28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Coronaleningen: komen de eilanden en Den Haag er toch samen uit?

HomeMediaNTR | Coronaleningen: komen de eilanden en Den Haag er toch samen...
A.s. nieuwe vergadering Rijksministerraad  | Ⓒ CTB

DEN HAAG – Komt er snel structurele financiële hulp uit Den Haag? Een definitief besluit wordt deze week niet verwacht, toch kan komende vrijdag een belangrijke dag worden. Er staat namelijk een Rijksministerraad op de agenda.

De eilanden hebben honderden miljoenen nodig, maar kunnen daarvoor alleen bij Den Haag aankloppen. Het Nederlandse kabinet heeft sinds een paar weken een zwaardere eis op tafel gelegd. Dat betekent: meer hervormingen doorvoeren en dat Nederland zelf met het geleende geld aan de slag gaat op de eilanden. Zeven jaar lang.

Gaan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten bij het kruisje tekenen? Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) wil voor september nog duidelijkheid hebben. Of er vrijdag echt stappen zijn gezet, zal afhangen of Nederland en de eilanden de komende dagen zullen onderhandelen. De Rijksministerraad is een formele vergadering. Een akkoord bereiken, gebeurt sneller door van tevoren gesprekken te voeren zeggen experts.

‘We vragen Nederland gewoonweg om een dialoog’
“We hebben nog geen gesprekken gevoerd sinds die pakketten op tafel liggen”, zegt premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zeggen dat ze net als Nederland ervan overtuigd zijn dat hervormingen noodzakelijk zijn, maar niet ten koste van de grondrechten en autonomie waar de eilanden lang voor hebben gestreden.

“We vragen Nederland gewoonweg om een dialoog. Hoe we vanuit onze en hun visie tot elkaar toe kunnen komen, wel op basis van inhoud”, aldus Rhuggenaath tegenover de pers. “Ook dat onze eigen experts met die van Nederland gaan sámenwerken.”

Sinds afgelopen weekend is er iets opvallends. Vanuit het kabinet-Rhuggenaath klinkt er optimisme, nu verschillende Nederlandse wensen en Curaçaose plannen naast elkaar zijn gezet. “Wij zitten veel meer op één lijn dan het lijkt”, benadrukt premier Rhuggenaath. “Er is ook al veel gerealiseerd.”

Komt het toerisme weer op gang?
De klok tikt voor de eilanden, maar ook voor Den Haag om te zorgen dat de sociaaleconomische crisis niet groter wordt. De eiland-economieën draaien vooral op toerisme, in het bijzonder voor Aruba en Sint-Maarten. Of toerisme de komende maanden op gang komt, is nog maar de vraag.

Besmettingen met Corona in de Caribische landen

Aruba: 513 actieve besmettingen – stijgende trend
Sint-Maarten: 89 actieve besmettingen, 2 in het ziekenhuis – stijgende trend
Curaçao: 1 actieve besmetting
10 augustus 2020

De besmettingen op Aruba en op Sint-Maarten nemen fors toe sinds de grenzen weer open zijn voor toeristen uit de Verenigde Staten. CDA-Kamerlid Chris van Dam deed nog begin deze zomer een oproep aan mensen in Nederland om de Caribische delen van het Koninkrijk te steunen door vooral daar vakantie te gaan vieren. Inmiddels luidt het Nederlandse advies om daar niet af te reizen, tenzij noodzakelijk.

Oud-politici en prominenten hebben kritiek op Nederlandse houding

Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) krijgt vanuit de Tweede Kamer volop steun om harde voorwaarden te stellen. De Nederlandse politici vinden dat de eilanden vaker hun woord niet nakomen en dus maar bij het kruisje moeten tekenen.

Buiten de muren van Den Haag is de kritiek hardnekkig. Verschillende prominente mensen in Nederland en op de eilanden – van ondernemers, oud-ministers tot media-persoonlijkheden – vinden dat de houding van Nederland te hard is richting de premiers van de eilanden en ook schadelijk is voor toekomstige samenwerking.

Maria Liberia-Peters, oud-premier van de voormalig Nederlandse Antillen, wijst erop dat Nederland de eilanden hard nodig heeft. Met name voor wat zich op het internationale politiek toneel afspeelt. Het is dankzij de premiers van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten dat het Koninkrijk (lees: Nederland) een VN-zetel wist te bemachtigen, haalt Liberia-Peters als voorbeeld aan.

‘Win-winsituatie voor het Koninkrijk’
Ook oud-premier Mike Eman wijst erop in een open brief aan premier Mark Rutte hoe Aruba hem hielp. En dat Aruba vaker met passie naar een ‘win-winsituatie voor het Koninkrijk’ zou toewerken, terwijl politiek Den Haag zich als ‘de penningmeester’ gedraagt. Volgens Eman is er een cruciaal moment aangebroken voor Nederland om te laten zien dat het ook ‘vriendschappelijk’.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

5 reacties

  1. ASO: beste meneer Ruggenaath. Geen enkel weldenkend mens wil ook maar 1 minuut samenwerken met de “experts” op Curaçao. Hun beurt is allang voorbij. Ze moeten nu braaf op de gang wachten tot de echte experts binnen bezig zijn om de baggerbende op dit eiland op te ruimen.
    Als u nog langer door blijft zeuren komt er helemaal geen geld, leg dat maar even uit aan uw experts.

  2. Het schoremorry moet wel tekenen, anders breekt de pleuris uit in Nederland bij het volk. De rollen zijn nu om gedraaid, het is slikken of stikken voor Ruggie en zijn rovershol incl de arme onderdanen die zelf deze regering heeft gekozen voor een flesje rum een gevulde koek. Ben benieuwd hoe de drek oppositie op dit akkoord reageerd, als ze woord houden aan hun beloften gaat nu Forty in de jens en Pik steekt de lont aan.

  3. Als het om geld gaat en vooral veel geld om te “lenen” met intentie om (niet) terug te betalen, wordt iedereen dol en hitsig. Kijk ‘ns naar visvrouw Liberia-Peters. Haar woorden gaan zelfs vergezeld van kwaadaardige bitterheid, toorn en verwijt(en) richting Nederland in plaats van zichzelf constant te onderzoeken(???) en zichzelf verwijten te maken. Maria, je moet jezelf ervan weerhouden (anderen te verwijten) en proberen een handelwijze te volgen die jouw en andermans leven aangenamer zal maken. Jullie hebben ook geen schone handen behouwen als “ex-regeerders”. Jullie lieten je niet in jullie handelwijze merken dat jullie wijze raad hebben gevolgd. Trouwens, de hele troep na 30 Mei tot nu toe had en heeft totaal geen kennis, wijsheid, inzicht, en vooral geen onderscheidingsvermogen. Jullie kunnen jezelf niet besturen en een goed voorbeeld geven, laat staan een compleet volk. Niemand van jullie kan zeggen dat hij/zij een stempel van een goed voorbeeld en goed gedrag heeft achtergelaten. Jullie zijn wanbetalers, dubieuze debiteuren Maria. Schaam je je niet? Jullie kunnen het hart van Nederland niet meer vermurwen, Nederland is niet meer over te halen, Nederland heeft eelt op haar hart gekregen. Ons kent ons nu. Prachtig is dat. Nederland zal zich voor haar kop slaan, enorme spijt krijgen later als zij (Ned.) met de Cur. regering en haar bedelen akkoord gaat, zónder, let wel, zónder ermee akkoord te gaan met de vereisen en de voorwaarden, en de zevenjarige controle over het geleende geld. Heb geen medelijden Nederland, NO MERCY. Jammer voor het arm volkje, het doet pijn maar het kan niet anders, je hebt eerlijk en open spel gespeeld. Maar…..deze (Cur.) regering zal stellig, ongetwijfeld rekenschap moeten afleggen aan het volk als door hun (Cur.reg) schuld geen geld over de brug komt……… om hun honger, hun nood, en hun armoede te stillen. Maar Nederland heeft haar best gedaan en meer kan zij niet doen. Nederland denkt bij zichzelf; love me or leave me Curacao. Zorg dat je (fig.) benen van ijzer wordt Nederland zodat je niet omvalt door medelijden bewogen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties