26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Het is officieel: bijna heel Europa verkeert in een recessie

HomeMediaNRC | Het is officieel: bijna heel Europa verkeert in een recessie

Erik van der Walle

Autofabriek van Daimler in Frankrijk. De auto-industrie is één van de sectoren die hard is geraakt in de huidige Europese recessie. Foto Frederick Florin

Krimp De economie van de Europese Unie kromp in het tweede kwartaal met bijna 12 procent. Het voorzichtige herstel is kwetsbaar.

Ongekende krimpcijfers van meer dan 10 procent toonden vrijdag hoe hard de corona-pandemie in Europa heeft huisgehouden. Frankrijk noteerde in het tweede kwartaal bijna 14 procent minder economische activiteit, terwijl het zwaarst getroffen Spanje de economie met 18,5 procent zag teruglopen. „Alle economische groei die in het afgelopen decennium is gerealiseerd, hebben we in vijf maanden zien verdwijnen”, zei een econoom van adviesbureau ADM tegen persbureau AP.

De hele economie van de Europese Unie kromp in de periode van april tot en met juni met bijna 12 procent, maakte statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. Daarbij gaat het om vergelijkingen met het eerste kwartaal van dit jaar. Ook de krimpcijfers van Italië en België, beide ruim 12 procent, zijn fors. De Nederlandse cijfers, die wel zijn opgenomen in de Europese cijfers, worden over twee weken gepubliceerd. Woensdag bleek al dat de Amerikaanse economie met 9,5 procent is gekrompen en meldde Duitsland een krimp van ruim 10 procent.

De voorlopige cijfers van Eurostat maken duidelijk dat bijna heel Europa nu in een recessie (twee opeenvolgende kwartalen met economische krimp) verkeert. Van de tien landen waarvan de krimpcijfers vrijdag bekend werden, liet alleen Litouwen in de eerste drie maanden nog groei zien vergeleken met 2019. Landen als Frankrijk, Italië en Spanje bevinden zich al wel in een recessie. Voor Duitsland was dat na het eerste kwartaal al het geval.

Vrije val

De vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar valt nog slechter uit. Voor de hele Europese Unie gaat het dan om een krimp van 14,4 procent, terwijl Spanje met ruim 22 procent de grootste krimp noteert.

De vrije val van de Europese economie was voor Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, aanleiding om te verzekeren dat de ECB haar steunbeleid van massale aankopen van obligaties volhoudt. „We moeten ons vangnet tot zeker juni volgend jaar in stand houden”, verklaarde ze tegenover een lokale Franse krant. Eerder deze maand had ze al aangegeven dat het opkoopprogramma, goed voor 20 miljard euro per maand, zal blijven lopen, „zolang het nodig is”.

In Frankrijk was er nog ruimte voor enige opluchting. Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie met 13,8 procent, terwijl de verwachtingen somberder waren. Voorlopige cijfers van het statistische bureau INSEE gingen eerder in juli uit van 17 procent, terwijl persbureau Reuters na een enquête onder economen uitkwam op 15 procent. Vooral in de weken na het verzachten van de lockdown trok de economie aan, maar het is wel de grootste krimp in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog.

Een tweede coronagolf kan het kwetsbare herstel laten ontsporen

Met name de consumentenbestedingen stegen weer in juni. „De beste manier om uit deze situatie te komen is dat Fransen geld uitgeven”, zei minister Bruno Le Maire (Financiën). Hij herhaalde direct zijn voornemen om de belastingen niet te verhogen. Net als in Nederland is dankzij steunmaatregelen van de overheid de werkloosheid nog niet geëxplodeerd.

De Parijse subsidies en de bestedingen van consumenten moeten ervoor zorgen dat de huidige verwachtingen – een krimp van 11 procent voor heel 2020 – niet worden bewaarheid. „We gaan ervoor vechten dat we het beter doen dan die 11 procent”, zei Le Maire in een televisie-interview. Zorgelijk is wel dat het consumentenvertrouwen in juli weer een dip liet zien, vooral als gevolg van angst voor een tweede coronagolf.

A Flourish chart Nederlandse cijfers komen 14 augustus

Grote verschillen

Volgens Rosie Colthorpe van economisch onderzoeksbureau Oxford Economics zal het derde kwartaal in veel Europese landen een hoge economische groei laten zien, „maar zeker niet voldoende om de schade te herstellen”. Tegenover Reuters zei ze een geleidelijk herstel te verwachten, met grote verschillen tussen de Europese landen. Maar het oplaaien van het virus „kan het herstel weer laten ontsporen”.

De Spaanse regering verwacht dit jaar uit te komen op een krimp van ruim 9 procent. In de eerste twee kwartalen liep de economie met 5,2 en 18,5 procent terug. Economen betwijfelen of het herstel in de tweede helft van het jaar voldoende is om de prognose van Madrid waar te maken. Onder meer de Spaanse toeristische sector, goed voor ruim 12 procent van de economische bedrijvigheid, krijgt nog steeds klappen door nieuwe coronamaatregelen.

Ook in Portugal komen de klappen hard aan, met een krimp van ruim 14 procent. De centrale bank verwacht voor 2020 een krimp van 9,5 procent, terwijl de regering met een kleine 7 procent optimistischer is.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. In de recessie van 1973 verdiende ik als jongeman van 22 jaar met mijn aannemers bedrijf goud geld in Duitsland en Nederland in de bouw en in 1997/1980 maakte ik de klappers, WAT RECESSIE ! @ Drekkie?

  2. Eindelijk, maar ook eindelijk zien ze het in en “durven” ze hiermee Europa de waarheid te vertellen. Precies zoals de parallellen met de olieprijs-schok van 1973 zijn reeds de duidelijke tekenen van de toekomstige recessie te ruiken en te zien. De grondprijzen zijn nu te vergelijken met een op scherp gestelde bom in het hartje van de wereldeconomie. Als men de bom nu zou laten exploderen en de grondprijzen zouden dalen, zouden de banken ineenzakken omdat de grond gedekte leningen (bijna) waardeloos zouden worden, en de Europese (wereldwijde) recessie zal zich openbaren, het zal ontketend worden. Wat zien we dus hier? Het is dan duidelijk dat nationale economieën inderdaad kwetsbaar zijn, vooral gezien de enorme schuldenlast waaronder veel landen al gebukt gaan, en de EU blijft maar lenen en nog ‘ns lenen………Velen hebben een nieuw huis plus een nieuwe auto gekocht tegen “lage” rente. Tja, slechte en domme raad van de banken en de regering zelf. Geld moet rollen toch? Binnenkort zal ook de kei harde economische teruggang op het toneel verschijnen. Kijk, inflatie, recessie, werkloosheid blablabla, allemaal tegelijkertijd, het is allemaal verbijsterend genoeg. De huidige overmaat aan problemen is een nachtmerrie geworden. Men vreest zelfs dat geld haar “waarde” zal verliezen binnenkort. En ja hoor, je voelt de radeloze angst in de regering(en). Maar zo te zien, is het té laat. Alleen een wonder kan de boel redden, of misschien de pijn eventjes verzachten. Maar voor hoelang?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties