Door Teri van der Heijden & Carola Houtekamer

Behalve in geldnood zit Ballast Nedam ook in tijdnood. Het bouwbedrijf heeft met zijn huisbanken afgesproken dat er binnen vijf weken een nieuw akkoord over financiering moet liggen.
Dat zegt bestuursvoorzitter Erik van der Noordaa in een interview met NRC.
Als Ballast Nedam er niet uitkomt met de banken, komt het bedrijf zonder geld te zitten en dreigt faillissement. De beursgenoteerde bouwer wil zelf niet speculeren over wat er gebeurt als het niet lukt om nieuwe afspraken te maken. Topman Van der Noordaa zegt wel:
“Een bedrijf zonder financiering, dat gaat niet werken.”
Hij benadrukt dat Ballast Nedam “op korte termijn” krediet tot zijn beschikking heeft “om onze leveranciers te kunnen betalen”. Die korte termijn loopt volgens Van der Noordaa tot de publicatie van de jaarrekening, over vijf weken.
De oorzaak van de deadline is een extra verlies op één van zijn bouwprojecten. Het gaat om een project dat het bedrijf eerder ook al veel geld heeft gekost: de wegverbreding van de A15 en de aanleg van de Botlekbrug bij Rotterdam. De kosten van dat project lopen steeds verder op, onder meer door vertragingen. Het bedrijf heeft er tot nu toe al 100 miljoen euro op verloren. Dat verlies wordt dus nog groter.
Lees ook: Vijf ongemakkelijke vragen die Ballast Nedam zelf niet wil beantwoorden
Winstwaarschuwing
Gisteren gaf Ballast Nedam een winstwaarschuwing af voor resultaten over 2014. Het bedrijf verwachtte een verlies van 35 tot 45 miljoen euro. Dat was toch te laag ingeschat.
Daarom moet Ballast Nedam weer onderhandelen met de banken over extra financiering. Van der Noordaa: “De omstandigheden zijn gewijzigd, en als de omstandigheden wijzigen, dan willen de banken er opnieuw naar kijken.” Maar, benadrukt hij:
“We merken dat de banken ook echt willen en er ook echt hun best voor doen.”
Vorig jaar moest het bedrijf al twee keer met zijn huisbanken aan tafel. Ook gaf het nieuwe aandelen uit om geld op te halen en verkocht het bedrijfsonderdelen, waaronder een schip van 50 miljoen euro. Alles om maar genoeg geld in kas te hebben.
Ballast Nedam heeft nauwelijks reserves. De hoeveelheid eigen vermogen op de balans was met 10 procent al bijzonder laag. Door deze verliezen wordt dat percentage “aanmerkelijk lager”, zegt Van der Noordaa. Het bedrijf streeft naar 20 procent.
Lees het interview met topman Erik van der Noordaa: Ballast vecht voor voortbestaan
Bron: NRC