NTR | Churandy Martina: ‘Als ik goed loop ben ik weer Nederlander’

Door Pieter Hofmann

Sprinter Churandy Martina | foto Pieter Hofmann

Sprinter Churandy Martina | foto Pieter Hofmann

ARNHEM – Al te zwaar tilt sprinter Churandy Martina niet aan zijn blessure. Hij is meer uit voorzorg op sportcomplex Papendal, waar we hebben afgesproken. “Het is niks groots, maar ik wil gewoon dat alles goed zit”, meldt de goedlachse Martina.

De aanhechting van zijn hamstring is wat stijfjes. In de laatste anderhalve week heeft hij nog niet voluit gesprint, zegt hij. Martina: “Als iemand zegt dat hij zonder pijn loopt of sport, dan denk ik dat hij liegt. Ik heb niet zoveel pijn dat ik niet meer kan bewegen, maar de pijn is er altijd en gaat niet weg. Maar het moeten wel goede pijnen zijn!”

Pieter Hofmann in gesprek met Churandy Martina 

Het sprintkanon is al geplaatst voor de Wereldkampioenschappen Atletiek in Beijing (augustus) en de Olympische spelen in Rio (volgend jaar), dus risico’s hoeft hij niet te nemen. “Als ik ga lopen en het gaat slecht, ben ik weer met blessurebehandelingen bezig. Dat kost me weer een week.”

Martina kende wel meer blessureleed in de afgelopen jaren. Van kwakkelen wil hij niet weten, op het WK wil hij zowel op de 100 als de 200 meter minimaal de finale halen. Veel meer dan 100 procent fit worden en blijven hoeft hij niet te doen, stelt de sprinter. “In principe heb je bijna alles al gedaan, vanaf de opbouw van vorig jaar al. Nu zijn het meer kleine dingen, zoals de start en de acceleratie daarna. En nog sterker finishen.”

Media
De laatste race tot nu toe finishte Martina als achtste op de 100 meter van de World Challenge in Madrid. Niet voor het eerst legden de Nederlandse media na afloop nadruk op zijn Curaçaose achtergrond en reserveert het de uitdrukking Nederlander voor wanneer hij aansprekende resultaten boekt. Stoort het hem? “Ik ben dezelfde Churandy Martina, in Curaçao geboren met een Nederlands paspoort.”

Martina: “Jij weet ook dat het niet eerlijk is. Maar ik kan niks eraan doen, die mensen blijven gewoon hetzelfde doen volgende keer. Als ik goed loop – finale, medaille en alles – ben ik weer Nederlander. Ik hou me niet aan negatieve dingen vast, ik heb er geen tijd voor.”

Olympische Spelen
Volgend jaar zijn in Rio de Janeiro de Olympische Spelen, voor Martina alweer voor de vierde keer. De sprinter is dan 32. “Justin Gatlin is twee jaar ouder dan ik en hij loopt sneller dan iedereen.” Ouderdom brengt ook ervaring met zich mee, vindt Martina. ”Je kent je lichaam beter, dus je weet wat je wel en niet moet doen. Je moet wel meer voor je lichaam zorgen, maar dat is normaal.”

Martina kijkt uit naar de Spelen. “Sowieso wil ik aan de start staan en dichtbij een perfecte race komen. Niemand gaat dat meteen halen. Al loop je een wereldrecord en je kijkt hem terug dan nog zie je dat je het hier en daar anders had kunnen doen. Ik wil er dichtbij komen en dan ben ik blij, het resultaat maakt dan niet uit.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

12 Reacties op “NTR | Churandy Martina: ‘Als ik goed loop ben ik weer Nederlander’

 1. @Martin, als er iemand hier is die dom is, dan ben jij het. En niet zomaar een beetje dom, maar oerdom. Je moet wel zwaar ziek in je kop zijn om zo gemeen en zonder reden op deze jongen in te hakken. Wat heeft hij jou gedaan? Wat is jouw probleem? Ben je soms misbruikt in je jeugd? Heeft je Pa in je jeugd aan en in je reet gezeten Martin? Hoe lang is dat misbruik doorgegaan Martin?

  En waarom zou Churandy Martina foutloos Nederlands moeten praten Martin? Is Nederlands ooit zijn moedertaal geweest? Oke, ik weet nu dat je als jochie besodomieterd bent, maar wat heeft het met Martina ta maken? Wat bezielt je jongen?

  Je bent een ongelooflijke stommeling, je praat over Martina die geen foutloos Nederlands kan spreken, maar jij kan niet eens foutloos Nederlands schrijven!! Dus waar héb jij het eigenlijk over? Jouw stupide commentaar zit boordevol taal en schrijffouten Martin. Hoe verklaar jij, wanna be neerlandicus, die verschrikkelijke taalfouten?

  Bovendien is deze Martina niet zomaar uit zichzelf met met z’n commentaar op de proppen gekomen. Nee, het werd hem gevraagd, je leest toch dat het hem koud laat? Wat betreft gouden tanden, tatoeages en wat dies meer zij, onder welke steen heb je al die tijd geslapen luilak? Tatoeëren is een rage in Nederland en onder Nederlanders én ook onder Europeanen. Elke sporter, elke tokkie en tegenwoordig zelfs yuppies en allerhande leuke hoogopgeleide vrouwen hebben tatoeages op armen, benen, rug en zelfs op hun pik of kut, dus waar lul je eigenlijk over?

 2. Wat een domme opmerkingen. Hij is razend populair in het Koninkrijk. En ook nog eens zeer gerespecteerd bij zijn collega’s.

 3. Just a matter of respect voor elkaar en een kleine dosis beschaving is nodig om een aardige reactie te schrijven, mensen zoals jij missen beide.
  Prettige dag verder.

 4. Leuk he? Zo’n reactie. Dit kan alleen van een racist komen

 5. Martina presenteert zich in de media als een oerdommetje jongetje dat uit de mondi is getrokken en in de wereld is neergezet. En ik vrees dat het geen act is maar hij echt niet weet of de wereld rond of plat is. Een zit foutloos Nederlands heb ik hem nog niet horen spreken.

  Zijn link met de MFK spreekt ook niet in zijn voordeel, maar dat vergeven we Martina net als Ramsay Soemanta omdat ze zo dom zijn en niet beter weten dan dat de leugens van Schotte waar zijn.

  En die tattoos, gouden tanden en oorbellen. Mijn dochtet moet niet met een type Martina thuiskomen, maar goed, ieder zijn (wan)smaak.

 6. mee eens..

 7. stanley Held

  Beste Karel, men zal mij vervelend vinden. Dit schaar ik onder een racistische opmerking. U maakt hier een duidelijke onderscheiding hoe uw ideale Nederlander eruit moet zien. Dit valt naar mijn mening niet onder vrije meningsuiting. Ik hoop dat de redactie maatregelen neemt

 8. toen ik hem hand in hand met schotte zag lopen, vond ik hem behoorlijk eng.
  en geloof me ik ben geen homofoob.
  maar dat hij zch leent om met de MFK geassocieerd te worden.
  dan is hij of corrupt of oerdom, laten we het laatste maar hopen.

 9. Kijk, de moraalridders William en Marcus zijn ook uit bed.

  Antilliaanse echtgenotes zeker, waar jullie politiek correct voor moeten zijn?

 10. I second that, redactie

 11. Ik heb bezwaar tegen dit commentaar. Ongefundeerd en ongemotiveerd.
  Redactie, graag verwijderen!!!

 12. Sorry Martina, maar met je oerdomme infantiele gedrsg, je banden met de criminele MFK, je oorbellen, gouden tanden en tattoos zien we je nog niet als Nederlander zelfs wanneer je 5 keer goud wint bij de Olympische Spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *