27 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Aantal studenten dat in de regio faalt zorgwekkend’

HomeMediaNTR | 'Aantal studenten dat in de regio faalt zorgwekkend'

Door Dulce Koopman

Studie- en loopbaanbegeleider Jealine Wawoe
Studie- en loopbaanbegeleider Jealine Wawoe

WILLEMSTAD – Studie- en loopbaanbegeleider Jealine Wawoe is bezorgd over het aantal lokale studenten dat faalt tijdens hun studie in de regio. Haar organisatie My Future Career heeft contact met verschillende jongeren ‘die hulp nodig hebben’.

De organisatie begeleidt ‘vrije’ studenten (die niet onder de overheid vallen) om naar Nederland te gaan. Wawoe beschikt niet over cijfers van jongeren die ernstige problemen tegenkomen in de regio, maar volgens haar is zij persoonlijk op de hoogte van meerdere gevallen.

Onkosten
Hoewel Wawoe eigenlijk geen studenten voorbereidt op de regio, helpt zij wel een handje. Wawoe: “Ik help ze gratis met de kennis die ik als professional heb. Wij kunnen hier niet oneindig mee doorgaan zonder de onkosten te kunnen dekken. En de financiële omstandigheden van de ouders zijn zo miniem, dat het ook niet mogelijk is om van hen een bijdrage te vragen.”

De organisatie tracht de jongeren weer in het schooltraject te plaatsen. Dit lukt, ondanks dat de jongere ‘sociaal en emotioneel zeer aangedaan is’. “Je hebt het hier over een jongere in de puberteit die gebroken is.”

Wawoe vindt dat studenten die in de regio willen studeren betere begeleiding nodig hebben. “Bijvoorbeeld een selectie maken wie je wel en wie je niet stuurt. Een van de criteria moet zijn dat het studies zijn voor banen waar ze op Curaçao mensen nodig hebben.”

SSC tevreden
Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is juist erg tevreden. In 2012 begon de overheid opnieuw met het financieringsprogramma waardoor studenten in de regio konden studeren. Het eerste jaar ging een klein groepje van 67 studenten naar de regio. De meesten gingen naar de Verenigde Staten (VS). Ondertussen studeren bijna 600 studenten in de regio, de meesten in de VS. Het daaropvolgende land is Costa Rica, daarna Colombia en Puerto Rico.

De verwachte slagingspercentage in de regio was hoger dan in Nederland: 80 procent in de regio versus 45 procent in Nederland. Het slagingspercentage in de regio is ondertussen 90 procent.

Margit de Freitas – foto: Dulce Koopman

Margit de Freitas, directeur SSC, zegt niet op de hoogte te zijn van grote aantallen studenten die in de regio falen. SSC is in afwachting van een bericht van de overheid dat ze dit jaar – net als in 2015 – 4 miljoen gulden extra subsidie krijgt om studeren in de regio te financieren.

‘Fout’
“Toen we dit jaar de begroting van het parlement bekeken bleek de 4 miljoen er niet bij te zitten. Ik denk dat het een fout is”, zegt De Freitas. Ondertussen is er een brief onderweg naar de minister van Onderwijs, met het verzoek om in een aanvullende begroting de 4 miljoen voor de SSC te garanderen.

Bron: CaribischNetwerk/NTR

19 reacties

  1. Mano, Wat doe je nog online?

    Je wekelijke happy hour bij Floris Hotel begint zo. Kan je daar weer de aandacht krijgen die je zo nodig hebt!

  2. @Brian S., zit toch niet zo stom uit je vette nek te kletsen man, ik heb mw. de Freitas luid en duidelijk horen zeggen dat de meeste van die bijna 600 studenten in Amerika studeren, gevolgd door Costa rica, Colombia etc. Ik weet heus wel wat ‘regio’ betekent hoor, dat hoef jij mij niet te komen uitleggen. Integenstelling wat jij stelt heeft ze nooit beweerd dat studeren in de regio goedkoop is, hoe kom je er eigenlijk op? Ze vertelde juist dat studeren in Amerika heel duur is, dat zei ze met nadruk. Dus jij beweert doodleuk dat ze LIEGT!!! Dat kan ze echt niet maken gek, what about de ouder(s) van die studenten in Amerika? Ze heeft eens zelfs de namen van de highschools en sommige Universteiten in Amerika benoemd waar die kinderen studeren. Dus waar heb ‘t eigenlijk over? Overigens, Amerika, met name Miami, behoort wel degelijk tot de onze regio!

    P.s.,
    sodeflikker toch op met je “seconde of fame”, is dat zoek jij hier op dit forum Brian S.? fame???? Hier valt echt niks geen kutfame te behalen hoor! Shit Brian S., je bent erger dan ik dacht, behalve een beroepsroddelaar oftewel roddelwijf, wordt jouw mind ook beheerst door rare gedachtenspinsels over roem, fame e.d.?!? hahahaha.. 😆 😆 😆

  3. En Curacao Indepente had het nog over dat de cultuur in de regio hetzelfde is als die van ons op Curacao..

    Ik wist niet dat onze cultuur zoveel gemeen had met die in Maine, Idaho, Kansas, Oregon, Hawaii en Pennsylvania..

  4. Grappig Mano, maar met studeren in de regio bedoelt men niet de USA maar landen als Costa Rica, Cuba en Costa Rica.
    Zo is 1 van de beweegreden volgens mw. Freitas dat studeren in de regio zo goedkoop is. Nou studeren in de USA kost een fortuin en niet te betalen voor de gemiddelde YDK. Ook is er geen beurs vanuit de overhead in de USA. En kwa reizen? Vliegen in de USA is ook duur. Dus je hebt je seconde van fame gehad Mano!! heel grappig! en nu weer houden bij de feiten!

  5. Mano, Je vroeg wie zou er liegen. Aan de handel en wandel van De Freitas is ze niet echt een dame die eerlijk is en liegt over haar handel en wandel.. Ik denk dat de meerderheid er vanuit zou gaan dat mw Wawoe de waarheid spreekt daar mw freitas graag liegt

  6. Nou, weet je @Brian S., het artikel handelt naar mijn weten niet over de handel en wandel van mw. de Freitas. Ik snap wel dat redu-roddels, of het nou waarheden, halve waarheden of stomweg leugens betreft, best wel een belangrijke rol spelen binnen onze eilandsroddelcultuur. Maar het artikel gaat in dit geval over de “meerdere probleemgevallen” die mw.Wawoe persoonlijk beweerd te zijn tegengekomen onder studenten die in de regio studeren….. etc.
    “Meerdere” is overigens een nogal vaag begrip, meerdere kan een paar betekenen, maar net zo goed ook 3 of 7. 🙂

  7. @Brian S schreef; ‘Natuurlijk kiezen mensen terug die in de region studeren want die diplomas worden niet in Europa of USA geaccepteerd.’

    Wat!? Mw.de Freitas vertelde vanmiddag nog op radio Hoyer 1 dat het overgrote deel van de studenten die in de regio een studie volgt, dat in de USA doet, m.a.w., het grootste deel studeert in de USA. Bovendien sprak ze heel lovend over de door hen behaalde resultaten in de USA. Begrijp ik nou goed dat Amerikaanse diploma’s niet geaccepteerd worden in de USA? Want dat beweer jij wel degelijk Brian S. Ik ben er ook op de hoogte van dat natuurlijk niet alle diploma’s in de regio behaald, in de USA en Europa, met name Nederland, geaccepteerd worden.

    Maar dat Amerikaanse diploma’s niet erkend worden in Amerika vind ik nogal sterk, hoewel niet ondenkbaar, tenzij het om malafide scholen gaat. Ik denk echt niet dat SCC zo stom is geweest om malafide Amerikaanse scholen te contracteren waarvan de diplomas niet erkend worden in Amerika. Mocht dat wel het geval zijn, dan zal het in de toekomst een schandaal van jewelste worden. 😆

  8. Natuurlijk kiezen mensen terug die in de region studeren want die diplomas worden niet in Europa of USA geaccepteerd. Daarnaast kosten van studie kan in die landen ook hoog uitkomen.

    Trouwens vrijwel de meeste studenten die in Nederland studeren willen wel terug maar worden door de YDK als makamba pretu gezien. Vaak is er geen werk voor hun (werk wordt ingenomen door vriendjes) of krijgen ze een baan waar hun meerdere een vriendje is en niets uitvoert en zij niet kunnen doorgroeien. Dit is iets wat men op Curacao niet wil erkennen en maar blijven huilen over de braindrain daar vrijwel elke YDK student terug wil!

  9. De regio cultuur heeft meer overeenkomsten met Curaçao, maar als student heb je wel een hogere prestatie druk door de versterkte studentenvisum met beperkte verblijf tijd en verplichte terugkeer. Wat wel een struikelblok kan worden, zijn de kosten mocht die hoger uitvallen. In Nederland is het ook één van de redenen voor studie vertraging of uitval, de studiefinanciering (lening) dekt niet alles, bijbaan erbij gaat ten koste van de studievoortgang en/of voltooiing van een studie. Hiernaast heb je ook te maken met een complete andere cultuur, omgangsvorm, dus zonder zelfdiscipline kom je er niet. Het verbaast niks dat succes ratio Nederland: Regio een 1:2 is. Toegevoegde waarde is dat afgestuurde uit de Regio wel meestal terug keren. Kwestie van kijken wat mogelijke problemen zijn waartegen studenten aanlopen en hieraan werken, zowel voor studenten die voor de Regio kiezen als die voor Nederland gaan. Met name stimuleren van afgestudeerden om terug te keren na hun studie in Nederland loop ook niet lekker.

  10. De benoeming van de Freitas was al ondeugdelijk. Daarnaast is er wanbeleid bij SSC dankzij de Freitas. Misbruik van de dienstauto, geldverspilling voor de renovatie van het pand in Pietermaai, het verstrekken van bijzondere beloningen en het kwijtschelden of verlagen van schulden van vrienden, kinderen en kennissen.

  11. Maar dan vraag ik me toch af wie gelijk heeft, of wie overdrijft, mw.De Freitas of mw.Wawoe??? Volgens de Freitas is de verwachte slagingspercentage in de regio maar liefst 90%, was 80%….Mw. Wawoe daarentegen beweert persoonlijk op de hoogte te zijn van “meerdere gevallen” die ernstige problemen ondervinden. (hoeveel gevallen?)
    Wat is nou waarheid? Of probeert mw.Wawoe’s organisatie misschien een graantje overheidssubsidie mee te pikken? Dat gezien haar reactie; “Ik help ze gratis met de kennis die ik als professional heb. Wij kunnen hier niet oneindig mee doorgaan zonder de onkosten te kunnen dekken.” (de woorden gratis en onkosten doen denken…)

    Waarom zou de Freitas liegen? Als er 600 studenten in de regio studeren is het natuurlijk niet uitgesloten dat er “meerdere gevallen” (zullen) zijn die ernstige problemen ondervinden, het is niet en nooit gezegd dat alle 600 studenten in de regio probleemloos hun studie zouden kunnen afronden..dat zou uniek zijn. Dus zo opzienbarend is dat niet. Of niet mw.Wawoe….

  12. De Freitas is politiek geplaatst. Zegt genoeg dus.

    Hoe lang wil je blijven doorgaan. Maar PS heeft onderwijs nu al 6 jaar.. en om de 6 maanden een andere minister.

  13. Is dit weer een soort zakkenvullerij visje uit gooien Wawoe!, om subsiedie uitgekeerd te krijgen net zoals Jacinta Constancia met haar stichting, 80.000,00 nafjes verdwenen onder de zon, en de verhuurder van het pand moet nu na jaren zijn geld nog buren( beurt hij nooit never van ze lang zij ze leven niet meer?)zo als elke keer weer na verkiezingen komen er voetzoekers boven water, die door vriendjes die nu de politieke macht hebben in gefluisterd worden waar de poen is te halen. wat een misselijk verhaal weer. komt geen K.T van terecht. Laten we nog maar een paar miloen belasting geld in het hopeloos Insel Air verhaal proppen, hebben er een paar weer een fijn weekende?.

  14. de Freitas is wel vaker niet op de hoogt van zaken, dus mag je je afvragen of dit wel de persoon on the right spot is.
    Leren begint met vallen en opstaan, schoolbegeleiding is een must, talen spreken is een must. Dat schort er helaas veel te vaak aan.
    Eens met @Brian S, de PS, maar ook de ander partijen valt in deze veel te verwijten. Het is al jaren een groot probleem dat kinderen afhaken, ook in de tijd dat Leeflang min.v. Onderwijs was. Sorry to say maar ook zij heeft er niets van gebakken, behalve een schrikbewind uitoefenen in haar tijd. Helaas volstrekt ogeschikt voor deze baan.

  15. Weer een falend iets van de PS. Studeren in de region. Veel kinderen spreken de taal niet goed. Komen in een andere cultuur en hebben vaak geen familieleden in de buurt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties