28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC: Dankzij Monalisa, zijn vrouw, ging Elvis praten

HomeMediaNRC: Dankzij Monalisa, zijn vrouw, ging Elvis praten
Helmin (Magnus) Wiels
Helmin (Magnus) Wiels, voormalig parlementariër en fractievoorzitter van de Pueblo Soberano-partij

Op Curaçao begint vandaag het proces tegen mannen die verdacht worden van moord op politicus Helmin Wiels.

Op veiligheidsgebied wordt er dezer dagen op Curaçao niets aan het toeval overgelaten. De wegen rond het gerechtsgebouw aan het Wilhelminaplein in Willemstad zijn voor alle verkeer gesloten.
„We willen voorkomen dat er met een bomauto wordt ingereden op het Hof van Justitie”, zegt een politieman. Het 150 jaar oude, gele gerechtsgebouw zelf wordt bewaakt door het zwaarbewapende arrestatieteam van Curaçao.

Vier mannen staan hier deze week terecht. Ze worden ervan verdacht deel te hebben uitgemaakt van een moordcommando dat op 5 mei vorig jaar Helmin Wiels (54) om het leven bracht. Hij was de leider van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano.

De populairste politicus van het eiland werd op klaarlichte dag voor een viskraampje op het strand doodgeschoten. Met negen kogels. Schoten die een heel eiland troffen.

Na maandenlang stilzwijgen bekende een 37-jarige man Wiels te hebben doodgeschoten. Hij is zaterdag uit Nederland ingevlogen. Deze huurmoordenaar Elvis K. – bijgenaamd Monster – zit in Nederland gevangen omdat zijn veiligheid op Curaçao niet kan worden gegarandeerd. Hij wordt vervolgd voor het plegen van drie huurmoorden.

Vanwege de ongekende belangstelling wordt de strafzaak rechtstreeks uitgezonden op de radio.

De gespannen veiligheidssituatie op het eiland heeft twee redenen. Er woedt op Curaçao een bloedige drugsoorlog met alleen dit jaar al een tiental liquidaties. Het schieten gebeurt meestal in sloppenwijken maar verplaatste zich vorige maand naar de luchthaven Hato. Daar werden twee kopstukken van de criminele groepering Buena Vista City (BVC) met machinegeweren doodgeschoten toen ze terugkwamen uit Düsseldorf.

De politie zoekt de daders in kringen van een concurrerende bende, luisterend naar de naam No Limit Soldiers (NLS). De politie is bang voor een vergeldingsaanslag op de verdachten in de zaak Wiels die bijna allemaal tot de NLS zouden behoren.

Verder bestaat de vrees dat de opdrachtgevers voor de moord op Wiels de strafzaak willen verstoren. De intellectuele daders achter de aanslag op de politicus zouden bang zijn voor openbare belastende getuigenverklaringen.

Het lijk van chauffeur Raul M. – bijgenaamd Bolle – die de schutter vervoerde, werd een maand na de aanslag verminkt op een strand gevonden.

„Zijn kornuiten waren bang dat hij zou gaan praten”,

zegt een bij het onderzoek betrokken bron.

De politie kreeg naar eigen zeggen al snel zicht op het moordcommando, omdat de aanslag in grote haast en amateuristisch werd uitgevoerd. Wiels had in een weekend laten weten dat hij op maandag

„een bom zou laten afgaan”

met gedocumenteerde beschuldigingen over corruptie van invloedrijke functionarissen op het eiland. Toen is besloten een bestaand plan tot liquidatie versneld uit te voeren. De daders – mannen van het eiland – reden op een zondagnamiddag in een goudkleurige Kia Picanto naar volksstrand Maria Pampoen.

In aanwezigheid van veel getuigen werd Wiels neergeknald. Schutter Elvis K. zou naar eigen zeggen zich nauwelijks hebben gerealiseerd wie hij doodschoot. Hij deed gewoon zijn ding.

Kort na de aanslag kregen de daders ruzie, zo ontdekte de politie, onder andere over de verdeling van het geld. Degenen die namens de opdrachtgevers de liquidatie organiseerden, zouden zo’n 200.000 euro ter beschikking hebben gehad, maar de uitvoerders vonden dat ze zelf een te beperkt deel kregen.

Dat kwam politie-informanten ter ore. De politie kreeg vervolgens nog beter zicht op de verdachten doordat ze pingberichten van de blackberry konden afluisteren.

„Het grote probleem was vervolgens getuigen en verdachten aan de praat krijgen”, zegt een politieman.

Je vindt hier doorgaans alleen maar mensen die hun mond houden of querulanten.”

Elvis K. zou zelfs met grote letters ‘zwijgen’ op zijn borst hebben laten tatoeëren. Hij reisde na de moord op Wiels vrijwel meteen naar Nederland, naar verluidt omdat hij opdracht kreeg een concurrerend bendelid dood te schieten. Hij is toen in Nederland aangehouden voor voorbereidingshandelingen.

Dat verdachten gingen praten, is te danken aan vrouwen en minnaressen. Gangsters zwijgen meestal niet tegenover hun vriendinnen. En als die van de politie vernemen dat er ook andere vrouwen in het spel zijn, zet dat soms verhoudingen onder druk.

De vrouw van Elvis, Monalisa, vertelde de politie uiteindelijk dat het moordwapen te vinden was in Waaigat, een meertje. Dat bleek te kloppen. Elvis bekende daarna. Hij zou daar spijt van hebben en beroept zich tijdens de zitting mogelijk op zijn zwijgrecht.

Door: Marcel Heanen

Bron: NRC.nl

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. alleen radio Direct zond uit maar er is besloten om het niet meer uit te zenden, alleen kleine gedeeltes als ik goed begreep, dus wij zijn weer op het verkeerde been gezet door het OM en de ratadvocaten .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties