30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Nederland moet verantwoordelijkheid nemen voor Curaçao

HomeMediaNRC | Nederland moet verantwoordelijkheid nemen voor Curaçao

Paul Devens

Foto Lex van Lieshout ANP XTRA

In het artikel Op bijna alle eilanden in de Caribische delen van het koninkrijk is het mis (11/10) staat dat VVD’er André Bosman in de Tweede Kamer heeft gezegd dat Nederland ‘afstand’ moet nemen van de drie Antilliaanse landen in het koninkrijk.

Hij wil dat „het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, dat de verantwoordelijkheden van Nederland en de eilanden regelt, op de schop gaat”. Met name op Curaçao is veel mis, zeker in samenhang met de Venezolaanse crisis die de aanvoer van voedsel en olie frustreert.

Maar de problemen zijn hier niet recent begonnen: een van de belangrijkste pijlers van de economie van Curaçao is de Isla-raffinaderij. Ooit, zo’n honderd jaar geleden opgebouwd door Shell, was de raffinaderij van strategisch belang in beide wereldoorlogen en zorgde zij in haar lange geschiedenis voor een enorme productie uit Venezolaanse olie. Eind jaren 70 en begin 80 bleken de installaties verouderd en vervuilend. Shell wilde hierin niet investeren en in 1985 werd de raffinaderij uiteindelijk voor een symbolisch bedrag verkocht door Shell aan de Curaçaose overheid, met de clausule dat voor een eventuele sanering in de toekomst Shell niet meer aansprakelijk zou worden gesteld. Curaçao ging hiermee akkoord om werkgelegenheid en een belangrijk deel van de inkomsten veilig te stellen.

Sindsdien is de vervuiling schrikbarend toegenomen en drukt die op de ecologie van het eiland. Nederland is voor een belangrijk deel verantwoordelijk; niet alleen is Shell een deels Nederlandse onderneming, de Nederlandse staat was jarenlang, als de koloniserende macht, gesprekspartner van dit bedrijf en werd zo medeverantwoordelijk voor de staat waarin de raffinaderij overgeleverd werd. Nederland heeft ook jarenlang flink geprofiteerd van de aanwezigheid van de fabriek.

Toen Curaçao negen jaar geleden een zelfstandig land werd, heeft Nederland dit eiland met een bijna onmogelijke opgave opgezadeld. Een terugtrekkende beweging van politiek Den Haag lijkt me daarom niet juist. Door de loop van de geschiedenis zijn we verplicht onze verantwoordelijkheid te nemen en serieus te investeren in een gezonde toekomst voor het eiland.


artist-in-residence in Willemstad

Bron: NRC

14 reacties

  1. Op de foto lijkt de natuur er heel mooi uit mooie palmboom en groen gras en een schoon slootje. Als je er zelf heen gaat dan zie je een sloot met een olie laag vieze olie grond en dan heb ik het nog niet eens over het asvaltmeer, dat zijn ze al meer als tien jaar aan het leeg halen regelmatig gaat de drechlijn kapot die de olie eruit moet scheppen! alleen het hoogte pijl verlaagt niet, ra ra hoe komt dat.

  2. iedereen hier zit te bla bla bla, maar als curacao een chineze of rusische olie magnaat als partner voor de rafinaderij krijgt..dan springt nederland wel erin om te zeggen dat het niet mag.

    dus tielie wel en tala niet ?

  3. Wat ik in al dit vingerwijzen mis is de enorme rol die de Nederlandse politiek bij monde van de PVDA den Uyl PM gespeeld heeft. Wil je alles transparant openbaar maken moet zeker die ook meegenomen worden in deze discussie veroordeling, waarschijnlijk komt dit de heer van de VVD niet uit.

  4. @ pistole Paultje vergeet een ding, Paul weet je nog dat Curacrim op 10-10-10 alle schulden door Nederland werden betaald, 2 miljard euro en ook nog wat zakgeld mee kreeg ( verbrast door Gerrit de Raaf & co ) op 10-10-12/13 kon men de bodem van de schatkist al duidelijk zien, en nu is hij leeg. Een advies voor Nederland of Curacrim bestuurlijk helemaal over nemen tot een provicie, of het zelf laten uit zoeken en geen dubbeltje meer in curacrim ( geven?/inversteren). lGeef de maffia die er al de baas is de vrije hand dan word het misschien nog wat, en kan de arme sloeber nog meer armer door sloebberen. vanochtend weer Amparo Dos Santos gezien op direct tv!! je lacht je l.l uit je broek, maar hij vult wel zijn zakken ( 12.000,00 in de maand met dat gel.l. en het kl.tjes volk gelooft alles en trapt erin.

  5. De schrijver is denk ik net twee weken op het eiland. Was het langer geweest dan was er ook meer inzicht en had er niet zo een onzin stukje gestaan.

  6. Ipv verantwoordelijkheid hebben ze Curacao leeggeroofd, schotte 300.000000 pisas 200.000000, arneman, wiels, kwartel, huidige uts, post nv, svb, lasten, tromp, pckerie,garcia, vanrijn, monk, rojer, etc.

  7. De titel moet luiden: De Curaçaosche gezagsdragers moeten verantwoordelijkheid nemen voor (autonoom) Curaçao.

    En namen ze die verantwoordelijkheid maar.

    Iets wat ze overduidelijk nagelaten hebben.
    En dat is aan elk aspect van de samenleving te zien.

  8. Paul Devens is weer een linkse rakker.
    Curacao is al heel lang voor groot zelfstandig en ze kiest zelf haar weg. Daar kan je Nederland niet kwalijk voor nemen. Curacao koos er zelf voor om het over te nemen. Isla heeft trouwens juist voor een verandering op Curacao gebracht. De YDK kon van het veld naar de isla en zo goed te verdienen!

  9. kunnen wij Curaçao niet voor het symbolische bedrag van 1 gulden aan Venezuela verkopen? Uiteraard met een clausule dat voor een eventuele sanering in de toekomst Nederland niet meer aansprakelijk kan worden gesteld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties