26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 08:34

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...

Extra | Aubert Wiels: E motibu real di asesinato di Helmin Wiels un dia lo sali na kla

WILLEMSTAD. – Ayera despues di 8 aña ainda famianan no a haña trankilidat pa por sera e kaso di asesinato di Helmin Wiels. Esaki pa e echo...

ParadiseFM | D66: ‘Zo snel mogelijk vaccinatiecertificaat voor Caribische delen koninkrijk’

D66 wil zo snel mogelijk een digitaal groen certificaat voor gevaccineerden in de Caribische delen van koninkrijk. Dat blijkt uit Kamervragen van partijleden Jorien Wuite en Jan...

PBC | Ook VBC roert zich om strenge coronamaatregelen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het draagvlak voor de coronamaatregelen van de Curaçaose regering brokkelt verder af. Na Chata roert ook de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao zich. Die wil af...

PBC | Zes mensen positief, opnieuw laag besmettingsratio

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vandaag testten zes mensen positief op Corona op een totaal van 636 afgenomen PCR-testen. Dat geeft een testratio van net geen 1 procent. Deze...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNTR | Coronacrisis verergert dakloosheid op Sint-Maarten

NTR | Coronacrisis verergert dakloosheid op Sint-Maarten

PHILIPSBURG – Daklozen op Sint-Maarten ervaren op het moment grotere gezondheidsrisico’s vanwege de coronacrisis en geven aan dat er minder ondersteuning beschikbaar is.

In een recent rapport van de Verenigde Naties over COVID-19 op Caribische eilanden uitten zij hun zorgen, onder andere dat ‘dak- en thuislozen een grotere kans hebben om COVID-19 op te lopen vanwege het gebrek aan huisvesting, eten en toegang tot medische hulp’.

Op Sint-Maarten zijn er een paar toevluchtsoorden (shelters), die onderdak kunnen bieden aan degenen die dak- en thuisloos zijn geworden. Safe Haven biedt kwetsbare vrouwen en hun kinderen onderdak aan maar heeft een strikte beleid waar ze alleen slachtoffers van huiselijk geweld en misbruik onderdak aanbieden.

Zorgcoördinator Shelley Gordon ervaart dat er meer dak- en thuislozen bij hun aankloppen sinds de COVID-19 lockdowns van start zijn gegaan. Ook al mogen ze niet bij Safe Haven blijven, geeft Safe Haven aan dat ze hun best doen om een alternatief te vinden voor de mensen.

Zorgcoördinator Shelley Gordon (Engels gesproken)

Download audio here
.

De Dr. J Foundation Crisis Shelter biedt sinds 2016 onderdak aan. Hun Transitional Shelter wordt gesubsidieerd door de overheid en biedt onderdak aan dak- en thuisloze gepensioneerden, slachtoffers van noodgevallen en mensen met een verslaving die ook een psychische stoornis hebben. Met de hulp van sociaal werkers, probeert het tehuis hun cliënten binnen drie maanden te re-integreren in de maatschappij.

Dr. Arndel (Engels gesproken)

Download audio here

Suelayne slaapt in een container. Foto: Tim van Dijk

Suelayne zegt dat ze dakloos is geworden aan het begin van de pandemie, toen ze haar baan verloor. Sindsdien heeft ze vanwege haar situatie haar medicatie niet kunnen ophalen. “Sint-Maarten is afhankelijk van toerisme en er wordt daarom beter gezorgd voor toeristen dan voor het eigen volk”, zegt Sualayne.

Afhankelijk van vrijwilligersorganisaties
Veel daklozen op Sint-Maarten zouden honger lijden als vrijwilligersorganisaties zoals het Rode Kruis en de Freegan Food Foundation ze niet van een warme maaltijd per dag zou voorzien. Rode Kruis medewerkster Sandra Brooks zegt dat het aantal dak- en thuislozen waar ze dagelijks een maaltijd naartoe moet brengen, maandelijks is toegenomen.

Het Departement voor Sociale Zekerheid van de overheid van Sint-Maarten is belast met het opstellen van beleid die kwetsbare groepen moet beschermen, inclusief dak- en thuislozen. Als reactie op de dramatische daling van inkomens vanwege de corona pandemie is er een COVID-19 specifiek Werkloosheid Steun Programma (Unemployment Support Program) opgezet die 1150 Antilliaanse gulden aan mensen uitbetaald, die kunnen bewijzen dat zij hun baan zijn kwijtgeraakt door COVID-19.

Mensen die hier gebruik van willen maken moeten ook een lokale bankrekening hebben. Deze voorwaarden maken het onmogelijk voor sommige daklozen om hiervoor in aanmerking te komen.

Tweede golf op komst
De Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid voorspelde dat wellicht 5,000 mensen hun baan kwijt zouden raken door het virus. CPS identificeert nu rond vijftien nieuwe COVID-19 gevallen per dag, bijna drie keer zoveel als aan het begin van de pandemie.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

1 reactie

  1. Niet verwonderlijk deze puinhoop met zo’n stelletje moron-politici-hooligans die het eiland in een financiële Lock-down houden als gevolg van de bestuurlijke impasse die daar door de bewuste dames en heren wordt veroorzaakt.

    Ikke, ikke, ikke gaat voor het volk want dat kan stikke

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties