30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 17:26

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Na spoedberaad van het Curaçaose kabinet liet premier Pisas alsnog aan Knops weten akkoord te zijn.

ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is dat Aruba onvoldoende heeft bezuinigd op haar zorgkosten.

De goedkeuring van de liquiditeitssteun stond deze vrijdag op de agenda van de rijksministerraad in Den Haag, maar is doorgeschoven op verzoek van Aruba naar eind oktober.

- Advertentie -

Aruba leunt zwaar op de Nederlandse steun vanwege de crisis in het land. Maar om het geld te kunnen lenen, moet het land aan voorwaarden voldoen.

Korten op de zorg
Zo moet Aruba 60 miljoen gulden (ruim 28 miljoen euro) bezuinigen op de zorgkosten. Het lukt het Caribische land om 40 miljoen (bijna 19 miljoen euro) te korten, zegt de regering. Maar volgens het financieel toezichtsorgaan Caft is dat onvoldoende en adviseerde de rijksministerraad om niet de coronalening te verstrekken.

Vanuit de zorg is er meerdere keren geprotesteerd tegen deze bezuiniging. Zorgprofessionals noemen het onverantwoord en zelfs gevaarlijk, vooral omdat de pandemie nog niet voorbij is. Er moet volgens hen juist geld bij. De Arubaanse regering heeft vanaf het begin bezwaar gemaakt tegen deze eis van Nederland, maar zegt met haar rug tegen de muur te staan.

Meer tijd
De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes laat weten dat ze demissionair staatssecretaris Raymond Knops  om extra tijd heeft gevraagd omdat de nieuwe regering net pas zit en nog niet kon handelen. Afgesproken is nu dat bij de volgende rijksministerraad eind volgende maand naar het verzoek van Aruba voor liquiditeitssteun en het voldoen aan de voorwaarden worden gekeken.

- Advertisement -

De premier zegt dat deze vertraging niet tot problemen leidt, want ‘het gaat langzaam beter met de overheidsinkomsten’. Aruba leeft van toerisme en zag in de maanden mei, juni en juli een sterke opleving. Maar door het deltavirus lopen de inkomsten sinds augustus weer terug en zijn de prognoses minder rooskleurig dan waar de overheid eerder op rekende.

Bron: NTR/Caribsch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

 1. “Ja het meer uitgeven dan dat er binnen komt is over en uit.”
  Voor normale mensen wel niet voor regeringen. Regeringen kunnen schuld op blijven bouwen, straffeloos.
  Tot dat te snel gaat en dan komt er hyperinflatie en implosie van de economie.
  Onze “bestuurders” weten dit ook en gebruiken dit om de economie, dus de bevolking, te gijzelen. En gebruiken het geld van Nederland om instorting te voorkomen.
  Al het geld van Nederland heeft alleen dat doel. De economie is niet zelf supporting door het uitzuigen en afromen, 1st class price voor last rate products and services, terwijl de inkomsten, voor de meerderheid het niet toelaat om 3th rate products en services te bekostigen.
  En Nederland kan daar miljarden in druppelen maar de plaat zal zo nooit afkoelen. De put zal nooit gedempt worden.

 2. Ipv korten op de zorgkosten zou de regering van Wever kunnen overwegen de topsalarissen van de bojos’ te korten.
  Ik denk dat het op Aruba hetzelfde is als hier.

 3. Ja het meer uitgeven dan dat er binnen komt is over en uit. Toen ik mijn bouwbedrijf met meer dan 150 werknemers had betaalde ik die ook niet meer als dat er binnen kwam. Maar ik had natuurlijk geen ambtenaren in dienst die niks nada nopes opleveren maar wel de staats kas leeg vreten de hele dag. Dito als Curacrim, die krijgt in Oktober ook een lege boterham van Knops al is de Caft perfect in orde, Knops en het Nederlandse volk zullen Pik Pisas en Holle Bolle Gijs Cooper $$ papier hier effe in de wachtkamer zetten met hun Makamba hatenrij. Mijn voorstel is geen poenne voor curacrim tot het nieuw jaar, dan leert het volk het misschien een keer op welke politieke partij met vooruitgang moeten stemmen, en niet voor een gevulde koek en een flesje rum op Pik & Co moeten stemmen. Maar het zal over 100 jaar nog het zelfde zijn hier op de crim, of niet dan Drekkie?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -