26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Caribsch Netwerk Student Chanté (23) uit Curaçao raakt bijna dakloos in Amsterdam

HomeMediaNTR | Caribsch Netwerk Student Chanté (23) uit Curaçao raakt bijna dakloos...

AMSTERDAM – Het zal je maar overkomen: midden in de coronacrisis dakloos raken in Amsterdam en je hebt geen familie om op terug te vallen. Een uur voordat Chanté uit Curaçao haar studentenkamer moest verlaten, had ze nog niets. 

Het zijn stressvolle dagen voor negen studenten die vorig jaar uit Curaçao naar Amsterdam zijn gekomen, omdat hun tijdelijk huurcontract met de Curaçaose studiefinancierder SSC afloopt. Het is hen na hun eerste studiejaar niet gelukt om op tijd een andere kamer te vinden.

De studenten komen onder begeleiding van SSC naar Nederland en kunnen voor hun eerste jaar een kamer krijgen als opstapje. Ze moeten daarna zelf een kamer hebben gevonden. De overgrote meerderheid lukt het wel.

Volgens student Chanté is ze al op Curaçao slecht geïnformeerd en begeleid in bijvoorbeeld hoe ze zelf een kamer kan vinden. “Pas hier kwam ik er achter dat er lange wachtlijsten zijn en door de coronacrisis is het veel moeilijker geworden om een kamer te vinden. De stress is enorm.”

Studenten helpen elkaar, maar niet iedereen heeft een kamer
Nog niet iedereen heeft een kamer. Op het laatste moment wisten enkele van de studenten alsnog een tijdelijk onderkomen af te dwingen. Bijvoorbeeld in Zeist, wat met het openbaar vervoer ongeveer een uur reizen is naar hun studiestad Amsterdam.

“Twee van de studenten hebben flink de druk opgevoerd om alsnog een kamer te krijgen. Ze hebben vervolgens andere studenten onderdak aangeboden, in hun klein kamertje”, aldus oud-student Darren Arnell. Hij schrok van de eerdere oproepen op sociale media en kon niet anders dan te helpen met de verhuizing en contact leggen.

Jaarlijks terugkerend probleem
Gebrek aan huisvesting is een jaarlijks terugkerend probleem. Wie een andere kamer vindt, moet vaak dubbele huur betalen. De studenten kunnen alleen in de allerlaatste maand daar een extra lening voor krijgen. “Als ik eerder in mei een kamer had gevonden, had ik die niet kunnen betalen”, aldus eerstejaarsstudent Chanté. “Dan wordt het zo wel spannend.”

Volgens SSC is het voor de stichting ‘financieel niet mogelijk’ om lege kamers die er dan ontstaan door te betalen. “Je bent bovendien niet verplicht om een kamer van SSC te nemen.”

Een woordvoerder van SSC benadrukt dat de studenten goed worden geïnformeerd en weten waar ze aan toe zijn. “Het is niet zo dat we de studenten aan hun lot overlaten. We zoeken voor deze studenten naar een tijdelijke oplossing.”

Verslaggever John Samson bij Chanté (23) in Amsterdam

Bron; NTR/CaribischNetwerk

7 reacties

  1. Inderdaad @Nadine, het klopt wat je daar schrijft, de studenten krijgen een luxe appartement waarschijnlijk op kosten van de gemeenschap voor 12 maanden en moeten zelf in de tussentijd iets anders zoeken.

    De vraag is hoe kwamen ze aan een studiebeurs want als je zo iets simpels niet kan organiseren, heeft een diploma straks geen nut; Uiteindelijk kan je een ezel uit een bos halen maar niet het bos uit de ezel.

    Het is ook zo dat Nederlandse studenten vaak in de horeca een bijbaantje hebben, nu met de lockdown dat alle horeca gelegenheden dicht moesten zijn veel studenten weer thuis gaan wonen.

    Op dit moment is bijna in alle steden een overschot aan kamers dus het verhaal van deze Chanté klinkt een beetje vreemd. Blijkbaar wilden ze geen kamer huren maar een huis of appartement waar ze gezellig bij elkaar blijven.

    Er zijn zelfs genoeg hospita’s in Nederland die een kamer verhuren en de tijd van gekke eisen van om 9 uur s’avonds lichten uit, geen bezoek ontvangen en max. 2 dagen in de week douchen, is allang voorbij.

  2. Wat Covid hiermee te maken heeft daar snap ik geen bal van BTw..
    Ook gedurende de corona lockdown gingen de colleges gewoon online door.

  3. Het gaat hier om studentenflats.
    Studenten die via SSC naar NL gaan om te studeren krijgen voor het eerste jaar een gemeubileerde kamer in een studentenflat van SSC.
    Ze moeten in de tussentijds een vaste studentenkamer zoeken voor het door je in te schrijven op een studentenkamerwebsite en dan kom je vanzelf aan de beurt, want er is een groot verloop in die studentenflats.
    Waarschijnlijk hebben die kinderen zich niet ingeschreven, omdat ze het niet wisten, en zitten ze met de gebakken peren nu.

  4. Ik zou ook geen Curaose huurders nemen, die hebben een verschrikkelijke reputatie wat betalen betreft en leven je woning compleet uit.

    Desalniettemin is er in Amsterdam zeker woonruimte, maar voor wat betaalbaars moet je wellicht een heel stuk van het centrum gaan zitten.

    Betwijfel of Chante echt gezocht heeft. Of wilde ze voor de huurprijs van een appartement op Seru Papaya aan de PC Hooftstraat gaan wonen?

  5. Beste Chanté, heb je al op kamernet.nl gekeken? Daar staan heel veel kamers vrij. Het is wel raar dat jij niets in Amsterdam kan vinden, op kamernet staat meer dan 100 kamers vrij.

    Ben benieuwd waarom je, je kamer op stel en sprong moest verlaten want in Nederland wordt de huurder goed beschermd. Eén voorwaarde je moet de huur wel betalen.

  6. En hoe zit het met Papie en Mamie die Huili Huili bij het weg gaan op Hato stonden, hebben die geen familie in NL, of is het inderdaad waar wat de YDK mentaliteit betreft, ikke ikke en de rest kan stikken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties