27.2 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 20:10

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | ’17 jaar nodig voor herstel koraalschade bouw mega-pier Curaçao’

José Manuel Dias

Koraal beschadiging megapier door BAM | Ecovision

WILLEMSTAD – 52 procent van de totale oppervlakte van een groot koraalrifgebied op Curaçao is in april beschadigd tijdens de werkzaamheden om onderwater een barge te verankeren. De Nederlandse hoofdaannemer BAM is bezig met de bouw van een tweede mega-pier op het eiland.

“71 procent van de grote koralen heeft een ernstige klap gehad. Er is geconstateerd dat ankers en ankerkabels het koraal hebben doorgesneden, verbrijzeld of losgetrokken. Volgens berekeningen zal het ruim 17 jaar duren voordat het aangetaste koraal weer aangegroeid is.” Dat staat in het eindrapport van milieu-consultancybedrijf EcoVision. Het rapport is gemaakt in opdracht van Curaçao Ports Authority (CAP).

- Advertentie -

EcoVision heeft de ankerplannen van BAM en de schade die in het gebied is geregistreerd geanalyseerd. De geconstateerde schades zijn verdeeld over twee gebieden: een klein gebied van 400 vierkante meter en een groot gebied met een diepte van tussen de 2 en 30 meter. Op een diepte van tussen de 4 en 10 meter is de waarde van de koraalbedekking het hoogst. “Het koraalrif dat buitengewoon goed ontwikkeld was met een grote diversiteit aan koraalsoorten, heeft veel van zijn aantrekkelijkheid verloren”, staat in het rapport.

Schade berekenen
Het milieu-consultancybedrijf heeft niet de geldwaarde van de schade berekend, maar heeft zich beperkt tot het gebruik van de parameters van het lokale onderzoeksinstituut Carmabi om de schade te omschrijven. Volgens die berekeningen meet het schadegebied één hectare waar tussen de 42 en 52 procent van het koraal beschadigd is.

Foto’s van het vernielde koraal. Screenshot uit het rapport van EcoVision

In het rapport staat dat de betrokkenen zich niet volledig hebben gehouden aan de voorwaarden van de vergunningen, die aan CAP zijn verleend om de mega-pier te bouwen. In de vastgelegde voorwaarden staat dat een anker uitsluitend gebruikt mag worden bij een diepte van meer dan 30 meter. Ook moet er een zogeheten ‘silt screen’ gebruikt worden om het koraal te beschermen; dit is niet gebeurd. Bouwbedrijf BAM is hoogstwaarschijnlijk degene die de schade heeft veroorzaakt, al wijst dit rapport geen veroorzaker aan. BAM doet zelf ook intern onderzoek naar de vernieling van het koraal.

- Advertisement -

CPA beschikt over drie vergunningen voor de bouw: een bouwvergunning en een vergunning die gebaseerd is op de Nationale Maritieme Verordening uitgegeven door het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening (VVRP), en een ontheffing gebaseerd op de Verordening van het Koraalrif, uitgereikt door het ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Natuur.

Locatie waar het anker de schade heeft aangericht. Screenshot uit het rapport van EcoVision

Fonds voor restauratie
Om de schade te vergoeden beveelt EcoVision twee methodes van compensatie aan. De eerste is een financiële compensatie gebaseerd op de totale economische waarde van het gebied. De tweede is een fonds voor de restauratie van het koraal in het aangetaste gebied. Het fonds moet dan door Carmabi beheerd worden, in samenwerking met lokale duikondernemingen. De voorkeur van EcoVision gaat uit naar de tweede methode.

Bron: CaribischNetwerk/NTR

- Advertisement -

Artikel delen

3 reacties

  1. @CI. Helemaal mee eens. CPA wast zijn handen in onschuld en wijst heel geniepig naar BAM als boosdoener. Vergeet niet dat de vergunningen aan CPA zijn verleend. CPA draagt deze verantwoording en niet BAM. De details van de overeenkomst tussen CPA en BAM gaat de gemeenschap niet aan, behalve dat het om gemeenschapsgelden gaat.

  2. Prima dat er nu zicht is op schade en mogelijke herstel periode nu nog economische schade tijdens de 17 jaar herstelperiode bepalen en op de bordje van CPA zetten. Dit gebeurd als men aannemersbedrijven inhuurd die geen kennis hebben van de regio men leert het nooit zeg!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Aantal actieve besmettingen neemt af

Het aantal actieve coronabesmettingen op Curaçao neemt al twee dagen af. Afgelopen dag testten 48 mensen positief op het coronavirus op een totaal van ruim 1500 afgenomen...

Democracy now! | Monday, July 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Drie Venezolanen doen noodoproep Pisas

Drie Venezolanen die al tien maanden vastzitten in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis hebben een noodkreet gestuurd naar premier Pisas. Hun detentieomstandigheden zijn slecht en ze worden...

DolfijnFM | Ruim helft hotelkamers weer bezet

Ruim de helft van alle hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat meldt CHATA. Daarmee krabbelt Curaçao langzaam weer uit het diepe dal vanwege...

DolfijnFM | Inspectie niet te spreken over uitgaansgedrag jongeren

De Inspectie is niet te spreken over het gedrag van jongeren in het uitgaansleven. Dat schrijft de Èxtra. Dit weekend werd er extra gecontroleerd vooral in het...
- Advertentie -