Chris Koenis

Foto Ad Nuis/HH
Het St. Elisabeth Hospitaal in Willemstad kampt met een structureel tekort aan middelen en personeel. De acute zorg is niet in gevaar.
Het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in de Curaçaose hoofdstad Willemstad verkeert in financiële problemen en kampt met een structureel tekort aan medicijnen, materiaal en personeel. Operaties moeten worden uitgesteld en ook krijgen onder meer patiënten met hiv en aids hun originele medicatie niet meer, zeggen artsen van het ziekenhuis tegen de NOS.
Sehos heeft volgens de omroep een schuld van 27 miljoen euro bij de overheid. Hierdoor kunnen leveranciers niet meer betaald worden, waardoor een deel van het medisch materiaal zoals verband inmiddels niet meer voorhanden is. De acute zorg is volgens algemeen directeur Anthon Casperson niet in gevaar. Wel heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid het ziekenhuis afgelopen dinsdag onder verscherpt toezicht gesteld.
Het ziekenhuis voert sinds juli enkel nog spoedoperaties uit, meldde de Curaçaose nieuwssite Caribisch Netwerk vorige maand. Het ziekenhuis, dat dagelijks ruim twintig operaties uitvoert, was al eerder naar de rechter gestapt uit onvrede over het lage budget. Hierdoor zouden lange wachtlijsten zijn ontstaan en neemt de werkdruk toe voor medisch specialisten.
Kamervragen gesteld
Het CDA heeft twee weken geleden Kamervragen gesteld over de kwestie. De verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft nog geen antwoorden gegeven.
Sehos is het grootste ziekenhuis op Curaçao. Tegenover het pand bouwt Curaçao een nieuw ziekenhuis, het Curaçao Medical Centre. De oplevering van dit nieuwe ziekenhuis stond gepland voor eind maart maar is vertraagd.
Bron: NRC
Het is niet geloven er is geen geld voor HIV en Aids medicijnen en de groep penshonados van Felix Pinedo willen alleen geld zien.
Waar moet het met dit land? Mariku nan ta muri na bosji anto penshonado nan ta pensa riba sen so.