31 C
Willemstad
• dinsdag 18 juni 2024

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 juni 2024

Opinie | UPG-status Koninkrijksdelen: ook sociaal-economische rechten

Opinie Wessel Geursen | Persbureau Curacao De discussie over de voordelen van de ultraperifere gebied (UPG)-status voor de Caribische Koninkrijksdelen is opnieuw opgelaaid, mede door een recente motie...

PBC | Rekenkamer Aruba vernietigend over overheids-NV’s

Persbureau Curacao ORANJESTAD – Het op afstand zetten van overheids-NV’s op Aruba heeft geleid tot een chaos bij die bedrijven. Alleen het elektriciteitsbedrijf WEB lijkt de tand der...

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...
- Advertisement -spot_img

NTR | Aruba van het slot; alleen aan de grens nog testen

HomeNieuwsGezondheidNTR | Aruba van het slot; alleen aan de grens nog testen
Aruba corona | Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Geen mondkapjesplicht, geen beperkingen voor horeca en huisbezoeken meer en ook korte sluitingstijden van de baan: Aruba maakt een einde aan de coronamaatregelen vanaf 17 februari. Alleen bij de grens moet nog getest worden.

Maar wie twee vaccinaties heeft en de boosterprik, hoeft niet te testen en mag vrij het eiland binnen.

“We gaan heel goed nu”, zegt premier Evelyn Wever-Croes bij de bekendmaking. “We zijn uit de vijfde golf.” Deze golf die in december begon door de omikron-uitbraak, zorgde net als elders in de wereld een record aan besmettingen. In tegenstelling tot Curaçao vielen er deze golf minder coronadoden op Aruba. De meeste coronadoden vielen vorig jaar met de uitbraak van het delta-virus.

Premier Evelyn Wever-Croes maakt bekend dat ze bijna alle regels intrekt – foto: Sharina Henriquez

Begin januari liet Aruba al weten te werken aan een ‘exit strategie’ om zonder maatregelen te kunnen leven.  Met het plan wil de overheid de pandemie endemisch verklaren en de zorg zo inrichten dat er structureel genoeg IC-bedden en personeel zijn om uitbraken op te vangen.

De gezondheidsminister vertelde toen dat het ziekenhuis genoeg geld heeft om dat te kunnen regelen. Inmiddels komt er toch 2,4 miljoen gulden van nationale zorgverzekeraar AZV om de IC uit te breiden.

Op de vraag wat er allemaal al is geregeld in het ziekenhuis nu bijna alle  maatregelen zijn ingetrokken, geeft de premier na herhaaldelijke vragen van Caribisch Netwerk geen duidelijkheid.

“We zijn er nog mee bezig. Hoe ver we zijn, dat zijn vragen voor de minister van gezondheid. De maatregelen moeten we nu intrekken omdat het niet meer te verantwoorden is met deze (lage, red.) cijfers. Dat heeft een juridische reden.”

‘De maatregelen moeten we intrekken want het is niet meer te verantwoorden’

Aruba heeft vijf coronagolven meegemaakt – de delta-uitbraak was de meest dodelijke.

Sinds op 13 maart corona op Aruba werd geconstateerd, zijn volgens de cijfers van de overheid 33.531 personen positief getest en 198 mensen eraan overleden. Veel mensen verwachten al een flinke versoepeling nadat het kabinet eind vorige week bekendmaakte op 26 februari een carnavalsparade toe te staan en ook gedeeltelijk te subsidiëren. De gezondheidsminister Dangui Oduber die ook over toerisme gaat, wil het kabinet hiermee de sector helpen uit de crisis te komen.

Er kwam ook flink wat kritiek. Zoals van de vakbonden die al maanden met het kabinet in de clinch liggen over bezuinigingen. Dinsdag reageerden vijf werkgeversorganisaties, die ook de toerismesector vertegenwoordigen, ook negatief: “Het is het onverantwoordelijk om nu carnaval te vieren. We verzoeken de regering om het bijvoorbeeld in de maand mei te houden als het laagseizoen is en er dus veel minder risico’s zijn voor het toerisme, bedrijfsleven en heel het eiland.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties