28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteun

HomeMediaNRC | Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteun

Guus Ritzen

Onderwijsvakbond DOEN demonstreert op Curaçao tegen bezuinigingen die de regering van Nederland moet opleggen voor coronasteun | Prince Victor/ANP

Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteun
Eilanden De eilanden vinden dat ze te veel autonomie moeten inleveren voor de coronasteun. Een pijnpunt is de oprichting van een Nederlands instituut dat de financiën op de eilanden in de gaten houdt.

Onderwijsvakbond DOEN demonstreert op Curaçao tegen bezuinigingen die de regering van het eiland van Nederland moet opleggen voor coronasteun. | Foto Prince Victor/ANP

Curaçao en Sint-Maarten hebben nog geen akkoord kunnen bereiken met Nederland over de voorwaarden voor coronasteun. Dat zegt premier Eugene Rhuggenaath van Curaçao vrijdag na gesprekken met het kabinet. Aruba is op dit moment nog in onderhandeling. Eerder deze de week gaf Curaçao al aan niet met de Nederlandse eisen voor het noodpakket in te gaan stemmen op de Rijksministerraad, een overleg met de Nederlandse regering, die vrijdagochtend plaatsvond.

Curaçao praat de komende weken door over de voorwaarden die Nederland wil stellen. Premier Rhuggenaath noemde dat vrijdag „een overwinning voor het Koninkrijk”. Hij zegt bereid te zijn de hervormingen die Nederland eist „versneld” door te voeren, maar hoopt ook dat Nederland wil erkennen dat de landen daarvoor tijd nodig hebben. Curaçao hoopt binnen een paar weken alsnog een deal over het hulpgeld te sluiten. Over de „grootste delen” van het pakket is Curaçao het met Nederland eens, zegt de premier.

Rhuggenaath zegt dat Curaçao bereid is de salarissen van overheidspersoneel te verlagen, maar dat het daarover ook in gesprek moet met de vakbonden op het eiland. Nederland eist dat de salarissen met 12,5 procent omlaag gaan. Rhuggenaath vindt dat veel gevraagd in deze crisis. „Er staat veel druk op de gemeenschap, er is al veel armoede.”

Te veel autonomie

In ruil voor coronasteun vinden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten dat ze te veel autonomie moeten inleveren. Een van de grootste pijnpunten is de oprichting van een Nederlands instituut dat de financiën op de eilanden in de gaten houdt. Curaçao is bereid over een entiteit te praten die betrokken wordt bij de besteding van het hulpgeld, zegt Rhuggenaath vrijdag. Maar de huidige vorm die Nederland wil is volgens hem niet acceptabel. „Deze entiteit is zonder participatie van de landen zelf en wordt geleid door mensen die door Nederland worden benoemd. Dat is niet in de geest van samenwerking binnen het Koninkrijk.”

De parlementen van Aruba en Curaçao namen deze week een motie aan waarin ze hun regering opriepen niet akkoord te gaan met de Nederlandse voorwaarden. Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) stelt dat die voorwaarden nodig zijn zodat zodat zij in de toekomst beter crises bestrijden. Het noodpakket bestaat uit een lening van 190 miljoen euro.

Curaçao is hard getroffen door het coronavirus. De regering sloot al begin maart de grenzen, wat een grote klap was voor de voor het eiland belangrijke toerismesector. Tienduizenden Curaçaoënaars kwamen zonder baan te zitten. Sinds 1 juli zijn reizigers uit Nederland en een aantal andere landen weer welkom op Curaçao.

Bron: NRC Handelsblad

3 reacties

  1. Het zou mooi zijn als er constructief overleg komt en de maatregelen gewoon geaccepteerd worden. Maar omdat het naar de staten gaat verwacht ik de ultieme vertraging van suzy. Ze gaat dan proberen de regering te laten vallen waardoor de staten niet in kunnen stemmen met de Rijkswet. Zodat Suzy een ultieme poging kan wagen voor totale onafhankelijkheid en zo alsnog te ontsnappen aan vervolging. Wat bij goedkeuring, ongetwijfeld, gaat gebeuren.

  2. Dat men het over ‘het grootste deel van het pakket’ eens is, is goed en belangrijk nieuws. Dat er meer tijd is voor uitvoering en overleg eveneens. Hopelijk laten regering en Staten nu zien dat ze serieus zijn met de uitvoering en daadkracht gaan tonen. Dat heeft het Land nodig én versterkt de onderhandelingspositie. Vakbonden; wees sterk en toon solidariteit. Doe het voor jullie medeburgers en de vele vele duizenden die géén werk en inkomen hebben. Huntu nos por.

  3. “Curaçao en Sint-Maarten nog niet akkoord met voorwaarden coronasteun.” Hoe kan het anders, de twee corrupste landen in het Koninkrijk. Alhoewel de Arubanen ook wat van kunnen.

    Waar blijven de spandoeken, “Accepteer de Nederlandse voorwaarden, stop corruptie.” Waar blijven die domme leerkrachten? Waar blijft die domme Lon Mutueel?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties