzing gaat dus niet over het verbeteren van de relatie met Venezuela maar juist over het gebrek aan een goede financiële huishouding bij het Eilandsbestuur. Venezuela heeft daar niets mee te maken. Een goede inning van de belastingen en compliance zijn de aanwijzingen. Het is een kwestie van de juiste mentaliteit, normen en waarden. De autonomie van Curacao is net zo groot als de inhoud van de pot-money dat toestaat. Do not blame the cat or the dog, blame yourself en ga aan het werk om de interne problemen op te lossen. No yora! Door de verdere steun van Nederland naast de aanwijzing (aanwijzing+), betaalt ook de makamba-belastingbetaler mee aan het opruimen van de ontstane rotzooi door eerder wanbeheer van corrupte politici. Bai laba bo boka.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *