30 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Boeren op Curaçao beter beschermen’

HomeMediaNTR | ‘Boeren op Curaçao beter beschermen’

WILLEMSTAD – Meer marktbescherming, minder import van producten die op Curaçao kunnen worden geproduceerd en financiële steun van de overheid. Dat is wat ondernemers in de landbouw, veeteelt en visserij verlangen. “De overheid moet ons een handje helpen.”

Minister Suzy Camelia-Römer van Gezondheid, Milieu en Natuur wil dat Curaçao over vijf jaar beschikt over duurzame landbouw. Het eiland zou grotendeels zelf in haar behoefte aan verse producten moeten kunnen voorzien, en niet afhankelijk zijn van import uit onder meer Venezuela.

De drie landbouwcooperaties op Curaçao – een op Banda’bou, een op Banda’riba en een voor Hato en omgeving – stellen als voorwaarde dat de huidige lijst van 22 tegen import beschermde, lokaal geproduceerde producten wordt uitgebreid. Dat zou betekenen dat importeurs ook voor andere producten bij de overheid ontheffing moeten aanvragen om deze te kunnen invoeren.

‘Telen is niet moeilijk’
“Op Curaçao kan vanalles geteeld worden, veel meer dan 22 soorten groente en fruit,” zegt Wendel Alberto, kunukero op Soto. “Telen is niet moeilijk, dat kun je leren, maar de aanplant beschermen tegen vandalisme, diefstal en ziekteverwekkers die van elders worden ingevoerd, dat is een ander verhaal. Ik had grapefruit, sinaasappel, mandarijn en peren en appels. Allemaal weg, door diefstal en door vreemde virussen.”

Het is volgens Alberto niet rendabel om camera’s te plaatsen of andere beveiligingsmaatregelen te nemen. “Dat kost allemaal geld en hoe verdien je dat terug? De prijs van de producten kun je niet verhogen, telkens wanneer jij extra moet investeren wanneer jouw afrastering weer eens is vernield en een deel van de oogst weg is.”

Stanley Marks, oprichter en hoofd van de afdeling landbouw bij de Ontwikkelingsbank Nederlandse Antillen (Obna), erkent dit probleem. “Het motiveert mensen niet om zich als landbouwer te profileren. Dat betekent niet dat er op Curaçao niet geproduceerd wordt, integendeel, maar men loopt er niet mee te koop.”

‘Dieven zorgen ervoor dat mensen zich niet als landbouwer profileren’ – Stanley Marks, Obna

Marks heeft in de 33 jaar dat hij bij de Obna werkt het aantal ondernemers in de landbouw, veeteelt en visserij zien stijgen naar 1600. “De interesse is groot. Nostalgie en weemoed speelt bij velen een grote rol. Het wachten is op meer ondernemers die beginnen vanuit de gedachte: hoe gaan wij dit land voeden?”

Verduurzaming van de sector is alleen mogelijk als de overheid zorgt voor kennisoverdracht, bij voorkeur door de oprichting van een landbouwschool, zegt Marks.

Schade
“In afwachting daarvan kan het aanbieden van cursussen aan ondernemers een groot verschil maken.” Tevens dient justitie werk te maken van de opsporing van dieven en vandalen, aldus Marks. “Het is hoog tijd dat dit serieus wordt opgepakt. De schade die ondernemers lijden is beduidend, en zij kunnen hier niet voor blijven opdraaien. Dat staat ook de ontwikkeling van de sector in de weg.”

Bron: NTR/CaribischNetwwerk

7 reacties

  1. Lapas zegt: “…volgens mij is Wendel Alberto geen boer maar een kunukero (heb de nieuwe spelling geleerd)…”

    Helaas Lapas, het is niet boer maar bur.

  2. “Volgens boer Wendel Alberto”, volgens mij is Wendel Alberto geen boer maar een kunukero (heb de nieuwe spelling geleerd).

    Laatst was ik in Colombia op bezoek bij iemand in Cali en ben met haar naar het platteland gegaan waar haar broer een boerderij heeft. Behalve dieren had hij allerlei groenten en fruit, het was mooi om te zien maar de man werkt keihard.

    Hij liet me ook zien dat zijn zoon die niet zo hard wilt werken op een deel van zijn land cocaplanten aan het verbouwen is. Het was wel bijzonder om deze generatie kloof mee te maken.

    De oudere man werkt zijn hele leven keihard en de andere weet het slim aan te pakken en hoeft nu al voor de rest van zijn leven niet meer te werken.

    Wendel Alberto moet bij de overheid pleiten om wiet te mogen planten daar is meer vraag naar en het is lucratiever.

  3. Kan de overheid deze meneer niet steunen? Meneer Alberto wel te verstaan. Hoop dat hij steun uit Nederland gaat krijgen, maakt niet uit door wie. Hij wil wel, maar loopt tegen veel obstakels.
    Mooie reportage trouwens.

  4. Triest en typisch Curacao. Hoe bevorder je de landbouw. verminder diefstal en vernieling.
    Kennisoverdracht van de overhead op landbouw gebied beter niet. De enige die er iets van wist kwam uit limburg had 2 illegalen in dienst. Diefstal tegen gaan gaat ook niet lukken want het zijn zelf dieven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties