28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Eugene Rhuggenaath: ‘Rust op Curaçao is cruciaal voor toerisme’

HomeMediaNRC | Eugene Rhuggenaath: ‘Rust op Curaçao is cruciaal voor toerisme’

Nina Jurna

Foto Lex van Lieshout/ANP

Curaçao De onvrede van demonstranten op Curaçao gaat over meer dan bezuinigingen. De premier vindt de maatregelen voor het Nederlandse steunpakket „onrealistisch”.

Een week geleden werd de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath onder zware politiebegeleiding weggevoerd uit Fort Amsterdam in Willemstad, de plek waar de regering zetelt. Buiten stonden ruim honderd woedende demonstranten, onder wie jongeren en arbeiders, klaar om naar binnen te stormen. „Ik maakte me grote zorgen over wat er buiten gebeurde. Ik probeerde de dialoog aan te gaan en nodigde een delegatie van de demonstranten uit om te komen praten, maar ze weigerden”, zegt Rhuggenaath.

De premier blikt vanuit Willemstad telefonisch terug op de gebeurtenissen. De Mobiele Eenheid zette traangas in en tientallen mensen werden gearresteerd. Daarop volgden onrustige dagen met plunderingen, vernielingen en brandstichtingen door ongeorganiseerde groepen.

Rhuggenaath veroordeelt het als crimineel gedrag, maar de diepere onvrede van de demonstranten begrijpt hij goed. Die komt voort uit de strenge bezuinigingsmaatregelen die zijn regering moet nemen om in aanmerking te komen voor een steunpakket van 190 miljoen euro van Nederland, in de vorm van een lening.

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) beloofde half mei dat Nederland de eilanden Curaçao, Aruba en Sint Maarten wil helpen nu door de coronacrisis de inwoners het water aan de lippen staat en de economie instort. Maar wel onder strikte voorwaarden: zo moeten ministers en parlementsleden 25 procent van hun salaris inleveren en ambtenaren 12,5 procent.

„Ik vind het prima dat wij, ministers en parlementsleden moeten bezuinigen”, zegt Rhuggenaath. „Maar om tijdens een noodsituatie van alle ambtenaren en werkenden in de publieke sector – ook verplegend personeel – te vragen om op arbeidsvoorwaarden in te leveren, dat kan niet. Een groot deel van hen heeft het al niet ruim. Bovendien is er helemaal niet met ons overlegd, en moeten we deze maatregelen er even snel doorheen voeren. Het is onrealistisch.”

Raffinaderij en Venezolanen

Toch heeft Rhuggenaath de overeenkomst in mei binnen enkele dagen getekend, omdat er anders geen financiële steun kwam. Hoewel het inmiddels iets rustiger lijkt op het eiland en Nederlandse militairen en politie uit Aruba en Bonaire zijn ingezet, is de angel niet uit de onvrede.

Curaçao gaat al tijden gebukt onder een optelsom van problemen. Naast corona speelt de crisis bij olieraffinaderij Isla. Die ligt al maanden stil en banen van honderden werknemers staan op de tocht. Nadat vorig jaar de overeenkomst met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA verliep, sloot Curaçao een deal met een nieuwe partner, de Duitse Klesch Group. Maar door Covid-19 is het onduidelijk of en vooral wanneer dat bedrijf de raffinaderij overneemt.

De jarenlange problemen met tienduizenden naar Curaçao gevluchte Venezolanen, die zijn gekomen sinds het buurland in een humanitaire en politieke crisis verkeert, drukken ook zwaar. Door de ongeregeldheden van afgelopen week dreigt Curaçao in een vicieuze cirkel te raken. Sinds 1 juli is het luchtruim weer opengesteld voor vluchten vanuit Nederland.

„Rust op het eiland is cruciaal, want anders blijven de toeristen weg”, zegt Rhuggenaath. „We hebben ze hard nodig om onze economie er bovenop te krijgen en weer banen te creëren. Sinds half maart hebben 16.000 mensen in de toerismesector hun baan verloren. De kans bestaat dat de helft van onze bevolking werkloos raakt.”

Mes op de keel

Deze vrijdag komt de Rijksministerraad bijeen voor besluiten rondom de coronasteun. De eilanden vinden dat Nederland hen elke keer het mes op de keel zet. Staatssecretaris Knops dringt aan op structurele hervormingen, bijvoorbeeld door de aanpak van het omvangrijke en dure ambtenarenapparaat. Rhuggenaath: „Wat Knops wil, willen wij ook. Maar in crisistijd moet je ook eerst de nood aanpakken. Heel veel mensen overleven van voedselhulp. Als we de buikriem nog strakker aantrekken, zoals Nederland eist, worden problemen niet opgelost maar juist groter.”

Vorige week riep een groep prominenten die zich verbonden voelt met Curaçao, onder wie John Leerdam, Tania Cross, en Ed Nijpels, premier Rutte op om compassie te tonen en milder te zijn. Ook waarschuwde VNO-NCW-topman Hans de Boer dat door de crisis de kans groter is dat er een populist aan de macht komt.

Volgend jaar zijn er verkiezingen en het is nog maar de vraag of het Rhuggenaath lukt om herkozen te worden, of dat de Curaçaoënaars hem afrekenen op de huidige crisis. „Voor de coronacrisis waren we al bezig met structurele oplossingen om uit de economische crisis te komen”, zegt hij. „Ik hoop dat we op basis van gelijkwaardigheid met Nederland tot een werkend plan kunnen komen, in plaats alles van bovenaf opgelegd te krijgen.”

Bron: NRC handelsblad

10 reacties

  1. Ach Rhugge, niet alle verwachtingen zijn onrealistisch zoals jij zei. Integendeel, sommige hebben te maken met verlangens die best redelijk zijn. Maar er kunnen wel problemen ontstaan door bepaalde verwachtingen. Kijk Rhugge, ik zie weleens dat huwelijkspartners kwaad op elkaar worden omdat een van tweeën zit te wachten totdat een bepaald verlangen wordt vervuld, terwijl de ander geen flauw idee heeft dat dit verlangen zelfs maar bestaat. We hebben het hier dus niet over sex. Kun je het volgen Rhugge? Toch kunnen omstandigheden soms bepaalde doeleinden onrealistisch maken zoals in jullie geval met Nederland om geld. Nederland is stellig op de hoogte van jullie (geld) problemen en toont ook begrip, maar jullie op jullie beurt tonen géén begrip voor Nederland en worden zelfs opstandig hierom. Jullie hebben een ONrealistisch droombeeld geschept. Fout Rhugge. Er zijn ook redenen genoeg om jou voor je ongepaste tros en hoogmoed te beschermen. Van deze twee ultra slechte eigenschappen heb jij Rhugge een kwalijke vorm ontwikkeld. Je voelt je niet alleen beter dan anderen maar je kijkt zelfs op hen neer. Je trots en je hoogmoed verontreinigen je kerel. Jouw gedachten en/of gevoelens dien je uit te bannen die tot hooghartigheid kunnen leiden. Gebruik je verstand man. Je bent nog steeds een kind in een volwassen lichaam. Let op Rhugge, nogmaals; deze funeste eigenschappen van je dien je werkelijk uit je leven te verbannen. Deze zijn: trots, hoogmoed, ijdel, egotistisch en verwaand zijn. En zodoende wordt je ook een zeer gerespecteerd persoon die weet wat hij wil.

  2. Wie o wie zet hem zo onder druk..
    Om met zoveel onzin gesputter te komen en wat maakt dat het allemaal waard. De man is ernstig ziek ook. Ambtenaren worden allemaal als eerste betaald. Van de steun bedoelt voor de bevolking.
    Is het volk er voor de politici en hun ambtenaren of zijn de ambtenaren en politici er om het volk te helpen en te vertegenwoordigen.
    Curaçao is een dictatuurtje aan het worden. Als de ambtenaren 12.5 moeten inleveren dan laat je de duurste 25% inlevenen en de laagste 2. Kom je gemiddeld ook uit op die 12. 5

  3. Deze meneer gebruikt op een doortrapte manier de door hemzelf geforceerde salarisverlaging van zijn laagst betaalde ambtenaren om daarmee vervolgens nederland onder druk te zetten om zo hemzelf en zijn overbetaalde vrienden buiten schot te houden. Hoe laag kan je zinken ?

  4. “De eilanden vinden dat Nederland hen elke keer het mes op de keel zet.”

    Mes op de keel voor Eugene & Friends is hun verantwoordelijkheden dragen.

    Nederland eist dat ze transparant beginnen te handelen en hun zaken op orde krijgen ten gunste van hun constituency wat hun verantwoordelijkheid is.

  5. Kleine verduidelijking op mijn reactie: met “we “bedoel ik onze overheid en uiteraard niet onze medebewoners die wel de mouwen opstropen en de medebewoners helpen en de vrijwilligers die ervoor zorgen dat de pakketten worden gemaakt en rondbezorgt. Hulde.

  6. Ik wordt moe van het reageren op prietpraat en doe het ook niet meer.
    Laten we in ieder geval blij zijn dat een van de leden/inwoners ( Nederland) van ons koninkrijk wel oog heeft voor de armoede en ervoor zorgt dat er niemand hoeft te verhongeren. Zelfs dat kunnen we niet zelf. Het lijkt erop dat we uitsluitend ons eigen straatje constant schoon vegen en de schuldvraag overzee zenden.

  7. Voor de coronacrisis waren we al bezig met structurele oplossingen om uit de economische crisis te komen”

    Ja, bijv. red tape commissie is per juni 2018 ingesteld. Twee (!) jaar later is er nog geen enkel product afgeleverd. Tekenend voor deze regering. Chapeau.

  8. Ze zijn al 70 jaar aan ‘t plannen. Plantillen niet te veel aan tillen.
    En er valt niks aan een economie te verbeteren van een eilandje dat op toerisme draait als je niet van toerisme houd. En je als politici laat zien dat stelen loont.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties