Foto’s Sinaya Wolfert

Hoe moet het verder met de verouderde raffinaderij Isla op Curaçao, de grootste werkgever op het Caribisch eiland, nu ook het Venezolaanse staatsbedrijf ervan af wil?
Slechts 1 gulden telde Curaçao in 1985 neer voor raffinaderij Isla. Shell wilde graag af van het onrendabele complex dat het olieconcern er een eeuw geleden zelf had neergezet.

De verkoop van Isla leverde Shell weliswaar niets op, maar het Brits-Nederlandse bedrijf hoefde in ieder geval niet zelf de installaties af te breken of het terrein te saneren.

Exploitatieplannen had het Caribisch eiland, sinds 2010 als zelfstandig land onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, niet. Maar Venezuela, jarenlang één van de rijkste landen in de regio, had wel interesse. De Venezolaanse oliemaatschappij Petróleos de Venezuela (PDVSA) zag in Isla een nieuwe kans om de eigen zware olie te verwerken.

Met de neergang van de economie in Venezuela, dook ook het staatsoliebedrijf in de rode cijfers. Sinds 2016 is de productie gehalveerd.

De kans dat Venezuela het leasecontract in 2019 zou verlengen, was dus klein. Maar een sluiting van de raffinaderij, de grootste werkgever op het eiland, zou voor grote problemen hebben gezorgd.

Curaçao zoekt een nieuwe huurder. Eén die bereid is tot miljardeninvesteringen om de verouderde installaties weer rendabel te maken. Ook de luchtvervuiling, zichtbaar door de dikke, zwarte rookpluimen die op het eiland sporen van rook .

Een deal met het Chinese GZE leek jaren geleden uitkomst te bieden, maar klapte vanwege de wankele financiële positie van het Chinese bedrijf.


Onderhandelingen met de Amerikaanse Klesch Group leken tot nu toe hoopvol, totdat deze week het bericht kwam dat er meer tijd nodig is.
Twee vakbonden en oppositiepartijen op Curaçao willen een baangarantie voor de meer dan duizend werknemers. Klesch Group wil daarover onderhandelen.

Dit restaurant, hooggelegen in een oud fort, biedt uitzicht op de raffinaderij. Het restaurant krijgt daardoor soms een lagere waardering van klanten.
Foto Sinaya Wolfert
Onder de rook van de raffinaderij liggen verschillende dorpen. Buena Vista is er één van.

Dorpsbewoner Jossy woont op maar twee of drie minuten lopen van de raffinaderij. Hij kijkt erop uit en, afhankelijk de wind, snuift de geur ervan op.

Isla zal nog zeker een jaar lang de blauwe lucht boven het eiland van zwarte tinten voorzien. Maar of de raffinaderij zal overleven, is de vraag.

Noodgedwongen werd het contract met Venezuela verlengd.

Bron: NRC
Aan alles komt soms een einde .
Slopen en reinigen die hap, voor jaren werk, alleen het teermeer duurt 20 jaar om schoon te maken.